OIK izmeklēšanas komisijas gala ziņojums: vispārīga pļāpāšana – atbildīgo daudz, bet vainīgo nav

Obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputāti gala ziņojumā nosaukuši par OIK sistēmas izveidošanu un darbošanos atbildīgās amatpersonas, kā arī aicinājuši likvidēt sistēmu, lai iedzīvotājiem nebūtu par to jāmaksā.

Komisijas vadītāja Ieva Krapāne (“KPV LV”) uzskata, ka ir iespējams arī ierosināt krimināllietas par faktu slēpšanu vai dokumentu nobēdzināšanu. 

Parlamentārās izmeklēšanas komisija par OIK atbalsta ieviešanas mērķiem un ietekmi beigusi savu deviņus mēnešus ilgušo darbu ar gala ziņojumu un secinājumiem.

“Mēs esam nosaukuši galvenās atbildīgās amatpersonas un aicinām likvidēt obligātā iepirkuma komponenti. Ir atbildīgās amatpersonas un zem katra laika posma ietverts, par ko, kas un kā. Es arī personīgi saskatu, ka ir iespējams vēl ierosināt kādu krimināllietu vai nu par faktu slēpšanu, vai kādu dokumentu nenodošanu atbildīgajām institūcijām,” klāstīja Krapāne.

Ziņojumā izklāstīts, ka politiskā atbildība par neatbilstošu valsts atbalstu enerģētikas nozarē, tostarp OIK afēru, gulstas solidāri uz visām amatpersonām, kuras pieļāvušas tās izveidošanu un pastāvēšanu.

Nosaukti visi premjeri un ekonomikas ministri kopš 90. gadu vidus un vēl atsevišķu nozaru ministri.

Komisija secinājusi, ka valsts atbalsta politika enerģētikā nav pārskatāma, savstarpēji koordinēta un uzraudzīta. Kopš 1997. gada OIK jautājumos nav nodrošināta savlaicīga parlamentārā kontrole. Konstatējot nepilnības tiesiskajā regulējumā un izpildvaras darbībā, Saeima nav uzdevusi novērst trūkumus.

Kā teikts plašsaziņas līdzekļiem izsūtītajā paziņojumā, komisija saskārusies arī ar izpildvaras pārstāvju informācijas noklusēšanu un sagrozīšanu.

Ziņojumā norādīts, ka “OIK shēma saistīta ar valsts pārvaldes aparāta apzinātu rīcību, aplama tiesiskā regulējuma ietvaros, zinot, kādas potenciālas sekas tas radīs. Šāda rīcība ir pretēja sabiedrības interesēm un demokrātiskas valsts tiesību principiem”.

Vienlaikus uzsvērts, ka sākta kontroles mehānisma sakārtošana, atbildību uzticot Būvniecības valsts kontroles birojam (BVKB), kura kapacitāte ierobežota līdz 50 staciju kontrolēm gadā.

Deputātu domas par ziņojuma nozīmi atšķiras, jo tautas kalpi neesot izmeklētāji. Viens no parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputātiem Sandis Riekstiņš (JKP) atzina, ka atzinums ir vispārīgs.

“Ilgas un vēlme bija par konkrētiem uzvārdiem un tamlīdzīgi, bet no pirmās dienas man nebija nekādu ilūziju, tāpēc liekam punktu, beidzam.

Gala ziņojums ir tapis, jā, tas ir vairāk tāds situācijas apraksts, nevis juridisks dokuments, uz kā pamata var ierosināt lietu. Ir arī iesniegumi tiesībsargājošajām institūcijām. Nu, tad beidzam mocīties, tālāk secinājumi katra paša ziņā,” sacīja Riekstiņš.

Atsevišķu viedokli iesniedzis arī Saeimas opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputāts Viktors Valainis, kura sagatavotajā dokumentā secinājumi ir līdzīgi.

“Tas, protams, ne mans darbs noteikt, kuram jāiet cietumā, kuram nē, bet principā galvenais uzsvars, ka šīs te atļaujas tika dalītas bez kontroles, neizvērtējot pēc būtības tādu lielu budžeta maksājumu daļu OIK biznesmeņiem, kas vienāda ar Kultūras ministrijas visa gada budžetu. Kontroles mehānisma praktiski nav nekāda,” klāstīja Valainis.

Saeimas deputāti plenārsēdē par OIK izmeklēšanas komisijas gala ziņojumu balsos nākamnedēļ, 27. februārī.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti  un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,   Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
bilde
bilde

Titulbildē redzamās ejiņas taču tik pārliecinošas un nepārprotamas…. par to feministu pulciņš nostiprinājās un sieviesu tiesības šajā OIK ļurināšanā netika aizskartas

Jānis
Jānis

Bezjēdzīgi tērēts resurs un nauda…

Aldis
Aldis

Un kas ir jēdzīgi? Klusēt?

Anita
Anita

Ja prokuratūra un tiesa nevēlēsies saukt pie kriminālatbildības par OIK ieviešanu atbildīgās amatpersonas, tad mums Latvijas tautai ir jāgriežas pie ASV prezidenta ar lūgumu OIK afēras ieviesējus iekļaut ASV sankciju sarakstā par grupveida noziegumiem pret Latvijas ekonomiku, tās sabotāžu un Latvijas tautu. Vēl jāprecizē tie miljardi eiro, kas radušies šī nozieguma pastrādāšanas rezultātā.