OIK afēristi raujas pie varas

OIK

Lai arī elektroenerģijas obligātās iepirkuma komponentes (OIK) reformas mērķis bija atvieglot lielo uzņēmēju slogu, reforma atstājusi rūgtu pēcgaršu – zaudējumi, kas nodarīti valsts budžetam, mērāmi vairāku miljardu eiro apmērā. Kamēr OIK dēļ turpina ciest lauksaimnieki un visa sabiedrība, pie varas raujas OIK izsniegto licenču rekordisti un tie, kurus varētu uzskatīt par milzīgās zādzības vaininiekiem.

Šobrīd vislielākos pārmetumus saņem pašreizējais ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V), no kura atbildību prasa gan lauksaimnieki, gan deputāti. Taču, ne jau Ašeradens stāvējis pie OIK šūpuļa un gadiem ilgi noskatījies, kā lielās koģenerācijas stacijas īsteno savas intereses.

Kā liecina statistika, tieši ekonomikas ministra Arta Kampara (V) laikā izsniegtās atļaujas atstājušas vislielāko ietekmi uz OIK, savukārt “uz papīra” izsniegto licenču rekordists ir bijis Daniels Pavļuts, kurš partijas “Kustība “Par!”” ietvaros šobrīd visai apņēmīgi bruģē ceļu uz Saeimu.

Laikraksta “Dienas Bizness” rīcībā esošā informācija liecina, ka vēsturiski izsniegto licenču skaits, kas rada ietekmi uz obligāto iepirkuma komponenti, lielos apmēros pieauga laikā, kad ekonomikas ministra amatu ieņēma Artis Kampars un Daniels Pavļuts. Kampara laikā izsniegtās atļaujas ir atstājušas vislielāko reālo ietekmi uz OIK un, piemēram, 2015. gadā 58,1% no OIK veidoja tieši Kampara pieņemtie lēmumi.

Savukārt “uz papīra” izsniegto licenču rekordists ir Pavļuts, kurš, lai gan jau no pirmās dienas skaļi kliedza par OIK licenču dāļāšanas apturēšanu, neko nedarīja, lai mainītu esošo kārtību un stipri kavējās ar lēmuma pieņemšanu, tādējādi ļaujot turpināt šo afēru.

Pats Pavļuts gan savu vainu noliedz un visu atbildību novēlis uz iepriekšējā ministra laikā notikušo un toreizējo Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru Juri Pūci (Latvijas Attīstībai), kura paraksts rotā visas OIK licences un ar kuru, starp citu, šogad kopā startē Saeimas vēlēšanās.

Ventspils mērs Aivars Lembergs jau iepriekš norādījis, ka vaininieki OIK lietā jau sen ir zināmi. Viņš žurnālistiem atklājis, ka savulaik ekonomikas ministriem Artim Kamparam un Danielam Pavļutam, arī iepriekšējiem ekonomikas ministriem pietuvinātie uzņēmēji ir saņēmuši pēc būtības miljoniem vērtus dāvinājumus atjaunojamās enerģijas ražošanas licenču izskatā. “Tagad tik pamēģiniet viņiem to atņemt!” izteicies Ventspils mērs.

“Mēs visi šobrīd maksājam par vienu lielu blēdību, bet tā blēdība sākās apmēram pirms 20 gadiem. Ja runā, ka valsts ir apzagta un tauta ir apzagta, tad tā ir īstā vieta, kur par to runāt,” sacījis Lembergs.

Mulsinoši šajā situācijā ir ne vien tas, ka Pavļuts patlaban cieši sadarbojas ar Pūci, kuru savulaik vainojis vai visos OIK “grēkos”, bet arīdzan cenšas noliegt savu paša vainu un līdzdalību afērā. Ja ņem vērā, ka toreiz Pavļuta rokās bija varas zizlis un viņš nedarīja neko, lai apturētu krāpnieciskās darbības, tad kā varam ticēt, ka, nokļūstot pie varas grožiem, šoreiz bijušais ekonomikas ministrs rīkotos citādi?

Pavļuts patlaban cieši sadarbojas ar Pūci, kuru savulaik vainojis vai visos OIK “grēkos”, bet arīdzan cenšas noliegt savu paša vainu un līdzdalību afērā. Ja ņem vērā, ka toreiz Pavļuta rokās bija varas zizlis un viņš nedarīja neko, lai apturētu krāpnieciskās darbības, tad kā varam ticēt, ka, nokļūstot pie varas grožiem, šoreiz bijušais ekonomikas ministrs rīkotos citādi?

Par varoni jau gribas uzdoties ikvienam, tomēr brīdī, kad gadiem ilgi esi stāvējis un noskatījies uz valsts izzagšanu, šāda izlikšanās par glābēju liekas vairāk nekā smieklīga, un kur nu vēl tandēmā ar to, uz kuru pats pirms brīža esi norādījis, kliegdams “zaglis!”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: labdien.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar