Valdības krīze strauji tuvojas

Politiķu aizkaitinātie izteikumi liecina, ka valdības krīze strauji tuvojas – “Jaunā Vienotība” paziņojusi, ka jau tuvākajā laikā koalīcijas partnerus aicinās uz sarunām par valdības paplašināšanu, iesaistot zaļzemniekus un “Progresīvos”. Nacionālā apvienība un “Apvienotais saraksts” uz to atbild ar kategorisku nē, vēsta TV3 Ziņas.

“Jaunā Vienotība”, jau veidojot šo valdību, iestājās par iespējami plašu koalīciju un uzskata, ka pienācis pēdējais laiks to beidzot īstenot, lai valdība būtu rīcībspējīgāka.

“Gribam izdarīt lielas lietas? Negribam? Te nu ir tā izšķiršanās,” sacīja “Jaunās Vienotības” Saeimas frakcijas vadītājs Ainars Latkovskis.

“Jaunā Vienotība” uzskata, ka trīs partiju koalīcija jāpaplašina ar ZZS un “Progresīvajiem”, kas Saeimā nodrošinātu 80 balsu vairākumu.

“Šīm piecām partijām ir iespēja izveidot plašu, stabilu koalīciju,” sacīja Latkovskis.

Tas nav pārsteigums Nacionālajai apvienībai, kas prognozēja, ka vieta valdībā ir maksa par opozīcijas balsīm Edgara Rinkēviča ievēlēšanai prezidenta amatā.

“Cena, kuru “Vienotībai” ir nosaucis Aivars Lembergs un Zaļo un zemnieku savienība. Precīzi, kāda ir šī cena un kāds ir atmaksas grafiks, to, es domāju, drīzumā mēs sāksim ieraudzīt,” savu viedokli TV3 ziņām atklāj
Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas vadītājs Raivis Dzintars.

Lai apspriestu koalīcijas paplašināšanu, partneri uz tikšanos aicināti jau rīt. Saeimas priekšsēdētājs, “Apvienotā saraksta” pārstāvis Edvards Smiltēns, uzskata, ka premjera partija, plānojot tikšanās laiku, rīkojusies nekorekti, jo viņš dodas komandējumā un rīt sarunās nevar piedalīties.

“Skaidrs, ka man būtu jābūt klāt pie šādām sarunām,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (“Apvienotais saraksts”).

Savukārt iecere paplašināt koalīciju Smiltēnu samulsinājusi.

“Es nesaprotu šobrīd to formulējumu un uzstādījumu. Vai tas nozīmē, ka Krišjānis Kariņš šobrīd pats lauž savu koalīcijas līgumu un pats faktiski panāk šīs valdības demisiju vai kā to traktēt? Es gribu dabūt skaidrojumu no premjera, kas vispār notiek? Kā var tik bezatbildīgi tādu haosu vienkārši vienā dienā radīt?” sacīja Saeimas priekšsēdētājs.

Viņaprāt, būtisks ir vēl viens jautājums. “Kas ir mainījis? Tieši kas?” vaicāja Smiltēns.

Runa ir par “sarkanajām līnijām”, ko “Jaunā Vienotība” pirms vēlēšanām novilka, kategoriski atsakoties sadarboties ar ZZS Aivara Lemberga dēļ. Priekšvēlēšanu debatēs Krišjānis Kariņš pat atteicās būt vienā telpā ar Lembergu.

“Šīs treknās līnijas tika novilktas attiecībā pret ZZS premjera kandidātu Lembergu. Un tās nekur, visticamāk, nav pazudušas. Sadarbība ar ZZS ir notikusi arī agrāk valsts interešu vārdā,” norāda Latkovskis.

Savu attieksmi mainījuši arī “Progresīvie” un ir gatavi runāt par dalību vienā koalīcijā ar ZZS.

“Ja mēs šeit šos savstarpējos saskarsmes punktus saskatīsim, noteikti mēs varam runāt par dažādu partneru līdzdarbošanos koalīcijas ietvaros,” sacīja Andris Sprūds, Saeimas deputāts (“Progresīvie”).

Koalīcijas paplašināšanu ZZS sauc par “perspektīvu virzienu”, bet neuzskata, ka tāpēc būtu jādistancējas no Aivara Lemberga.

“Nav šāda jautājuma dienaskārtībā. Mēs esam tādi, kādi esam, un mēs šobrīd absolūti neredzam nekādu pamatu kaut ko mainīt tajā,” sacīja Valainis.

“Jaunā Vienotība” rēķinās, ka sarunas par izmaiņām valdībā būs smagas un ar neprognozējamu iznākumu.

“Ar ko tas beigsies? Varbūt ar “Jaunās Vienotības” nokļūšanu opozīcijā? Mēs tam esam gatavi. Bet, kā saka, turpināt šo pašu lēno vilkšanos. Gaida jau straujāku attīstību sabiedrība,” teica Latkovskis.

Uz “Jaunās Vienotības” ieceri paplašināt valdību abi pārējie koalīcijas partneri atbild ar aicinājumu negraut valdības stabilitāti.

Avots: TV3

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


10
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Bilde
Bilde

Kariņš jau 5 gadus gremdē Latviju , ir laiks veidot Koalīciju bez Vienotības .

Gada glezna
Gada glezna

Saprotams saeimas balsojums par rikeciču vien ir ko vērts. Vēl nav īsti ievācies Rīgas pilī jau kā prioritāti izvrza lg..? Demogrāfijas problēmas saprotams šis produkts nemaz neredz.
Tēlaini izsakoties: māja deg, bet produkts glābj savu plīša lācīti.
– Kāpēc neglābi bērnus, kas bija tai pašā istabā?
Atbilde: – Tie bija māsas bērni, bet plīša lācītis man ir ļoti mīļš.
Šo situāciju psihiatrijā sauc par šizofrēniju.

Nu JV mēģina paplašināt koalīciju, lai varētu efektīvāk šantažēt koalīcijas partnerus. Vienkārši no 80 atņemiet JV un sastādiet valdību!

Strēlnieks
Strēlnieks

Šī nav LV Gada glezna. Raška?! Raksti ar’ ne latviešu valodā

Kariņš no Delavēras
Kariņš no Delavēras

Pateicoties man Latvijā pēdejo 30 gadu laikā iedzìvotāju pieaugums

zuzāniņš
zuzāniņš

Laikam jau dīzāk sanāk, ka – “pateicoties” putinam. Bet, vai nav pretīgi priecāties par tādu “panākumu”, ja tas ir uz citu nelaimes rēķina?

vecā vīzda freiberga hermanoviča
vecā vīzda freiberga hermanoviča

Kļūda jau sākumā bij domāt, ka trīs partijas kaut kādu tur kloāklīciju izveidos. Bez Putina Rietumu bankas (Progresīvie) nopietnas pārmaiņas valstī nesagaidīt.

Baļķis
Baļķis

To pašu baļķi, ko lēni un mierīgi nesa 3 vīri, tagad vēl mierīgāk un lēnāk nesīs 5 vīri…

Strēlnieks
Strēlnieks

Vai arī jau citi 3 vīri, un 2 vīri kas nesa, vairs nenesīs

diriģents
diriģents

Pievienojos Andrim, Lato tagad ir tikpat rūpīgi jārok JV un prezidenta vecie grēki citādi Lato iegūs paliekošu tendencioza tipiņa slavu..

Andris
Andris

Lato Lapsa ,lūdzu, uzraksti grāmatu par toksisko Vienotību , kas nīcina Latviju jau 20 gadus , sevišķi izglītības sistēmu , medicīnu ; Kariņš jau 5 gadus gremdē ekonomiku , viltīgi noēda Pīlēnu , kas saprot Latvijas attīstību !