Saeima atceļ juridiskos šķēršļus okupācijas pieminekļa nojaukšanai; Gobzems skaidro, kāpēc nebalsoja

Uzvaras piemineklis

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma Ārlietu komisijas virzītos likuma grozījumus, ar ko tiek atcelti juridiskie šķēršļi Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā padomju pieminekļa nojaukšanai.

Grozījumi pieņemti likumā “Par 1994.gada 30.aprīlī Maskavā parakstītajiem Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumiem”.

Likumā noteikts, ka tiek apturēta “Krievijas Federācijas valdības un Latvijas Republikas valdības vienošanās par Latvijas Republikas teritorijā dzīvojošo Krievijas Federācijas militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību” 13.panta darbību. 13.pants līdz šim noteica, ka Latvija nodrošina memoriālo būvju saglabāšanu Latvijā.

13.panta darbība tiks apturēta no 2022.gada 16.maija līdz brīdim, kad Krievija izbeidz starptautisko tiesību pārkāpumus attiecībā uz Ukrainu, tajā skaitā izved savus bruņotos spēkus no Ukrainas teritorijas un pilnībā atjauno Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti atbilstoši starptautisko tiesību prasībām, un pilnībā atlīdzina Ukrainai par jau izdarītājiem starptautisko tiesību pārkāpumiem.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA) iepriekš akcentēja, ka pēc šī lēmuma pieņemšanu “okupācijas stabu varēs gāzt”. Reizē TV3 Kols pauda viedokli, ka paralēli nacionālā līmenī vajadzētu pieņemt likumu, kas paredzētu padomju piemiņas objektu aizvākšanu, nosakot termiņus un nepieciešamības gadījumā paredzot arī valsts finansējuma pieejamību novākšanai.

Arī Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP) Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” norādījis, ka Saeimā vēl vajadzēs pieņemt īpašu likumu, lai šo pieminekli varētu nojaukt pēc iespējas ātrāk. Politiķis arī apliecinājis, ka Rīgas domē būs nepieciešamais atbalsts Uzvaras parka pieminekļa nojaukšanai.

Kā zināms, koalīcija vienojusies par atbalstu likuma grozījumiem, ar kuriem paredzēts atcelt juridiskos šķēršļus Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā pieminekļa nojaukšanai.

To iepriekš pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidents, “Jaunās Vienotības” politiķis Krišjānis Kariņš, Nacionālās apvienības priekšsēdētājs, Saeimas frakcijas vadītājs Raivis Dzintars, “Attīstībai/Par!” Saeimas frakcijas vadītājs Juris Pūce un satiksmes ministrs, “Konservatīvo” politiķis Tālis Linkaits.

“Minētais risinājums ir juridiski korekts. Tas gan nodrošina Latviju, lai tā turpinātu rīkoties atbilstoši tiesiskai valstij un mūsu kā tiesiskas valsts un starptautisko tiesību subjekta saistībām, vienlaikus tas arī atbilst Latvijas šī brīža politiskajai situācijai un mūsu politiskajam pienākumam atbalstīt Ukrainu, un mūsu sabiedrības vienotai reakcijai pret Krievijas īstenoto agresiju,” pauda Pūce.

Dzintars norādīja, ka šī līguma spēku var atcelt tikai parlaments, ņemot vērā, ka tas iepriekš līgumu ratificējis. “Tas nozīmē ļoti būtiskas iespējas tālāk rīkoties pašvaldībām, tai skaitā Rīgas domei attiecībā uz to objektu, kuru ļoti pamatoti liela daļa Latvijas iedzīvotāju šodien sauc par okupācijas simbolu, par okupācijas pieminekli un par kauna traipu attiecībā pret politiski represētiem cilvēkiem, kas no šī padomju okupācijas režīma savulaik ir cietuši,” sacīja NA līderis.

Deputāts Gobzems skaidro, kāpēc nav balsojis:

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Derdz
Derdz

Levit, bet ja vini visi sāks nest ziedus nevis uz uzvaras parku, kura laikam vairs nebūs, nesīs un liks pie visām celtnēm, kuras celtas padomju psrs laikā un joprojām pastāv Latvijā, piemēram, HESa, daudzstāvu mājām Rīga, zinātnes akadēmija, un daudziem citiem objektiem, un Ādažu poligonā, un Kadaga, jo kā tik tas netiks uztvertas kā piemiņas un uzvaras simboli, kas saistītos ar šodienas notikumiem

Slava Uhaņai
Slava Uhaņai

Slava varoņiem! Izsludinam konkursu: kurš noziedos vairāk pieminekļa nojaukšanai! Latvija var

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Kremļa trolli, neņirgājies! Slava Ukrainai! Varoņiem slava!
Uhaņā krievi cilvēkus neslepkavo, bet Ukrainā krievi nežēlīgi slepkavo nevainīgus cilvēkus!!!
©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-(
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
#24.02.2022. #NoWar #StandWithUkraine

Bijušais zemessargs
Bijušais zemessargs

Laba ziņa.ka nojauks šo okupantu pieminekli. Gobzems bija un ir mēsls, pie tam melīgs mēswls.

Skolnieciņš
Skolnieciņš

No 1941. gada 14. jūnijā uz Vjatlagu izsūtītajiem Latvijas vīriešiem pusgada laikā nomira 93% aizvesto. Tad 1942. gada vasarā arestēja un uz Vjatlagu atveda etniskos vāciešus. Arī viņi nomira. Kur ir piemineklis šiem nomocītajiem cilvēkiem?
Ar NEcieņu pret komunistiem, Skolnieciņš
©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-(
Skolnieciņš® ™Skolnieciņš

Skolnieciņš
Skolnieciņš

Nacisms un komunisms ir divas totalitāras ideoloģijas. Abas šīs ideoloģijas ir pelnījušas publisku nosodījumu un aizmirstību. Nacisma un komunisma vieta ir vēstures mēslainē. Nacisms kā totalitāra un postu nesoša ideoloģija visā pasaulē ir aizliegts kopš 1945. gada 8. maija. Savukārt, komunisms kā totalitāra un postu nesoša ideoloģija vel nav pilnībā aizliegts. Ir laiks tiesāt komunismu. Ir laiks atcerēties šīs ideoloģijas noziegumus pret cilvēci un pasauli. Un komunistiskās partijas regālijām (kompartijas varas simboliem) nav vietas Latvijā. Komunistiskās partijas regālijas ir pelnījušas kritiku, nosodījumu un aizmirstību. Pobedas kults ir destruktīvs Latvijas sabiedrībai un pasaulei kopumā. Ir laiks graut Pobedas kulta radītos mītus.… lasīt vēl »

pietura
pietura

Var jau makaronus karināt. Nu, papetam Alda sociālos tīklus. Viņam tak draugos gandrīz visa LKS un Saskaņa.