Ozola uzmeta lūpu vai jaunās valdes neapmierinātība ar domes deputātu darbu – kāpēc šķīrās Rīgas domnieku un “Konservatīvo” ceļi?

Linda Ozola

Vienu no šīs nedēļas pārsteigumiem sarūpēja “Konservatīvā” partija. Negaidīti par izstāšanos no partijas paziņoja “Konservatīvo” Rīgas domes deputāti. Kāpēc viņu ceļi šķīrās un kā izmaiņas ietekmēs galvaspilsētā pie varas esošo koalīciju un mēra Mārtiņa Staķa pozīcijas, skaidro TV3 Ziņas.

“Konservatīvo” partija Rīgas domē līdz šim bija pārstāvēta ar vicemēri Lindu Ozolu priekšgalā. Kad pēc nesekmīgā starta Saeimas vēlēšanās partijas vadība atkāpās, viņa pretendēja kļūt par “Konservatīvo” jauno līderi. Taču Ozolai nācās piekāpties Gatim Eglītim.

Kuluāros runā, ka, zaudējusi iespēju vadīt partiju, Ozola to nolēma pamest. Tomēr oficiālais iemesls, kāpēc šķīrušies Rīgas domnieku un partijas ceļi, esot “Konservatīvo” jaunās valdes neapmierinātība ar domes deputātu darbu.

Gatis Eglītis, partijas “Konservatīvie” priekšsēdētājs: “Mēs redzam, ka ikdienā netiek īstenotas tās vērtības, tie jautājumi, kas mums ir svarīgi kā “Konservatīvajiem”. Pirmais, es gribētu nosaukt, ģimenes ar bērniem, lai justos labi Rīgā. Otrais, lai latviešu valodas pozīcijas Rīgas pilsētvidē būtu daudz stiprākas. Un trešais, kopumā tie saimnieciskie jautājumi.”

“Konservatīvo” valde nolēma, ka partijai jāizstājas no Rīgas domes koalīcijas, bet domnieki nav vēlējušies zaudēt varu galvaspilsētā, tāpēc pametuši partiju.

“Droši vien, tāds spiediens neliels tika izdarīts mūsu virzienā. Bet šeit, man liekas, ir ļoti svarīgi saprast, kā es uz to skatos. Jebkuras politiskas partijas uzdevums un mērķis ir iegūt varu, lai īstenotu konkrētus darbus sabiedrības labumam. Es, pieņemsim, kā vēlētājs būtu ļoti vīlusies, ja tie politiķi, kuriem ir uzticēta šī iespēja – dota reāla iespēja pārmaiņas īstenot, to vieglprātīgi neizmantotu, no tā vienkārši atteiktos, ” TV3 Ziņām skaidro Ozola.

Apņemšanos turpināt darbu koalīcijā visi trīs līdzšinējie “Konservatīvo” deputāti apliecinājuši Rīgas mēram Mārtiņam Staķim, kuru pārsteidzis domnieku lēmums izstāties no partijas.

Mārtiņš Staķis, Rīgas mērs: “Tas bija negaidīts pavērsiens. Taču Rīgas domes koalīcijas līgumu jau neparaksta partiju valdes vai to vadītāji. To paraksta tie deputāti, kas ir ieguvuši vēlētāju uzticību. No šī viedokļa nekas nemainās.”

Mārtiņam Staķim katra deputāta atbalsts ir no svara, jo no sešdesmit domniekiem koalīcijai ir neliels trīsdesmit četru balsu pārsvars, kas saruka pēc partijas “Latvijas attīstībai” lēmuma vairs neatbalstīt mēru.

Viesturs Zeps, “Latvijas attīstībai” Rīgas domes frakcijas vadītājs: “Ja jūs jautājat, kā izskatās koalīcija patiesībā, manuprāt, tā izskatās pietiekoši vāji. Ļoti daudzos sarežģītos jautājumos balsis tiek meklētas pie “Krievu savienības”. Nacionāļiem, strādājot kopā ar “Progresīvajiem” un “Krievu savienību”, tur nekas labs nevar sanākt. Manuprāt, kritiski smagākais ir tas, ka nu jau mums visiem paliek kauns braukt pie kaimiņiem un skatīties, kas Rīgā notiek un cik tālu mēs atpaliekam.”

Savukārt politologa Filipa Rajevska vērtējumā domes koalīcija ir stabila. Turklāt nu jau bijušo “Konservatīvo” domnieku varas kāre tikai stiprinot Staķa pozīcijas, spriež politologs.

Filips Rajevskis, politologs: “Tas viss kristalizējas ap varu. Ļoti svarīgi ir, ka šie cilvēki ir iekrampējušies savos krēslos. Es domāju, ka tas ir tas stabilitātes pamats, jo noturēt savu vicemēra krēslu ar visiem no tā izrietošajiem labumiem — ar biroju, ar biroja cilvēkiem – tā ir tā prioritāte. Un, lai to noturētu, tev ir nepieciešams mērs. Tā ir ļoti loģiska shēma.”

Ārkārtas vēlēšanās ievēlētā Rīgas dome ir nostrādāji aptuveni pusi termiņa, tās pilnvaras beigsies 2025.gada vasarā.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: TV3 Ziņas

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
fotka
fotka

Partija jau vairs nav un kā tad klimpiņa izcelsies – jebkas ko dara – viss tvaiks tikai svilpē un fotosesijās.
Te tā pa plānu ledu rastītājs par to lūpu un uzmešanu, ka tik nav te lieku pārpratumu par intīmām lietām

Modž
Modž

Konservatīvas vērtības? Eglītim un Co? :)))))) Galvenais ir shēmot.

klimata ministrs Čudars
klimata ministrs Čudars

Cerams, ka rīgā plūdu nebūs. Jo rīgas domei būs pie kājas, un man arì svarīgākas lietas darāmas, jāgatavo privatizācijai latvenergo, meži un rīgas satiksme

★A1
★A1

Šī dāma ir 12 reizes bagātākā par Pēteri Apīni.

Tūrists
Tūrists

Bet vai apīnītim nebija problēmas ar apinīšu un graudu izstrādājumiem? Lindiņa jau nekož. Vismaz publiskivai TV nav redzēta pālī.