Saeimā tikai NA deputāti nobalso pret 40 miljonu eiro kompensācijas samaksu ebreju kopienai

ebreji

Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja Labas gribas atlīdzinājuma Latvijas ebreju kopienai likumprojektu, kas paredz 40 miljonu eiro kompensācijas izmaksāšanu ebreju kopienai desmit gadu laikā par holokausta dēļ zaudētajiem īpašumiem.

Balsojumā “par” likumprojektu balsoja 61 deputāts un “pret” – 13 parlamentārieši.

Agrāk no rīta deputāti jau bija lēmuši par šī likumprojekta tālākas izvērtēšanas uzticēšanu parlamenta Budžeta komisijai.

Labas gribas atlīdzinājuma Latvijas Ebreju kopienai likuma projektu izstrādāja parlamenta Budžeta komisija, un tā mērķis ir sniegt finansiālu atbalstu Latvijas ebreju kopienai un ar labu gribu atlīdzināt daļu no restitūcijas laikā neatgūtā īpašuma valsts noteiktās kadastrālās vērtības, lai likvidētu vēsturiskās netaisnīgās sekas, kas radušās nacistiskā totalitārā režīma īstenotā holokausta un padomju komunistiskā totalitārā režīma darbības rezultātā Latvijas teritorijā, teikts likumprojekta anotācijā.

Grozījumu izstrādātāji atzīmējuši, ka piedāvātais likums atspoguļo faktu, ka Latvijas valsts nav vainojama un nav atbildīga par Latvijas okupācijas laikā īstenoto holokaustu, kura rezultātā vairākām vēsturiski pastāvējušām ebreju reliģiskajām un kopienas organizācijām nav tiesību pārņēmēju, kā arī nav vainojama un atbildīga par padomju okupācijas režīma īstenoto rīcību.

Kopumā zaudējumi, kas radušies, ebreju kopienai nespējot atgūt denacionalizācijas procesā padomju okupācijas laikā nelikumīgi atsavinātos nekustamos īpašumus, esot 47 809 102 eiro. Tie aprēķināti apzinot uz 1940.gada 16.jūniju ebreju kopienai piederējušos īpašumus un balstoties uz nekustamo īpašumu kadastrālo vērtību 2018.gada 31.decembrī.

Atlīdzinājumu ebreju kopienai vēsturiskā netaisnīguma mazināšanai plānots īstenot no 2023.gada 1.janvāra līdz 2032.gada 31.decembrim.

No Saeimas frakcijām tikai Nacionālā apvienība (NA) pauda atklātas iebildes pret Labas gribas atlīdzinājuma Latvijas ebreju kopienai likumprojektu. NA līderis Raivis Dzintars uzsvēra, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks nekad šādu iniciatīvu par atlīdzinājumu nav atbalstījis un dara “visu no viņiem atkarīgo”, lai padarītu šo procesu “kā minimums grūtāku”.

Deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) uzskata, ka šim jautājumam ir ģeopolitisks aspekts un šobrīd esot jāsaprot Latvijas pozīcija starptautiskā līmenī. Šo jautājumu būtu reizi par visām reizēm jāizbeidz, citādi to aktualizē katru gadu, un jautājums aizvien netiek atrisināts, uzskata JKP valdes loceklis.

“Saskaņas” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs uzskata, ka šis likumprojekts “nāk kā valdības solījuma izpilde”. Vismaz tā to vērtējot “Saskaņā”. Urbanovičs teica, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks pret likumprojektu izturas ar sapratni un tam neplāno “kaitēt”. “Lielākoties domāju – atbalstīsim,” par “Saskaņas” pozīciju iepriekš izteicās parlamentārietis.

Arī “Attīstībai/Par!” (AP) atbalsta Labas gribas atlīdzinājuma Latvijas ebreju kopienai likumprojektu, apliecināja AP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce. Viņš uzsvēra, ka šis jautājums jau pārāk ilgi ir bijis dienaskārtībā un Latvijai ir atbildība pret mūsu pilsoņiem, kuri cieta no okupāciju režīmiem un zaudēja savus īpašumus.

Arī ASV kā Latvijas stratēģiskais partneris ilgu laiku ir izrādījušas interesi par šīs lietas atrisināšanu, atzīmēja Pūce.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) šajā jautājumā būs brīvais balsojums, iepriekš sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Uldis Augulis.

Jautājums par ebreju īpašumu restitūciju ir bijis aktuāls jau daudzus gadus iepriekš – ir bijuši vairāki citi ierosinājumi par kompensācijām, tomēr par tiem neizdevās panākt politisku vienošanos.

Vienīgi 2016.gadā Saeima pieņēma likumus, kas noteica nelielas ar šo jautājumu saistītas daļas – piecu īpašumu – nodošanu bez atlīdzības Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei.

Kā iepriekš skaidroja Budžeta komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars (AP), viņš šo jautājumu iekļāvis komisijas darba kārtībā, ņemot vērā ebreju kopienas visiem Saeimas deputātiem nosūtīto vēstuli par nepieciešamību atjaunot vēsturisko taisnīgumu. Bondars skaidroja, ka likumprojektu veidojusi arī Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome.

Politiķis norādīja, ka šāda vai līdzīga veida likumprojekta pieņemšanas jautājums ir vilcies jau gadiem un jātiek skaidrībā, vai šo pagājušā gadsimta notikumu jautājumu varam atrisināt vai nē. Bondars un viņa pārstāvētā AP atbalstot dokumentā paredzēto risinājumu, norādīja deputāts.

2019.gadā līdzīgu likumprojektu virzīja, taču vēlāk atsauca vairāki “Attīstībai/Par!” un “Jaunās Vienotības” deputāti, jo tam nepietika atbalsts Saeimā.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


16
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Skolnieciņš
Skolnieciņš

Kāda saistība ar šo ir Latvijai, kura šinī laikā bija okupēta!? Daudzi Latvijas iedzīvotāji, kuru senčiem ir piederējuši īpašumi pirms 1940. gada arī nav tos atguvuši un nav saņēmuši kompensācijas – termiņi iztecējuši. Restitūcijas process ir beidzies! Daudzi par senču īpašumiem uzzin tikai pēc restitūcijas procesa no arhīviem utl. Tad kāpēc ebrejiem ir jābūt par izņēmumu atšķirībā no pārējiem!? Drīzāk par holokausta un komunistiskā totalitārā režīma laikā nelikumīgi atsavinātajiem nekustamajiem īpašumiem kompensācijas, agrāk vai vēlāk būtu jāmaksā PSRS mantiniecei Krievijas Federācijai, šo darbību līdzdalībniecei, gan arī realizētājai. Latvijas Republika nav vainīga tā laika notikumos. Ar necieņu pret Simonu Šustinu un… lasīt vēl »

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Latvijas žīdus (tajā laikā vārds žīds nebija krievu valodas lamuvārds) pēc 1940. gada 17. jūnija slepkavoja krievvalodīgais ebrejs (jevrejs) Simons Šustins. Vismaz ap 2000 ebreju nomira no šī čekas priekšnieka bargā vaiga un caururbjošā skatiena! Komunisti daļu savu noziegumu vienkārši uzgāza virsū nacistiem. Nacisti bija sliktie zēni, taču viņi savu sodu saņēma. Bet Maskavas Kremļa sliktie zēni vel patlaban nav tiesāti, taču no karmas viņi neaizbēgs. Dievi un Dievietes visu redz! No Augstāko Spēku piespriestā soda neaizbēgt!
Ar Latvju Dievu atklāsmēm, Skolnieciņš
©Skolnieciņš 1999-bezgalība 🙂
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
Latvju Dievi mūžam viedi. Dievturība mūžam dzīva.

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Šos 40 000 000 eiro labāk ir atvēlēt latviešu tautai, kas ar savu sūro un grūto darbu uztur Latvijas valsti. LPSR laiki ir beigušies. Padomju propaganda ir nodzīvojusi savu laiku, tagad šai padomju propagandai mūsdienu Latvijā nav vietas. Latvieši nav vainojami 2. pasaules karā. Šo karu iniciēja Nacistiskā Vācija kopā ar Padomju Krieviju.
Ar paaudžu gudrību, Skolnieciņš
©Skolnieciņš 1999-bezgalība 😉

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Mūsu vietējie jūdi nekad nerunās par kara noziedznieka ebreja un cionista Simona Šustina biogrāfiju. Un arī par Vjatlaga nāves nometni Simona Šustina tautieši klusēs, it ne vārda neizdvesīs sakarā ar šiem traģiskajiem notikumiem. Ebreji, protams, ir cietuši Otrajā pasaules karā gan no komunistu, gan no nacistu režīmiem. Tomēr der zināt, ka čekas (toreiz NKVD) represīvās mašinērijas augšdaļā strādāja ebreju tautības biedri. Un viņu pēcnācēji – bērni un mazbērni – tagad apmeklē sinagogas un ik uz stūra kladzina par seno ebreju kultūru. Vēsture ir pretrunīga. Piemēram, čigāni jeb romu tauta cieta no šiem totalitārajiem režīmiem krietni vairāk par ebrejiem (vismaz PSRS… lasīt vēl »

язычник Сколниециньш
язычник Сколниециньш

У каждого человека есть право верить во что угодно. У каждого человека есть право выбирать во что верить, а во что не верить. Право на свободу веры священно и неприкосновенно. Есть ли в современной Латвии свобода веры? Изначально народы балтов были язычники, то есть многобожники. У народов балтов были свои Боги и свои Богини. Так было до того, как Римский папа Иноцент Третий решил объявить крестовой поход против народов балтов. Это привело к геноциду балтов. А что можно хотеть от Ватикана? Библия — это самая каровая книга на Земле. Зло, которое исходит от Библии, неописуемо. В древности на современной территории… lasīt vēl »

pagāns Skolnieciņš
pagāns Skolnieciņš

Katram cilvēka ir tiesības ticēt jebkam. Katram cilvēkam ir tiesības izvēlēties kam ticēt, bet kam neticēt. Ticības brīvība ir svēta un neaizskarama. Bet vai mūsdienu Latvijā ir ticības brīvība? No sākta gala baltu tautas bija pagāni jeb daudzdievji. Baltu tautām bija savi Dievi un savas Dievietes. Tā bija pirms Vatikāns ar Romas pāvesta Inocenta Trešā rīkojumu nolēma veikt krusta karu pret baltu tautām. Tas izvērtās īstā baltu tautu genocīdā. Bet ko gan var gribēt no Vatikāna? Bībele ir pati asiņainākā grāmata uz Zemes. Ļaunums, kas nāk no Bībeles, ir neaptverams. Senāk tagadējās Palestīnas un Izraēlas teritorijā dzīvoja septiņas tautas –… lasīt vēl »

scorceni(OTTO)
scorceni(OTTO)

Šis ārprāccccc ir sācies jau pirms 30+ gadiem. Par šādām kompensācijām no Latvijas valsts budžeta nevar būt ne runas,jo par ebreju īpašumu nacionalizāciju 1940.gadā jānes atbildība PSRS mantiniecei Krievijas Federācijai,kas šādu aktu paveica okupējot Latviju pirmajā reizē! Par ebreju fizisko iznīcināšanu atbildība jāuzņemas tagadējai Vācijas Federatīvajai Republikai un visas diskusijas ar to jābeidz… Taču,kā vienmēr,kad parādās iespēja kaut kādā “likumīgā” veidā bagātīgi “iegrābties” ne savā naudā,papildinot savu personīgo budžetu,pie apvāršņa parādās deputāts Bondars un Co…

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Holokausts, protams, ir vispasaules traģēdija. Bet ir jāpiemin, ka holokaustā tika nogalināti ne tikai ebreji, bet arī romi, geji, lesbietes, biseksuāļi, biseksuāles, invalīdi. Vienkārši ebreji monopolizēja (privatizēja) žēlsirdības tirgu visā pasaule. Padomju Krievijā ebreji kļuva par svētmocekļiem un izcili nospēlēja savu lomu pilnapjoma propagandā. Ebreji ir daļa no Pobedas kulta. Ebreji ir mitoloģizēti. Ja palasa Bībeli, tad var saprast, ka Bībele smird pēc lielebreju šovinisma un cionisma. Ebreji var veikt septiņu tautu genocīdu, jo tas ir ebreju cilts Dievam Jahvem tīkams darbs, bet citas tautas nedrīkst neko iebilst ebrejiem, jo tas ir grēks. Es esmu pagāns, un es pēc kristietības… lasīt vēl »

...
...

Labas gribas spļāviens sejā. Kad vaicāju vectēvam, kādēļ tos žīdus…? Atbilde bija: nevajadzēja viņiem apjāt. Šķiet, ka labāk nevar izskaidrot tā laika notikumus. Vai ir kāds joske, kurš no tribīnes mēģināja atturēt savus tautiešus nekāpt otro reizi uz grābekļa?

ērce
ērce

Kompensāciju var maksāt tikai par pāri nodarījumiem. Latvijas Republika nav žīdu kopienai neko pāri nodarījusi.

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Pareizi vārdi. Bet Maskavas Kremlī sēdošajiem ebrejiem ir nospļauties uz Taviem vārdiem. Viņiem kāposts ir prātā.
Ar cieņu, Skolnieciņš
©Skolnieciņš 1999-bezgalība ;-)
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš

Beidzot
Beidzot

arī Bondars varēs nomaksāt miljonu sodu par Krājbankas apzagšanu !

Tad jau
Tad jau

Jaunupam būs naudiņa uz vēlēšanām.

Antuns
Antuns

Kā šo nelikumīgo Saeimas lēmumu pamatos Satversmes Tiesa ?

Stienis
Stienis

Cik tas jauki skan – “labā griba”! :) :) :) Es nesaku, ka nevajadzēja maksāt, bet, ja reiz maksājam, tad vajadzēja no attiecīgās vēstniecības aiz bērziem iegūt kaut ko pretī. Bet tik daudz smadzeņu un dūšas jau no skapja iznākušajam nav. Tas tev nav Baltkrieviju lamāt.

Aina
Aina

Vēžu slimnieki , uz medikamentiem varat necerēt !