Rīgā vēlēs domi uz piecarpus gadiem

saeimas sēde

Saeima ceturtdien, 12.decembrī, pirmajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā “Par pašvaldībām” un grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas paredz iespēju pašvaldības domi ārkārtas vēlēšanās ievēlēt uz ilgāku termiņu, kā arī pārskatīt pagaidu pašvaldības administrācijas darbības termiņu pašvaldības domes atlaišanas gadījumā. Likumu grozījumus Saeima lēma skatīt kā steidzamus.

Izmaiņas paredzēs – ja dome ir atlaista, jaunās vēlēšanās to ievēlē:

  • uz atlaistās domes atlikušo pilnvaru termiņu, ja līdz kārtējām vēlēšanām palikuši vairāk nekā 24 mēneši;
  • uz atlaistās domes atlikušo pilnvaru un vēl uz četriem gadiem, ja līdz kārtējām vēlēšanām palikuši no 9 līdz 24 mēnešiem;
  • savukārt, ja dome tiek atlaista un līdz vēlēšanām palikuši mazāk nekā 9 mēneši nevis 15, kā šobrīd, tad jaunas domes vēlēšanas netiek organizētas un strādātu iecelti administratori.

Atbildīgā ministrija norādījusi, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas varētu izmaksāt aptuveni 1,6 miljonus eiro, tāpēc nebūtu lietderīgi rīkot divas vēlēšanas nosacīti īsākā laika periodā. Arī “Attīstībai/Par!” deputāts Daniels Pavļuts tribīnē stāstīja, ka svarīgi, lai paši iedzīvotāji var noteikt savus līderus, nevis lai lēmumus pieņemtu administratori. Nozīmīgi esot arī ietaupīt līdzekļus.

Asi pret pilnvaru pagarināšanu iebilst opozīcija, kura jau tagad paziņojusi, ka lūgs Valsts prezidentam uz diviem mēnešiem apturēt likuma izsludināšanu. Opozīcija uzskata, ka demokrātiskajai iekārtai tik būtiski likuma grozījumi tiek virzīti sasteigti, nepārdomāti un pieskaņoti konkrēti vienam gadījumam ar Rīgas domi.

“Saskaņas” deputāti Vjačeslavs Dombrovskis un Sergejs Dolgopolovs uzsvēra, ka vēlētos normālas diskusijas par izmaiņām pašvaldību ārkārtas vēlēšanu kārtībā.

Dombrovskis retoriski vaicāja, kāpēc likumprojekta iesniedzēji nesaka, ka tas tiek darīts Rīgas domes dēļ. Pēc viņa teiktā, grozījumi paredzēti, jo iesniedzēji cer, ka viņiem tagad ir labāka iespēja pārņemt varu Rīgas domē.

Nacionālās apvienības (NA) deputāts Raivis Dzintars tribīnē atzina, ka arvien lielāka ir Rīgas domes atlaišanas iespējamību, tāpēc jādomā, kā rīkoties pēc tam. Dzintars uzskata, ka Rīgas dome pašlaik ir tik nepopulāra, ka pret tās atlaišanu argumentus atrast esot grūti.

“Saskaņas” deputāte Regīna Ločmele-Luņova uzsvēra, ka debates par Rīgas domes atlaišanu vēl nav bijušas. Viņa minēja piemēru no Latvijas Televīzijas raidījumā “Tieša runa”, kur cilvēki esot nobalsojuši par paša vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (“Attīstībai/Par”), nevis Rīgas domes atlaišanu. Tādējādi viņa parādīja, ka NA nevar spriest par to, ko vēlas Rīgas iedzīvotāji.

Izmaiņas pašvaldību likumā un pašvaldību vēlēšanu likumā galīgajā lasījumā Saeima nolēma skatīt 19. decembrī. Plānots, ka grozījumi pašvaldību vēlēšanu likumā un grozījumi pašvaldību likumā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt tautas kalpu izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Auseklis
Auseklis

Bet ja uzvarēs Saskaņa un GKR , tad šo likumu atcelsim !

trackback
VIDEO: RĪGĀ VĒLĒS DOMI UZ PIECARPUS GADIEM - Protesti.lv

Saeima ceturtdien, 12.decembrī, pirmajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā “Par pašvaldībām” un grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas paredz iespēju pašvaldības domi ārkārtas vēlēšanās ievēlēt uz ilgāku termiņu, kā arī pārskatīt pagaidu pašvaldības administrācijas darbības termiņu pašvaldības domes atlaišanas gadījumā. Likumu grozījumus Saeima lēma skatīt kā steidzamus. Izmaiņas paredzēs – ja dome ir atlaista, jaunās vēlēšanās to ievēlē: uz atlaistās domes atlikušo pilnvaru termiņu, ja līdz kārtējām vēlēšanām palikuši vairāk nekā 24 mēneši; uz atlaistās domes atlikušo pilnvaru un vēl uz četriem gadiem, ja līdz kārtējām vēlēšanām palikuši no 9 līdz 24 mēnešiem; savukārt, ja dome tiek… lasīt vēl »

Lamata
Lamata

Ja rīdzinieki, vienkārši par spīti Saeimas deputātiem , balsos par Saskaņu un GKR , piecus ar pusi gadus tirliņi Saeimā būs iešāvuši sev abās kājās. Nekas neliecina, ka “latviskās ” partijas varētu ko mainīt. Ne Rīgā, ne kādā citā pašvaldībā. Naudas trūkuma dēļ. Gan valsts, gan pašvaldību budžetos. Arī dēļ brīvostas daļu ienākumu atņemot pašvaldībai. Pensionāru biļešu cena par 0.60 EUR neko daudz nedos.

Rita
Rita

Vispirms valdošai kliķei fiksi jāuztais šīs Domes nelikumīgā atlaišans , tas viņiem ies ātri , kā divus pirkstus apmīzt!