Paklusām briedina valsts kapitālsabiedrību privatizācijas plānu

Evika Siliņa

Koalīciju veidojošo partiju darba grupā notiekot stīvēšanās par nepieciešamību iekļaut valdības deklarācijā valsts kapitālsabiedrību kotēšanu biržā. Ja koalīcijas partneri padosies šim priekšlikumam, tas nozīmēs pakāpenisku valsts uzņēmumu nonākšanu privāto investoru rokās jeb to privatizāciju, digitālajā laikrakstā Neatkariga.lv raksta Ritums Rozenbergs.

Lai arī runātais valdības deklarācijas izstrādes darba grupās tiek turēts lielā noslēpumā, šur tur nobirst pa kādai informācijas druskai. “Jaunās Vienotības” politiķi, tostarp Evika Siliņa, mēģinot koalīcijas partnerus pārliecināt par vajadzību respektēt ideju par valsts kapitālsabiedrību iekļaušanu biržā.

Ja Nacionālā apvienība un “Apvienotais saraksts” pakļausies kolēģiem no premjera partijas, tad jau drīzumā tādi peļņu nesoši uzņēmumi kā “Latvenergo”, “Latvijas valsts meži”, “Augstsprieguma tīkls” u.c. nonāks biržas sarakstā.

“Jaunās Vienotības” mājaslapā publicētajā partijas programmā tā arī teikts: “Padarīt valsts uzņēmumu darbību caurskatāmu sabiedrībai, sekmējot kapitāla tirgu un kotējot biržā valsts uzņēmumu mazākuma akciju daļas ne vairāk kā 20%.” Kā galvenais arguments tur minēts uzņēmumu caurskatāmības veicināšana. Patiesībā, piesedzoties ar dažādiem iemesliem, jebkādas uzņēmuma daļas kotēšana biržā paver iespējas biržā tirgot aizvien lielākas uzņēmuma daļas, līdz vienā brīdī valsts zaudē faktisko kontroli pār uzņēmumu, jo tā kontrolpaketi veiksmīgi iegādājušies bagātie ārvalstu investori. Rezultātā būs notikusi mūsu lielāko valsts bagātību privatizācija.

“Neatkarīgā” E. Siliņai vaicāja, kādēļ viņai šķiet svarīgi valsts kapitālsabiedrības, tostarp “Latvijas valsts meži”, kotēt biržā. E. Siliņa atbildēja: “Šobrīd notiek darbs pie valdības deklarācijas. Es nepiedalos darba grupā par šīm tēmām, nevarēšu komentēt. Es vadu Labklājības un bērna atbalsta darba grupu un piedalos iekšlietu darba grupā.”

Līdzīgi izvairīgi atbildēja Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Pēteris Vilks, kurš ir iesaistīts notiekošajās sarunās. Viņam vaicājām, vai taisnība, ka valdības deklarācijā un arī citos dokumentos notiek mēģinājumi iestrādāt plānu virzīt valsts kapitālsabiedrības kotēšanai biržā, vai kotēšanai biržā tiek virzīta arī valsts akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži”, vai viena no aktīvākajām minēto iniciatīvu virzītājām ir Evika Siliņa.

Saņēmām šādu atbildi: “Valdības deklarācijas sagatavošanas process noris tematiskās darba grupās, kurās tiek gatavota Ministru kabineta darbības deklarācija, tai skaitā izvēršot panāktās vienošanās, kas iekļautas 14. Saeimā ievēlēto partiju sadarbības memorandā par koalīcijas veidošanas principiem. Valdības izveidē iesaistītie politiskie spēki varētu komentēt saturisko piedāvājumu pēc darba noslēguma pie deklarācijas veidošanas, jo tad būtu fiksējamas galīgās vienošanās arī diskutablos jautājumos.”

P. Vilka atbildē nepārprotami izlasāms, ka sarunu vedēju puses strikti vienojušās nesniegt sabiedrībai pilnīgi nekādu informāciju par sarunās notiekošajām diskusijām, līdz deklarācijas gala variants netiks publiskots.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: neatkariga.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


13
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Stūre
Stūre

Kā gan tik ggaisā būtne bezkompromisa tiesiskumā vispār kautko var zināt? Taisnu kursu!

ērce
ērce

Vai tiešām mežonīgais kapitālisms ir Latvijas interesēs?

tik barā
tik barā

intrigantē mostas ēlertes prihvatizācijas un šmugulēšanas instinkts

evika aļeksandrovna siliņa (sproģe)
evika aļeksandrovna siliņa (sproģe)

Tā kaulainā nu gan nav mans elks.

ne grama
ne grama

Kā parsti ieņem savu rindu lopiņš pie aptiekas durvīm. Uzmini -kas tas ir? Melo kā zirgs, saprašana nekāda, izpašas pa pilnu rubuli sieviešu tiesībās Papildus pazīme – spīdīgs kvadrātiņš uz pieres

Pro
Pro

VAS (valsts akciju sabiedrība) Latvijas Valsts meži jau sen kautrīgi visā komunikācijā izmanto AS (akciju sabiedrība). Nesen šādai kolēģu praksei pievienojās VAS Sadales tīkls. Sekojiet! Tas jau vēl labāk pierāda, kuri ir pirmie kandidāti un valsts pamatlīdzekļu lielprivatizēšanu.

Pro 2
Pro 2

Nupat šajā portālā arī uzzināju, ka nu publiskajā telpā ir AS “Latvenergo” koncerns, kas juridiski joprojām ir VAS…

Kaupo
Kaupo

Ņemot vērā publikācijas autoru un pirmo publikācijas vietu, varētu būt Lemberga kreņķis, ka tāda mēroga lietas notiek bez viņa. Taču ZZS opozīcijā bet pats aizņemts tiesvedībās un zaudējis svaru un ietekmi. Izskatās pēc tāda izmisuma kliedziena.

Džineta
Džineta

Nesen Dienas biznesā FKTK Purgaile teica, ka viss jau esot sagatavots Rīgas satiksmes “investīciju piesaistīšanai”

levitkucins
levitkucins

Vai evika gadījumā neuzņemas pa vakariem kādâs filmās? Vienmēr nesaķemmēti mati

Rinka
Rinka

Tas gan būtu skandāliņš, ja izrādītos, ka evika ir filmējusies fimās pieaugušajiem

zatlera smerdeļu partija
zatlera smerdeļu partija

1998. gadā viņa dzìvoja LosAndželosā.

Haris
Haris

Nezināji , ka Evika ar Krišjānīti taisa pornuhas !