Rosina vērtēt, vai Bordānam vēl pienākas pielaide darbam ar valsts noslēpumu

Bordāns

Saeimas opozīcijas un ārpusfrakciju deputāti lūguši Satversmes aizsardzības biroju, Ģenerālprokuratūru, Saeimas Nacionālās drošības komisiju un Valsts drošības dienestu izvērtēt, vai tieslietu ministram Jānim Bordānam (JKP) joprojām pienākas pielaide darbam ar valsts noslēpumu, vēsta TV3 Ziņu dienests.

Saeimas opozīcijas 30 deputāti vēstulē tiesībsargājošajām iestādēm aicina pirms termiņa izvērtēt, vai tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) savas rīcības un izteikumu dēļ atbilst visiem kritērijiem, lai viņam būtu piešķirta speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam.

Vēstuli Satversmes aizsardzības birojam, Ģenerālprokuratūrai, Valsts drošības dienestam un Saeimas Nacionālās drošības komisijai kā pirmais parakstījis Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāts Armands Krauze, tāpat to parakstījuši citi ZZS, “Saskaņas” un pie frakcijām nepiederošie deputāti.

Iesniegumā par tieslietu ministra Bordāna rīcības atbilstību speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam saglabāšanas kritērijiem pausts viedoklis, ka jau no pirmās amata ieņemšanas dienas Bordāna rīcībā “ir saskatāma vēlme publiski graut valsts tēlu Eiropas un pasaules mērogā, apšaubīt un ietekmēt neatkarīgu tiesību aizsardzības iestāžu darbu, iespējams, ar mērķi destabilizēt Latvijas Republikas finanšu un tieslietu sektoru, lai realizētu šauras pretvalstiskas grupas intereses”.

Šo secinājumu parlamentārieši pamato, uzskaitot Bordāna rīcību un izteikumus. Kā vienu piemēru opozīcija min to, ka divas dienas pēc apstiprināšanas amatā Bordāns vēstulē vairāk nekā 30 ārvalstu vēstniecībām apšaubījis ģenerālprokurora un ģenerālprokuratūras darbu un kompetenci. To politiķis esot darījis, aizstāvot partijas biedru Juri Jurašu (JKP) apsūdzībā par valsts noslēpuma izpaušanu (vēstuli lasiet ŠEIT).

Deputāti piebilst, ka priekšvēlēšanu laikā Bordāna izteikumi par Ģenerālprokuratūras “iespējamo korumpētību, nekomepetenci un neatbilstību amatam būtu vērtējama kā priekšvēlēšanu retorika”. Tomēr tieslietu ministra amatā politiķa “identiski un par dažkārt asāki izteikumi (..) vērtējami tikai kā valsts publiskā tēla graušanas plāna turpinājums un iejaukšanās neatkarīgas valsts iestādes darbībā” (par to vairāk lasiet ŠEIT).

Parlamentārieši vērš uzmanību, ka Bordāna “mērķtiecīgas darbības attiecībā uz Ģenerālprokuratūras neatkarības ietekmēšanu” esot atspoguļotas OECD ziņojumā par Latvijas progresu pretkorupcijas konvencijas ieviešanā. Deputāti atsaucas arī uz Augstākās tiesas (AT) plēnuma atzīto, ka nekādi pārkāpumi Ģenerālprokuratūras darbība neesot konstatēti (par to vairāk lasiet ŠEIT).

“Bordāns konsekventi ir arī veicis darbības, ko varētu vistiešākajā veidā raksturot kā iejaukšanos neatkarīgās tiesu sistēmas darbībā, komentējot vēl iztiesāšanā esošo kriminālprocesu attiecībā uz (..) Jurašu, apgalvojot, ka visa lieta ir pilnībā safabricēta,” šādu kritiku ministram velta parlamentārās opozīcijas pārstāvji, savā iesniegumā norādot arī uz citām problēmām ministra izteikumos.

Kā zināms, OECD Darba grupas jaunākajā ziņojumā pausta nožēla “par valdības vairākkārtēju un atklātu kritiku ģenerālprokuroram, kas var radīt politisku iejaukšanos Ģenerālprokuratūras darbībā”.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā minēto tautas kalpu izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Lamata
Lamata

Fanātiskie JKP sektanti nav spējīgi aptvert, ka Bordāns ar nepamatotu aizdomu publisku paušanu grauj Latvijas tiesu sistēmu. Kurā viņa paša vadītā ministrija nav spējīga veikt apsolīto auditu. Dēļ kartona Juraša gatavs pazemot savu valsti.

Pēteris
Pēteris

līdz šim Latvijā viss bija ideāli, atnāk Bordāns un traucē,
bandītiskā kliķe plosās. aizstāvam Bordānu

Leo
Leo

Normāls premjers viņu sen būtu padzinis , ne tikai noņemt pielaides !