Par partijas «Saskaņa» vadītāju ievēlēts Urbanovičs

Par partijas “Saskaņa” valdes priekšsēdētāju sestdien, 26.oktobrī, “Saskaņas” kongresā ievēlēts viens no ilggadējiem “Saskaņas” līderiem, politiskā spēka Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs. Par Urbanoviču partijas valdes priekšsēdētāja amatā nobalsoja 218 kongresa delegāti.

Uz partijas vadītāja amatu bija trīs kandidāti: Jānis Urbanovičs, Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis, kurš ”Saskaņai” pievienojās pērn pirms 13. Saeimas vēlēšanām, kā arī kādreizējais Saeimas deputāts Andris Morozovs.

Dombrovskis balsojumā ieguva 49 balsis, bet par Morozovu balsoja 18 kongresa delegāti.

“Saskaņā” ir ap 3500 biedru, tai ir lielākā Saeimas frakcija, un vairāku pilsētu mēri ir partijas biedri. Pēc socioloģisko aptauju datiem “Saskaņa” vēl joprojām ir populārākā partija, tiesa gan, pēdējos mēnešos partijas reitingi krīt. Partijas zināmākais biedrs Nils Ušakovs šogad tika atstādināts no Rīgas mēra amata, bet vēlāk ievēlēts Eiropas parlamentā. Runājot kongresā, viņš atzina, ka šogad piedzīvotā krīze Rīgas domē skārusi visu partiju, bet viņš negrasoties paiet malā.

“Es esmu formā, es visus savus spēkus veltīšu “Saskaņai”. Es esmu atbildīgs gan par panākumiem, gan zaudējumiem,” norādīja “Saskaņas” domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Daudzi no “Saskaņa” deputātiem mandātus esot ieguvuši tikai tāpēc, ka sociālajos medijos ievietojuši fotogrāfijas, kurās redzami kopā ar Ušakovu, uzsvēra Vladova. Viņa netaupīja kritiku kolēģiem partijā, vienlaikus uzsverot Ušakova panākumus partijas un galvaspilsētas labā. Neierasti bieži kongresā no tribīnes skanēja krievu valoda. Runātāji vai nu pilnībā vai daļu runas teica krieviski.

Pēc Vladovas cildinājuma Ušakovam daļa kongresa delegātu piecēlās kājās, lai viņu sveiktu, daļa palika sēžam. Šāda reakcija pēc partijas biedru skaidrotā gan esot jāuztver nevis kā kritika Ušakovam, bet gan Vladovai, kura savā darbā kļūdas nesaskatīja.

“Tas, kas noticis ar Rīgas pašvaldības sabiedrībām, ir traģēdija, vai notiek karš pret saskaņu, vai politisks pasūtījums? Jā. Bet es zinu, ka daudziem klātesošajiem ir kārdinājums norakstīt visu uz karu pret “Saskaņu”, bet tas būtu tuvredzīgi,” savā runā uzsvēra “Saskaņas” Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

Partijas priekšsēdētāja amatam tika izvirzīti trīs kandidāti – Jānis Urbanovičs, Vjačeslavs Dombrovskis un Andris Morozovs. Par “Saskaņas” priekšsēdētāju atklāti balsojot, tika ievēlēts Urbanovičs.

“Ļoti ceru, ka mēs neviens to nenožēlosim. Man vecuma dēļ nav redze tāda, lai redzētu, kā kurš balso. Es redzēju tik, kā balso pirmā rinda un kļūdās,” jokoja Urbanovičs.

Jaunievēlētajam “Saskaņas” valdes priekšsēdētājam Jānim Urbanovičam būs pieci vietnieki, nolēma “Saskaņas” kongresā.

Urbanovičs par saviem vietniekiem izvēlējās Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču, Saeimas deputātu Vjačeslavu Dombrovski, Daugavpils domes priekšsēdētāju Andreju Elksniņu, bijušo Saeimas deputātu Andri Morozovu un Rīgas domes “Saskaņas” frakcijas vadītāju Annu Vladovu. 

Šāds solis tiek skaidrots ar nepieciešamību novērst iespējamās šķelšanās partijā, amatus piedāvāt gan lielo pašvaldību priekšsēdētājiem, gan arī partijas liberālajam spārnam. Elksniņš neslēpa, ka dibinās savu biedrību, lai pašvaldība vieglāk spētu uzklausīt iedzīvotāju vēlmes.

“Es aicinātu Saeimas deputātus, īpaši no Latgales, atceraties, no kuries jūs atnācāt. Otrreiz tādas izdevības var nebūt. Un to es atklāti jums pasaku šodien,” – tā Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš.

Tāpat kongresā apstiprināti jaunveidojamas institūcijas – partijas domes – statūti un ievēlēts tās sastāvs. Par partijas “Saskaņa” domes priekšsēdētāju tika ievēlēts līdzšinējais partijas vadītājs, pašreizējais Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs, bet domē darbosies ”Saskaņas” deputāti no pašvaldībām un Saeimas.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā pieminēto politiķu datus – izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Foto: Saeima.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Kristaps Ziemelis
Kristaps Ziemelis

Pieļauju, ka tas Saskaņai nepalīdzēs! Tagad par to nebalsos ne krievi, ne latvieši. Putina partijai jābūt (ideālā variantā) no politikā nebijušiem latviešiem ar latviešu uzvārdiem.

P. S. Bet Saskaņa tas ir liberastu veidojums.