Reģioni sašutuši par LTV Tautas panorāmu – slēpta politiskā antireklāma?

Tautas panorāma

Latvijas Sabiedriskais medijs plaši reklamējis un nu jau nodevis tautai skatīšanai šajā pavasarī tapušos sižetus rubrikā „Tautas Panorāma”. LTV žurnālisti devušies uz dažādām pilsētu un novadu pašvaldībām. Žurnālisti it kā uzklausa vietējos iedzīvotājus, lai noskaidrotu – kā tad cilvēkiem iet, kā dzīvojas.

Paskatoties sižetus un nezinot neko par dzīvi konkrētajās pašvaldībās, nākas secināt – Latvijā visiem iet ārkārtīgi grūti, vēsta tautasbalss.lv.

Pie varas esošās pašvaldības neko nedara un pat moka savus cilvēkus, bizness nevedas, daba tiek piesārņota, cilvēku nav, vēsta “Tautas Panorāma”. Bet vai tā tiešām ir patiesā aina? Varbūt Latvijas Televīzijai ir kādi īpaši iemesli sabiezināt krāsas un sēt sabiedrībā negatīvismu, atspoguļojot tikai šo vienu kritisko viedokli?

Ņemsim par piemēru sižetu par Ventspili (https://www.lsm.lv/lv/tautas-panorama/video/ventspils-pilseta). Žurnālists dienas vidū ir ieradies pilsētā un brīnās – kādēļ pa ielām nestaigā cilvēki darba spējīgā vecumā. Kāpēc nestaigā jaunieši. Un secina – tātad Ventspilī dzīvo TIKAI pensionāri, visi pārējie ir izbraukuši uz ārvalstīm. Bet varbūt patiesībā cilvēki strādā, pelna naudu, attīsta pilsētu un viņiem nav laika darba dienas vidū pastaigāties un gozēties saulītē.

Kā nākamā tiek uzklausīta studente. Viņa apgalvo, ka Ventspilī studentei ir grūti atrast darbu. Žurnālists secina, ka cilvēkus uztrauc bezdarba jautājums pilsētā. Taču patiesībā šo problēmu atspoguļo tikai kāda studente, kurai, protams, nav pieredzes, nav pabeigta izglītība un pietiekamas zināšanas. Kā arī droši vien viņai nav iespēja veltīt darbam pilnu darba dienu. Turklāt viena no jaunietēm, kas pauž viedokli par darba trūkumu, ir vien tikai vidusskolas skolniece. Nav īpašs pārsteigums, ka darba devējs dod priekšroku patstāvīgam, pieredzējušam un izglītotam darbiniekam.

Liela loma pašvaldības attīstībā, protams, ir uzņēmējdarbībai. Tādēļ žurnālists, gribēdams pilnvērtīgi atspoguļot arī šīs jomas pārstāvjus, vēršas pie uzņēmējiem. Kas gan „LABĀK” varētu atspoguļot uzņēmējdarbības vidi Ventspilī, kā apavu remontdarbnīca. Jāmin, ka tā ir vienīgā vieta, ko žurnālists apmeklē, lai uzzinātu, ka arī viņiem neveicas tik labi, kā gribētos. Vai tiešām iespējams izdarīt secinājumus par uzņēmējdarbības vidi, spriežot pēc viena šāda uzņēmuma apmeklējuma?

Lai arī Tautas Panorāmas sižetā par Ventspili parādās pāris klusu viedokļu, ka dzīve Ventspilī ir laba, par citām pilsētām pozitīva nav nekā. Esot klāt notikuma vietā un redzot, kādus cilvēkus un kādus viedokļus žurnālisti uzklausa, jāatzīst, ka patiesībā daudzi cilvēki, reizēm pat lielākā daļa, ir savas pilsētas patrioti. Iedzīvotāji ir apmierināti ar dzīvi, pašvaldības darbu, attīstību. Taču pozitīvie viedokļi nav izturējuši televīzijas bargo filtru un izgriezti – tie sižetā neparādās. Tātad tiek attēlota tikai mazākā daļa, tikai negatīvie viedokļi. Rodas pamatots jautājums – kāpēc?

Žurnālistikas pamatuzdevums ir sniegt sabiedrībai maksimāli objektīvu informāciju, uzklausīt un atspoguļot visu pušu viedokli, ļaujot sabiedrībai izdarīt savus secinājumus. Nepilnīga un tendencioza viedokļu atsijāšana, atstājot tikai negatīvo un skandalozo, ir uzskatāma par centieniem ietekmēt sabiedrisko domu. Tad ir jājautā – kā tas tā sanācis Latvijas Televīzijai – sabiedriskajam medijam, kas saņem finansējumu sabiedriskā pasūtījuma izpildei? Vai tas norakstāms tikai uz žurnālistu neprofesionalitāti, vai šeit tomēr var runāt par centieniem ar slēptām metodēm graut vietējās pašvaldības prestižu? Sagrozot faktus, neuzzinot un neatainojot patieso situāciju, bet skaļi demonstrējot negatīvos viedokļus, kas bieži vien ir pat melīgi, tiek radīts iespaids, ka pašvaldība un tās līdzšinējā vadība neko lietas labā nav darījusi. Turklāt šos sižetus veidojuši dažādi žurnālisti. Vai tiešām tie visi būtu neprofesionāli vai viņu darbu tomēr ietekmē kāds aiz „aizkariem” stāvošs un mums nezināms spēks?

Tā raksta tautasbalss.lv. Taču nu jau arī novados.lv ceļ trauksmi.

Aizvadītajā nedēļā portāla “Novados.lv” redakcija saņēmusi vairākas vēstules un satraucošus telefona zvanus saistībā ar Latvijas Sabiedriskā medija sižetiem, kas tapuši rubrikas “Tautas Panorāma” ietvaros.

Līdz ar raidījuma parādīšanos ēterā, portāls saņēma vairākas vēstules un zvanus no reģionu iedzīvotājiem, kuri pauž sašutumu un neizpratni par raidījumā atspoguļoto novadnieku dzīvi.

Kā norāda vairāku novadu iedzīvotāji, ar LTV raidījuma palīdzību tiek radīts iespaids, ka viss ir slikti un nekas labs novados nenotiek, lai gan tā nav tiesa. It īpaši sašutuši par redzēto ir Valmieras pilsētas iedzīvotāji, kuri uzsver, ka sižetā neesot neviena pozitīva viedokļa, lai gan daļa intervēto valmieriešu atzinīgi vērtējuši pilsētas attīstību. Viņi gan sižetos nav tikuši iekļauti. Bijuši arī sašutuma pilni zvani no Valkas un Beverīnas novada.

Pēc mūsu domām, iedzīvotāji ne bez pamata ceļ trauksmi par notiekošo un varam tikai pievienoties viņu vēlmei ar sūdzību vērsties Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē, lai izskatītu LTV kompetenci un raidījuma atbilstību sabiedrisko mediju likumam.

No savas puses varam pieminēt, ka notikušais ir vēl viens piemērs tam, ka rosinājums aizliegt pašvaldībām dibināt un veidot savus medijus ir pārsteidzīgs, un vietējās varas vēlme saglabāt savus medijos ir saprotama. Jo ko gan mēs redzam televīzijā? Reģionu iedzīvotāju dzīve sižetos tiek atspoguļota pavisam greizi, radot iespaidu, ka novados dzīve ir slikta un tajos nenotiek nekāda attīstība.

Var tikai izteikt cerību, ka novadu iedzīvotāju tiesības saņemt objektīvu informāciju no pašvaldību medijiem tiks saglabātas, jo atšķirībā no komerclaikrakstiem, pašvaldību mērķis nav gūt peļņu, bet pēc iespējas efektīvāk un ātrāk nodrošināt pašvaldības funkciju – informēt sabiedrību, konkrēti kādas noteiktas administratīvās teritorijas, novada vai pilsētas iedzīvotājus, par pašvaldībā notiekošajiem procesiem, nākotnes plāniem un pasākumiem. Tā, acīmredzot, ir vienīga iespēja novadniekiem saņemt precīzu un nesagrozītu informāciju par viņiem svarīgiem jautājumiem, vēsta novados.lv.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Avots: tautasbalss.lvnovados.lv.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


11
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Zebiekste
Zebiekste

Reklamē šito balagānu, bet cilvēki neskrien bariem tikties. Tērēta valsts nauda. Bezjēgā. Un vēl tie seklie komentāri no studijas. Stulbums? Jā!

Lauku vecis
Lauku vecis

Vasarā rīta Panorāmā uzkrītošim mēnesī bieži parādījās Vienotības intervijas. Apnika un aizrakstīju NEPL un man atbildēja , ka patiesība un mana vēstule nosūtīta R;īta Panorāmai. Mainījās? Nekas. Panorāma ir Vienotības rupors 4 gadu garumā!

Nezinītis
Nezinītis

Vēlēšanas tuvojas lieliem soļiem.Uzmanaties, ka nesamin nesot baļķi lielceļa garumā.

Zinītis
Zinītis

Kā novēroju,tad notiek pretējais,pienāk speciāli pašvaldību slavinātāji.Pašvaldībās strādā ļoti daudz ierēdņu un arī deputāti.Pēdējie saņem kādus 700 eiro katru mēnei.Bet par ko,cik reizes viņi sapulcējas gada laikā un kāds ir viņu devums?Pašvaldību vadība parasti darbojas pa n-tām darba vietām un rauš sev naudu uz tautas aplaupīšanas rēķina (nekustamā īpašuma).Man tāda pašvaldība nav vajadzīga.Latvijā ir milzīgs ministriju skaits,lai gādā katra par savu nozari!!!

GUddd
GUddd

Arī antireklāma ir reklāma, īpaši vēl tā starpcitu uzsverot, ka nemaz tik slikti Ventspilī nav bet citur ir gan

uiuiui
uiuiui

arī sižetā par Valmieru tas pats: https://valmieraszinas.lv/ko-nokluseja-tautas-panorama/

uiuiui
uiuiui

Latvijas Televīzija tiražē stāstu par Latviju kā par neizdevušos un neveiksmīgu valsti. Skaidrs taču, ka tā ir Kremļa propaganda! Latvijas sabiedriskais medijs ir pārdevies Maskavai! Skaidrs, no kurienes Beltem tas algas pieaugums! Kur skatās KNAB, SAB, DP, NEPLP u.c.!

Zinītis
Zinītis

Ko tu murgo,pats esi kremļa spiegs!!!

termits
termits

Bet protams puaro, Lembergs, Ventspils :)

Kārlis
Kārlis

Atkal lemberglandes vāji slēptā reklāma, nu cik tad var, kauna nemaz nav ?

Nopietni?
Nopietni?

Normāli sižeti, žurnālisti prasa viedokļus vairākiem cilvēkiem un sabalansējas gan kritika, gan pozitīvi vērtējumi. Turklāt tas kas cik es sapratu te ir pārkopēts no kaut kādas “tautas balss” ir naturālākie meli – noskatieties sižetu, to ka jauniešu nav teica viens no vietējiem iedzīvotājiem uz ko žurnālists atbildēja, ka tikko taču garām gāja, bet cits vietējais kā reizi apzīmēja, ka ir dienas vidus. Droši vien saimniekiem vēders apsāpējies no tā, ka visi viņiem slavas dziesmas nedzied un tagad ir grūti