Būt vai nebūt Indriķim Muižniekam Latvijas Universitātes rektoram, visticamāk, izlems tiesa

universitāte

Latvijas Universitāte (LU) pirmdien vērsusies Administratīvajā rajona tiesā ar pieteikumu pret Latviju, lūdzot tiesu uzlikt par pienākumu Ministru kabinetam izdot labvēlīgu administratīvo aktu – apstiprināt Indriķi Muižnieku par LU rektoru, lasāms universitātes paziņojumā medijiem.

LU vērsusies tiesā, lietā atbildētāja pusē pieaicinot izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP) un Ministru kabinetu. Augstskolu tiesā pārstāv Zvērināts advokāts Benno Butulis.

Pieteikumā tiesai izklāstīti apstākļi, kas attiecas uz LU rektora vēlēšanu procesu, kā arī sekojošajiem notikumiem, kuru rezultātā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosinājusi valdību Muižnieku LU rektora amatā neapstiprināt.

Augstskolā norāda, ka saskaņā ar valsts varas dalīšanas principu izpildvarai jārespektē tiesu varas kompetence, savukārt tiesisku strīdu risināšana piekrīt tiesu varai.

Tiesai pieteikumā uzsvērts, ka šobrīd neesot konstatējami būtiski Augstskolu likuma un augstskolas Satversmes pārkāpumi, kas liegtu Muižnieku apstiprināt LU rektora amatā.

Augstskola lūdz tiesu uzlikt par pienākumu Ministru kabinetam izdot labvēlīgu administratīvo aktu – apstiprināt Muižnieku par LU rektoru, kā arī pieņemt lēmumu par pagaidu noregulējumu, nosakot, ka līdz LU rektora apstiprināšanai rektora pienākumu izpildītājs ir iepriekšējais rektors Muižnieks, savukārt līdz sprieduma stāšanās spēkā brīdim LU nav tiesību un pienākuma rīkot atkārtotas rektora vēlēšanas.

Valdība, visticamāk, Muižnieku rektora amatā neapstiprinās

Ministru kabinets Indriķi Muižnieku Latvijas Universitātes (LU) rektora amatā, visticamāk, neapstiprinās, izriet no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) sacītā.

Kariņš pēc Sadarbības padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka rīt, 27.augustā, valdībā paredzēts izskatīt jautājumu par LU rektora apstiprināšanu. Pagājušajā nedēļā valdība vienbalsīgi, atbalstot izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku (JKP), pieņēma lēmumu par augstākās izglītības pārvaldes sistēmas reformām.

“Šuplinska ir gatava strādāt ar citām ministrijām, kas ar to ir saistītas, lai līdz decembra vidum nāktu klajā ar konceptuālu ziņojumu par to, kā pozitīvās maiņas augstākajā izglītībā īstenosim,” teica Kariņš, piebilstot, ka šajā sakarā ir arī ministres ierosinājums tomēr izskatīt jautājumu par LU rektora vēlēšanām.

“Patlaban izskatās, ka visas valdības partijas, un es arī sagaidītu, ka visi ministri atbalsta Šuplinsku,” teica politiķis.

Vērtējot LU soli vērsties tiesā, prasot uzlikt pienākumu valdībai Muižnieku LU rektora amatā apstiprināt, Kariņš norādīja, ka “tiesā visu laiku kāds vēršas, jo visu laiku ir kāds, kam ir cits viedoklis. Viņaprāt, šis solis nekā nemainot to, ko šobrīd skata Ministru kabinets.

Uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka premjers rīt sagaida, ka visi valdības ministri atbalstīs Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto rīkojuma projektu, kas paredz neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, Kariņš atbildēja apstiprinoši. “Tas ir izrietošs no tā, jā,” teica Kariņš.

Kariņš uzsvēra, ka visi koalīcijas partneri izteikuši pilnu atbalstu Šuplinskai – viņas centieniem ieviest nepieciešamās reformas augstākās izglītības sistēmā. Konkrētajā jautājumā par Muižnieku LU rektora amatā neviens koalīcijas partneris nebija izteicis nevienu iebildumu pret IZM izstrādātā tiesību akta tālāku virzīšanu, to saprotot kā daļu no reformas augstskolu pārvaldības sistēmā, atklāja premjerministrs.

“Mēs uzticamies Šuplinskai,” teica Kariņš.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook , Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Lamata
Lamata

Nevajadzēja aiztikt Broku. Tad viss būtu kārtībā. Viņa pārstāvēja vienu no koalīcijas partijām (NA).