Par 14. Saeimas priekšsēdētāju ievēlēts Edvards Smiltēns

Edvards Smiltēns

Par 14. Saeimas priekšsēdētāju 1. novembrī ievēlēts “Apvienotā saraksta” pārstāvis Edvards Smiltēns. Amatam bija izvirzīts arī “Stabilitātei!” politiķis Aleksejs Rosļikovs.

Par Smiltēnu balsoja 82 deputāti, bet pret – 11 deputāti. Savukārt par Rosļikovu balsoja 11 deputāti, bet pret bija 82 parlamentārieši.

Bija sagaidāms, ka Smiltēns gūs parlamenta vairākuma atbalstu, jo viņa pārstāvētais politiskais spēks “Apvienotais saraksts” iesaistīts topošās valdības veidošanas sarunās.

Pēc priekšsēdētāja ievēlēšanas Saeima turpina balsot par priekšsēdētāja biedru, Saeimas sekretāru un viņa vietnieku.

Saeimas priekšsēdētāja biedra amatam tika izvirzīta Nataļjas Marčenko-Jodko (“Stabilitātei!”) un Zandas Kalniņas-Lukašēvicas (“Jaunā Vienotība”) kandidatūra.

Par 14. Saeimas priekšsēdētāja biedru Saeimas deputāti ievēlēja deputāti
Zandu Kalniņu-Lukašēvicu (JV). Par viņu balsoja 87 deputāti, bet 11 deputāti bija pret.

Tāpat par 14. Saeimas priekšsēdētāja biedru Saeimas deputāti ievēlēja deputātu Jāni Grasbergu (NA). Par viņu balsoja 86 deputāti, bet 12 deputāti bija pret.

Latvijas Reģionu apvienības, kas 14. Saeimas vēlēšanās startēja politiskajā apvienībā “Apvienotais saraksts”, valdes priekšsēdētājs Smiltēns ir ieguvis profesionālo maģistra grādu tiesību zinātnē ar jurista kvalifikāciju. Edvards Smiltēns strādājis trīs Saeimas sasaukumos – 10., 11. un 12. Saeimā. 11. Saeimā Smiltēns pildījis Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra pienākumus, bet 12. Saeimā viņš bija Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārais sekretārs. 2020. gadā Smiltēns ievēlēts par Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieku.

Jau iepriekš politiķu vidū izskanēja apņemšanās Saeimas priekšsēdētāja amatam virzīt personu, kura stingri ievēros reglamentu un nepieļaus lieku izrunāšanos no Saeimas tribīnes. Bet līdzšinējā Saeimas spīkere Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) varētu tikt virzīta darbam valdībā.

Priekšsēdētājs reprezentē Saeimu, vada Saeimas sēdes un gādā par kārtību tajās. Priekšsēdētāja prombūtnes laikā viņa pienākumus pilda kāds no viņa biedriem pēc savstarpējas vienošanās. Saeimas priekšsēdētājs izpilda Valsts prezidenta vietu, kamēr Saeima ievēlē jaunu Valsts prezidentu. Tāpat Saeimas priekšsēdētājs izpilda Valsts prezidenta vietu, ja prezidents ir ārpus valsts vai citādi aizkavēts izpildīt savu amatu.

14. Saeimas sēdes noslēgumā jaunievēlētā Saeima uzklausīs arī Ministra kabineta paziņojumu par savu pilnvaru nolikšanu. Līdz balsojumam par 14. Saeimas priekšsēdētāju parlamenta sēdi vadīja iepriekšējās Saeimas priekšsēdētāja Mūrniece.

Pēc ievēlēšanas un kāpšanas Saeimas tribīnē Smiltēns veltīja pateicības vārdus viņa priekšgājējai Mūrniecei par ilggadējo un profesionālo darbu šajā amatā. Jaunievēlētā Saeima Mūrniecei veltīja arī aplausus.

Kā zināms, 13. Saeima uz pirmo sēdi sanāca 2018. gada 6. novembrī un 2022. gada 27. oktobrī aizvadīja savu pēdējo sēdi. Par 13. Saeimas priekšsēdētāju ievēlēja Ināru Mūrnieci (Nacionālā apvienība). Savukārt otrdien, 1. novembrī, uz pirmo sēdi sanāca jaunievēlētā 14. Saeima.

14. Saeimas vēlēšanas notika 1. oktobrī, un parlamentā kopumā tika ievēlēti septiņi politiskie spēki: JV, Zaļo un Zemnieku savienība, AS, NA, “Stabilitātei!”, “Latvija pirmajā vietā” un “Progresīvie”.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: lsm.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Stienis
Stienis

Laba iespēja Smiltēnam apliecināt spējas godam pārstāvēt savu valsti – visas tās bezgalīgās tikšanās ar vēstniekiem, komandējumi, pieklājības vizītes.

Andris
Andris

Forša aldziņa , varēs vismaz māju uzbūvēt !