Politiķiem nav plāna, kā pelnīt vairāk – Latvijas ekonomiku sagaida divi nīkuļošanas gadi

TV3 raidījums “Nekā personīga”

Saskaņā ar jaunākajām Latvijas Bankas prognozēm, tautsaimniecība ir stagnācijā, un arī turpmākā izaugsme nesolās būt strauja. Nākamgad budžetā ir lieli papildu ieguldījumi aizsardzībā, un par to nepieciešamību neviens nešaubās, taču politiķiem nav plāna, kā pelnīt vairāk, lai varētu samaksāt skolotājiem, mediķiem, iekšlietu darbiniekiem, vēsta raidījums “Nekā personīga”.

Ekspertu skatījumā, nākamais budžets ir galēji nospriegots, pieaudzis gan deficīts, gan valsts parāds. Bet valdība, kas nu jau nostrādājusi trīs mēnešus, nav uzsākusi drosmīgas pārmaiņas, kas varētu stimulēt attīstību.

Tā kā tādas īstas ekonomikas politikas nav, tad visiem būtiskus lēmumus bieži diktē atsevišķu nozaru lobijs. Saeimas apņemšanās aizstāvēt kredītņēmējus šoruden saskārās ar banku pretestību. Savukārt pretīmnākšanu no valdības nākamnedēļ var sagaidīt daļa kokrūpnieku.

Jaunākās prognozes liecina, ka Latvijas ekonomikai priekšā divi vājas izaugsmes gadi.Būtu jāpieņem drosmīgi lēmumi,lai ekonomikas temperatūru uzlabotu. Tomēr nākamais ir pārdales un tērēšanas budžets.

Šogad ekonomikas apjoms pieauga par knapi saskatāmajiem 0,4% procentiem, kas ir divas reizes mazāk, nekā tika prognozēts vēl vasarā. Šī gada inflācijas novērtējums ir 9%. Nākamgad to paredz krietni zemāku, taču arī iekšzemes kopprodukta pieaugums joprojām būs vājš.

Šādu attīstību nosaka tas, ka Latvija ir eksportējoša valsts, un tās labklājību diktē situācija galvenajos eksporta tirgos. Optimismu nevieš arī globālā ģeopolitiskā situācija un patērētāju noskaņojuma pasliktināšanās.

Lēns progress nākamā gada otrajā pusē iespējams būs. Taču Valsts prezidenta uzstādījumu par Eiropas vidējā dzīves līmeņa sasniegšanu līdz 2030. gadam, ar šādiem skaitļiem runāt nevar. 

Latvijas Bankas ekonomiste uzsver, ka investīciju ziņā mēs jau desmit gadus stipri atpaliekam no abām Baltijas kaimņvalstīm.

Bet plāna, kā mēs ķeram rokā kaimiņus, politiķiem joprojām nav. Iespaidīgās Eiropas naudas ir vienīgais rīks, ar kuru Latvija attīsta savas ekonomiskās intereses, taču pastāv risks nepaspēt pabeigt vairākus desmitus no projektiem par vairāk nekā 400 miljoniem jau pašreizējā fondu plānošanas periodā, ziņo VARAM ministrija.

Ekonomisti skatoties uz nākamo gadu kopumā neredz, ka būtu sperti nozīmīgi soļi, kā pelnīsim vairāk.

Eksperti uzsver, ka svarīgs ir investīciju klimats. Nav jaunu uzņēmumu, kas varētu maksāt augstas algas.

Evikas Siliņas (JV) valdības deklarācijā sola uzlabot ekonomikas konkurētspēju, mazināt birokrātiskos šķēršļus, palielināt nodokļu ieņēmumus, vienkāršot nodokļu nomaksu.

Algas nodokļos, kuri ir nozīmīgi darba devējiem, lai izlīdzinātu ar Igauniju un Lietuvu darbaspēka izmaksas, izmaiņu nebūs. Pēc finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV) domām, kad ekonomika ir zemākā punktā, neesot pareizi mainīt nodokļus.

Arī mazajam biznesam nākamgad uzlabojumi nav gaidāmi. Saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu, kas Finanšu ministrijai izmaksāja 800 tūkstošus, lieto tikai nedaudz vairāk kā 100 mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju. Šo pakalpojumu piedāvā tikai viena banka, pārējām tas nav pievilcīgi.

Savukārt opozīcijas priekšlikums samazināt amatniekiem, radošajiem cilvēkiem mikrouzņēmumu nodokli nākamgad, Saeimai skatot budžetu, neguva atbalstu.

Runājot par ekonomikas attīstību, nevar neņemt vērā arvien pieaugošo ēnu ekonomikas apjomu. Valsts budžets ik gadu zaudē vairāk nekā 2 miljardus eiro.

Kaut arī politiķi apgalvo, ka meklē veidus, kā iedzīvotājus mudināt iznākt no pelēkās zonas, ekspertu rekomendācijas “Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānam” turpmākajiem trim gadiem nav tikušas iekļautas.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


8
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Tev?
Tev?

Pirmkārt jau vajadzētu iekasēt nodokļus, ko neiekasē. Tas būtu milzīgs ieguvums. Zinu tikai atsevišķus privātos, kas nomaksā visus nodokļus. Lielākā daļa to nedara vai maksā minimāli.

Economist
Economist

Rakstiņš tāds optimistisks. Divi dadi ir DAUDZ. Principā runa ir par maksātnespēju, kura praktiski jau deguna galā, bet var tak vēl drusku pavilkt…… Vēl pavilkt…. Vēl aizņemties…… Vēl piezagt….. Vai tad ne tā. ;-)

Jānis
Jānis

Vienotības bandas Siliņai nav formulēts valdības uzdevums , kas valdībai jāizdara , termiņš , atbildīgais !

Ričards (ne Gīrs)
Ričards (ne Gīrs)

Par JV nebrīnos, bet to, ka LZS iegāja šajā valdībā un piekrīt visam tam “progresīvajam” vājprātam, man nav aptverams. Labi noraka sevi (nākamo vēlēšanu kontekstā).

Kurbads
Kurbads

Mīļo Ričard, ja nu esi LZS atbalstītājs, aizej līdz spogulim un iespļauj sejā tam durakam, kurš tur rēgojas. UN…. Tas niks Kurbads tikai tāpēc, ka šai tautas pasakā ir viena eleganta epizode, precīzāk, tekstiņš no raganas vai kas nu tā bija. ” Brāļus izpestīt? Pesties labāk pats no šejienes prom, dēliņ…. “. Well, citāts nev laikam precīzs, bet man nav patlaban pa rokai tās grāmatas. Ja kas, palabošu….;-)

jampamps
jampamps

Par to kā visus iepriekšējos gadus ir jāpateicas JV un tās neizglītotajiem vēlētājiem. Jābrīnās tikai par JV vadības aprobežotību, jo tad kad vadzis lūzīs nelīdzēs ne zāles ne plāksteris. JV aizslaucīs tāpat kā Tautas partiju un pēc tam desmitiem gadu no tās biedriem vairīsies kā no traka suņa.

Rolmopsis
Rolmopsis

Es ar gribētu brengi sazagties un lai mani pēc tam aizslauka un vairās kā no traka suņa!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kur jāpiesakās?

Burkānu ēšanas izcilības centrs
Burkānu ēšanas izcilības centrs

Dzīvot bez plāniem ir LV valdības normālstāvoklis.