Savākti nepieciešamie paraksti parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanai mediķu atalgojuma jautājumā

Ivars Zariņš

Reaģējot uz valdības prettiesisko rīcību, vienas dienas laikā Saeimas opozīcija ir savākusi nepieciešamos parakstus, lai izveidotu parlamentāro izmeklēšanas komisiju, kuras uzdevums būs vērtēt valdības rīcības tiesisko pamatojumu saistībā ar likumā noteiktā finansējuma palielinājuma nenodrošināšanu veselības aprūpes darbinieku darba samaksai 2020.gada Valsts budžetā.

Šis notikums var kļūt par nozīmīgu soli, lai nosargātu Latviju kā tiesisku un demokrātisku valsti, kur valsts vara pieder Latvijas tautai, nevis “politiskajam kartelim”, kurš rīkojas, nevis ievērojot Latvijas likumus, bet vadoties no savām politiskajām interesēm, klaji ignorējot pat Latvijas Satversmē noteikto.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija tiek veidota reaģējot uz valdības un Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) rīcību, kurš pārkāpjot Latvijas Satversmē un likumos noteikto ir atkārtoti izvairījies sniegt Saeimai savas valdības rīcības tiesisko pamatojumu mediķu atalgojuma jautājumā, turklāt vēl maldinot Saeimu par savu patieso darba kārtību, lai varētu izvairīties no savas dalības Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas uzdevums būs iegūt šo valdības rīcības tiesisko pamatojumu, kā arī noskaidrot, vai tiešām Saeima ir tikusi maldināta, lai radītu iespēju K. Kariņam izvairīties sniegt Saeimai skaidrojumu par savas valdības rīcības tiesiskumu, pārkāpjot Saeimas kārtības rullī noteikto kārtību.

Ja šāda tiesiskā pamatojuma valdības rīcībai nebūs, tad tiesiskā valstī valdības pienākums būtu pieņemt lēmumu, kurš ievēro likumā noteikto un Saeimas lemto – nodrošināt mediķiem likumā paredzēto atalgojumu. Un, ja Latvija tik tiešām ir demokrātiska valsts, tad valdībai vajadzētu uzņemties politisku atbildību par šādu savu prettiesisko rīcību un, kā tas demokrātiskā valstī ir pieņemts – vismaz demisionēt.

Šāda valdības rīcība – klaji ignorējot Saeimas lemto turklāt iespējams, vēl maldinot Saeimu, grauj Latviju kā tiesisku un demokrātisku valsti pašos tās pamatos, jo neatbilst arī Satversmē noteiktajiem tiesiskuma principiem, skaidro Saeimas deputāts Ivars Zariņš (S), kurš ir iniciējis šīs izmeklēšanas komisijas izveidošanu.

Pretēji koalīcijas politiķu paustajām cerībām, šī parlamentārā izmeklēšanas komisija nebūs “tukša valsts naudas tērēšana”, jo, pirmkārt, šādas nepieciešamības nemaz nebūs, par cik komisijai ir dots ļoti konkrēts un vienkāršs uzdevums, kura izpildei nav nepieciešami papildus resursi un tas ir ļoti vienkārši un ātri izpildāms – pareizi organizējot komisijas darbu, pietiktu ar vienu komisijas darba sēdi. Pat ja koalīcija mēģinās sabotēt tās darbu. Tāpēc komisiju ir paredzēts izveidot tikai uz vienu mēnesi. Tas protams, netraucē koalīcijas partijām pacensties nopelnīt sev arī no šī pasākuma – ieceļot komisijas vadībā savu pārstāvi un pieprasot maksāt tam atalgojumu – atzīmēja Ivars Zariņš (attēlā).

Ceturtdien, 24.oktobrī, Saeimas Prezidijs sākotnēji nolēma sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, kuras darba kārtībā būtu lēmuma projekta par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu jautājums par valdības rīcības tiesiskumu, izpildot Veselības aprūpes finansēšanas likumā doto uzdevumu, taču drīz vien nāca klajā ziņa, ka paredzētā ārkārtas sēde atcelta.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā pieminēto politiķu datus – izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Ome
Ome

Likumu par algu pielikumu ministriem , Saeimas deputātiem pilda , bet likumu par mediķu algām – nepilda ! Vai šis nav Satversmes Tiesas kompetences jautājums ?

nav tik viegli
nav tik viegli

Populisms jau maizes lieta deputātiem. DonKihotisms un alkatība, kas zin kas te dominējošais. Varbūt jāsāk ar VID- lai tad depersonificēti saliek amatu grupās visus vidējos ienākumus mediķiem. Nu tā saprotamā formā, lai katrs redz par ko grib spriedelēt. Katram prezidenta algu un vēl bonusus jeb kā? Jau šobrīd visiem ir jāiet uz maksas medicīnu un gada beigās tur kā parasti arī uz manipulācijam ir jāgaida 10-14 dienas. Ja reiz ceļam algas valsts un pašvaldību sektora- tad konsekvences privātajā ir pašsaprotamas…Ja tas ir mērķis vēl vairāk naudas noņemt cilvēkiem kā slēpto nodokli, nu tad tā arī vajag teikt par ko iestājas.… lasīt vēl »