Novadu reformas komisiju vadīs Artūrs Toms Plešs

Artūrs Toms Plešs

Administratīvi teritoriālās reformas komisijas pirmajā sēdē par komisijas priekšsēdētāju ceturtdien, 21. novembrī, ievēlēts Artūrs Toms Plešs (“Attīstībai/Par!”), bet par komisijas sekretāru – Ēriks Pucens (“KPV LV”), informēja parlamenta Preses dienests.

Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijā tika ievēlēti deputāti Jānis Dombrava (Nacionālā apvienība), Viktors Valainis (ZZS), Arvils Ašeradens (“Jaunā Vienotība”), Ēriks Pucens (KPV LV), Regīna Ločmele-Luņova (“Saskaņa”), Andris Kazinovskis (Jaunā konservatīvā partija) un Artūrs Toms Plešs (A/PAR).

Komisijā minētie deputāti tika ievēlēti ar 83 balsīm “par”.

Pret īpašas komisijas izveidi iebilda opozīcija, aicinot likumprojekta izskatīšanu uzticēt jau esošai Valsts pārvaldes un pašvaldību komisijai. “Es aicinātu viņu tomēr izskatīt iespējami ātri un pieņemt Saeimas lēmumu par šo likumprojektu, uzklausot visas atbildīgās institūcijas, pieņemt jau viņu maksimāli ātri atbildīgajā komisijā, jo, vēlreiz uzsveru – viņš nevis ietekmē nākotnes pašvaldības, arī uz nākotnes pašvaldībām tas attiecas, bet ļoti būtiski ietekmē jau esošo pašvaldību šodienas darbu,” teica Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāts Viktors Valainis.

Saeimas deputāti 7. novembrī vienojās veidot speciālu parlamenta komisiju, kuras kompetencē būs ar novadu reformu saistītu jautājumu izskatīšana.

Paredzēts, ka Administratīvi teritoriālās reformas komisijā darbosies pa vienam deputātam no katras Saeimas frakcijas. Šādu ierosinājumu kritizēja pie frakcijām nepiederošie deputāti, sakot, ka tas liekot domāt par koalīcijas vēlmi veidot alternatīvas komisijas, lai nedotu iespēju runāt tiem, kuri nestrādā frakcijās vai koalīcijā.

Komisijas veidošanas iecere tika atbalstīta, 63 deputātiem balsojot “par”.

Jaunais novadu reformas  likumprojekts paredz izveidot 34 novadus, kā arī saglabāt republikas pilsētas statusu Rīgai, Jūrmalai, Daugavpilij, Liepājai un Rēzeknei. Attiecīgi plānots, ka reforma neskars minētās piecas republikas pilsētas un arī četrus novadus – Alūksnes, Gulbenes, Līvānu un Salaspils novadus. Vienlaikus, lai nodrošinātu Olaines novada ģeogrāfisku vienotību, likumprojektā arī ietverts punkts, kas uzdod Olaines un Ķekavas novadu pašvaldībām vienoties par robežas grozīšanu. Kopumā likumprojektā norādīti septiņi kritēriji, saskaņā ar kuriem VARAM izstrādāja piedāvāto pašvaldību karti, kā arī norādīti iespējamie riski, ja reforma netiks īstenota.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti  un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,   Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar