Valdībai ir plāns, kā nepieļaut tautas nodzeršanos

alkoholiķi

Valdība otrdien, 28.jūlijā, izskatīja Veselības ministrijas un alkohola nozares pārstāvju jau ilgāku laiku apspriesto alkohola patēriņa mazināšanas plānu līdz 2022.gadam.

Narkologi šo plānu novērtē kā atbalstāmu, jo ļautu mazināt alkohola patēriņu jauniešu vidū. Vienlaikus nozare plānu vērtē gana atzinīgi, bet par dažiem punktiem ir atturīgi.  

Veselības ministrija Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plāna projektu 2020. – 2022. gadam  nodeva sabiedriskajai apspriešanai pirms vairāk nekā gada, bet otrdien tas izskatīts valdībā.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem alkohola lietošana ir uzskatāma par nozīmīgu riska faktoru priekšlaicīgai mirstībai un invaliditātei, kā arī ir cēlonis daudzām slimībām.

Plāna pieteikumā norādīts, ka alkohola patēriņš Latvijā turpina augt un pirms četriem gadiem sasniedzis 11,1 absolūtā alkohola litrus uz vienu iedzīvotāju, kas pārsniedz Eiropas vidējo rādītāju, tomēr ir mazāks nekā Lietuvā un Igaunijā.

Plašākas ārstēšanās iespējas

Ir paredzēts ieviest jaunu valsts apmaksātu ambulatoro grupu psihoterapijas programmu pēc 12 soļu terapijas principiem un palielināt valsts apmaksātas ambulatorās narkoloģiskās palīdzības sniegšanas iespējas pusaudžiem.

Plāns ir arī izveidot specializētu bērnu narkoloģijas nodaļu.

Vienlaikus plānots narkoloģiskos pacientus ar noteiktām diagnozēm atbrīvot no pacientu līdzmaksājumiem, saņemot narkoloģiskos pakalpojumus, kā arī tiks vērtēta iespēju no valsts budžeta apmaksāt viņiem nepieciešamos medikamentus.

Tāpat tiks pilnveidotas ģimenes ārstu zināšanas darbā ar alkohola atkarīgiem pacientiem alkohola lietošanas skrīninga veikšanu un īso intervenču sniegšanu pacientiem.

Alkohola atlaižu akcijas reklamēs tikai veikalā

Veselības ministrija plāno aizliegt cenu un atlaižu reklāmu alum un vīnam televīzijā un radio, kā arī aizliegt alkoholisko dzērienu cenu un atlaižu reklāmu drukātajos medijos, kinoteātros un internetā.

Tas nozīmē, ka cenu un atlaižu reklāma  alkoholiskajiem dzērieniem būs pieejama tikai tirdzniecības vietās, kurās tiek tirgoti alkoholiskie dzērieni.

Tāpat plānots aizliegt tādus tirdzniecības veicināšanas piedāvājumus, kas paredz, iegādājoties alkoholisko dzērienu vienlaicīgi bez maksas vai ar atlaidi iegādāties citu alkoholisko dzērienu, preci vai pakalpojumu, piemēram, nevarēs veidot piedāvājumu “pērc vienu, otru saņem lētāk”.

Lai samazinātu alkoholisko dzērienu patēriņu, plānots arī ierobežot īpašos piedāvājumus patērētāju svētku dienās, piemēram, dzimšanas dienā dodot iespēju iegādāties dzērienus ar atlaidi.

Tāpat tiks vērtēta iespēja aizliegt tirgot stipro alkoholu mazajos plastmasas trauciņos, kuru tilpums nepārsniedz 0,2l. Tas neattiecas uz alkoholu, kas tiek pārdots tūristiem kā suvenīrs, piemēram, stikla vai māla pudelītēs. 

Izmaiņas turpmākajos gados gaidāmas arī attiecībā uz azartspēļu zālēm un kazino – šajās vietās alkoholu par brīvu vairs piedāvāt nedrīkstēs.

Kā arī ir paredzēts aizliegt tirgot, pienest un lietot alkoholiskos dzērienus pie azartspēļu automātiem, spēļu galdiem un citām azartspēļu iekārtām, lai  ierobežotu riskantu uzvedību  – vienlaicīgi lietot alkoholiskos dzērienus un spēlēt azartspēles. 

Valsts galvenā narkoloģe, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģijas palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna uzsvēra, ka galvenokārt domāts par jauniešu alkohola patēriņa mazināšanu.

“Reklāmas ir mērķētas tieši uz jauniešu auditoriju un ir visiedarbīgākās un veicina alkohola patēriņu. Lai man ražotāji nesaka, ka tas domāts, lai cilvēki izvēlētos labākus produktus! Tām ir tieši ietekme uz jauniešu auditoriju. Ja jau ir akcija, tad jānopērk nevis viena pudele, bet divas vai trīs. Tas tīri psiholoģiski iedarbojas. Mums šajā plānā galvenais uzdevums ir tieši jauniešu auditorija, jo tie, kuriem ir dziļa atkarība un veselības problēmas, viņiem tā reklāma ir vienaldzīga,” skaidroja Stirna.

Tāpat VM iecerējusi aizliegt alkoholisko dzērienu tirdzniecību degvielas uzpildes stacijās, par ko runāts arī iepriekš, un kas, piemēram, Lietuvā ir spēkā jau dažus gadus.

Plāns paredz arī sabiedrības izglītošanas pasākumus par pārmērīgas alkohola lietošanas ietekmi uz personas veselību.

Alkohola nozarē bažas par vairāku plāna pasākumu ietekmi uz uzņēmējdarbību

Alkohola nozares pārstāvji plāna izstrādes laikā bijuši iesaistīti tā apspriešanā un jūtas sadzirdēti un atbalsta preventīvus pasākumus alkohola patēriņa mazināšanai jauniešu vidū.

Vienlaikus izskan bažas par vairāku plāna pasākumu ietekmi uz nozari, Latvijas Radio atzina Latvijas Alus darītāju savienības izpilddirektors Pēteris Liniņš.

“Plāns satur dažus punktus, par kuru esamību mēs kā nozare neesam priecīgi, jo uzskatām, ka tie nesasniegtu plāna kopīgo mērķi, bet gan ietekmētu vietējo ražotāju konkurētspēju,” sacīja Liniņš.

Liniņš norādīja, ka tendence par alkohola reklāmu mazināšanu ir aktuāla daudzviet pasaulē, īpaši Eiropas Savienībā, taču nebūtu pareizi skriet pa priekšu citām ES valstīm un neizrēķināt kādu rīcību ietekmi uz ekonomiku.

Tāpat uztraucoša esot iecere 2022. gada pirmajā pusgadā pārskatīt alkohola tirdzniecības nosacījumus.

“Piemēram, plānā ir parādījies plāns pārskatīt alkohola tirdzniecības laikus. Par šo punktu mēs neesam priecīgi, jo uzskatām, ka tirdzniecības laika ierobežošana kopumā nav nesusi vēlamo rezultātu un nav samazinājusi nelegālā alkohola apriti, drīzāk tieši otrādi,” norādīja Liniņš.

Plāns paredz arī mazināt pieļaujamo alkohola koncentrāciju asinīs visiem autovadītājiem no pašlaik atļautajām 0,5 promilēm līdz 0,2 promilēm.

Uz jautājumu, kāpēc nav noteikts 0 promiļu limits, kā tas ir vairākās valstīs, narkoloģe Astrīda Stirna norādīja, ka “vienmēr ir pieļaujamas kaut kādas alkohola mēraparātu kļūdas, un jāatceras arī kādas atsevišķu cilvēku organisma īpatnības, kas varētu dot kādas novirzes no normas. Tāpēc mēs nenolēmām par 0 promiļu noteikšanu, bet atstājām 0,2 promiļu limitu, ko principā var uzskatīt par 0 limitu.”

Veselības ministrija alkohola patēriņa samazināšanas plāna īstenošanai turpmākajos divos gados prasa papildu 6,3 miljonus eiro, no kuriem nedaudz virs 3 miljoniem paredzēti nākamajam gadam, bet 3,3 – 2022. gadam. Tātad plāna īstenošana būs tieši atkarīga no valsts budžeta iespējām.

Ministru kabineta attālinātajā sēdē šodien pieņemta virkne nozīmīgu lēmumu. 👇🏼

Ministru kabineta attālinātajā sēdē šodien pieņemta virkne nozīmīgu lēmumu. 👇🏼Preses konferencē par aktuālo informē:🛡 Ministru prezidenta biedrs, Aizsardzības ministrijas ministrs Artis Pabriks;👩🏻‍⚕️ Veselības ministrija ministre Ilze Viņķele;📚 Izglītības un Zinātnes ministrijas ministre Ilga Šuplinska;📊 Ekonomikas ministrijas ministrs Jānis Vitenbergs;🎭 Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš.

Gepostet von Ministru kabinets / Government of Latvia am Dienstag, 28. Juli 2020

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Skolnieciņš no Pokaiņu meža
Skolnieciņš no Pokaiņu meža

2020. gads iet uz beigām. Daudziem no mums šis gads bija neveiksmīgs. Līdz ar kovid-19 (covid-19) sērgas ienākšanu mūsu valstī sākās ekonomiskā krīze. Lai gan pašlaik Latvijā plosās gan kovid-19 sērga, gan ekonomiskā krīze, taču mēs nezaudēsim cerību, apņēmību un gribasspēku. Nepadosimies kovid-19 sērgas priekšā! Saglabāsim brīvu gribu un staltu stāju! Ticēsim labajam, ticēsim Latvju Dieviem. Atcerēsimies savu svabado senču tradīcijas un paražas! Godāsim Latvju Dievus – latvietības aizstāvjus! Turēsim cieņā senlatvju spēka zīmes! Iekursim savas viensētas pagalmā ugunskuru par godu Latvju Dieviem. Kvēpināsim kadiķa zariņus un vērmeļu buntītes, lai atgaiņātu mošķus un nelaimes. Ziedosim uz svētakmeņa savā privātajā mežiņā… lasīt vēl »

Antons
Antons

idiotisms

Māris
Māris

Man jobers-perehvatčiks eksdeputāts Parādnieks alus divlitrenes jau noņēma,bet pats pa krogiem ar viskija glāzēm nepārtraukti filonē.

Vilks
Vilks

Toties ideja par alkahola lietošanas apkarošanu ir apsveicama.

Vilks
Vilks

Nedaudz piepūlot atmiņu,var atcerētiies kā tas bija ne tik tālā pagātnē un kā tas beidzās.Var jau kāpt uz tā paša grābekļa.

Rukta
Rukta

Vienkarši smieklīgi- ko gan attālinātā dīkdienībā ierēdnīši nesadomā Varbūt saulē pludmalē pārkarsuši strādājot… Citu problēmu trūkst?

papīrgrauzis
papīrgrauzis

Domā ka ierēdņi paši sev darbu sadomā? Viņiem atnāk priekšnieks (šai gadijumā politiķis) un uzdod izstrādāt to vai šito. Un tad ja viss ir ok, viņš lielās kā ar savu vai partijas sasniegumu. Neizdevās? Nu tad ierēdņi vainīgi.