LRA aicina Kariņu atstādināt Pūci no amata

Latvijas Reģionu apvienības (LRA) valde aicinājusi Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) atstādināt no amata vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci (A/P), paziņojumā presei norāda LRA līderis Edvards Smiltēns.

Šāds aicinājums izteikts, ņemot vērā Satversmes tiesas (ST) spriedumu lietā par Pūces rīkojumu par Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas nolikuma darbības apturēšanas atbilstību Satversmes 1. un 101. pantam un Eiropas vietējo pašvaldību hartas 5. pantam. ST atzina ministra rīkojumu par neatbilstošu Satversmes 1. pantam, kas noteic, ka Latvija ir neatkarīga un demokrātiska republika. ST spriedums nav pārsūdzams.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pirmdienas vakarā pēc koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes žurnālistiem atzina, ka vēl iepazīsies ar ST spriedumu, bet jebkurā gadījumā runās arī ar ministru Pūci. Pats Pūce sacījis, ka spriedums ir korekts un palīdzēs tālākā darba organizācijā.

Savukārt Smiltēns paziņojumā norāda, ka, ņemot vērā ar likuma spēku konstatēto Satversmes 1. panta pārkāpumu reģionālās reformas sagatavošanas posmā, kā arī, lai nodrošinātu iedzīvotāju gribas izpausmi visiem valsts iedzīvotājiem tik svarīgā jautājumā, LRA aicina Saeimu apturēt esošā novadu reformas likumprojekta tālāku virzīšanu izskatīšanai Saeimā un atgriezt likumprojektu valdībai, lai nodrošinātu Satversmes ievērošanu likumprojekta sagatavošanā.

Smiltēns pauž, ka jau no pirmās Kariņa valdības apstiprināšanas dienas LRA ir uzrunājusi Saeimas deputātus, ministrus, prezidentu un sabiedrību, lai norādītu uz Kariņa valdības deklarācijā norādīto administratīvi teritoriālās reformas (ATR) pamatojumu neatbilstību iedzīvotāju interesēm, demokrātijas rupju ierobežošanu ATR sagatavošanas procesā un norādījusi uz sagaidāmo dzīves līmeņa samazināšanos daudzos Latvijas novados, ja tiks apstiprināta ATR esošajā redakcijā.

Šobrīd ST spriedums par ministra Pūces lēmuma atzīšanu par neatbilstošu Satversmes 1. pantam apstiprina LRA viedokli par iedzīvotāju interešu neievērošanu reformas sagatavošanas procesā, apstiprina to, ka iedzīvotāji un pašvaldības tika ierobežotas un iebiedētas ar represijām gadījumos, kad pašvaldības vēlējās noskaidrot iedzīvotāju viedokli par iecerētajām reformām bez kritērijiem. Tas rezultējies ar to, ka citas pašvaldības neveica šādas formas iedzīvotāju viedokļa noskaidrošanu, pauž Smiltēns.

Tāpat paziņojumā atzīmēts, ka arī Valsts kontrole ir norādījusi uz iespējamu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) veiktu valsts budžeta naudas izšķērdēšanu un vērsusi prokuratūras uzmanību uz iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem kontekstā ar ATR reformas procesu.

“LRA pastāvīgi ir paudusi nostāju, ka Latvijā ir nepieciešama ATR, kuru realizējot ir jānosprauž skaidri jauno pašvaldību veidošanās kritēriji, jāizstrādā un vispusīgi jāizdiskutē reformas ekonomiskais pamatojums un ieguvumi, nepieciešams izstrādāt un izdiskutēt pašvaldību veidošanās pamatprincipus, jāiesaista iedzīvotāji un uzņēmēji diskusijās par reformas iespējamajiem trūkumiem un iespējamajiem ieguvumiem. Tāpat, līdzīgi, kā citās ES valstīs, kurās notikušas pašvaldību reformas ir jānosaka periods, kurā pašvaldības brīvprātīgi, diskusijās ar citām pašvaldībām, vienojas par veidu, kā sasniegt ATR noteiktos jaunizveidojamo pašvaldību kritērijus,” teikts LRA paziņojumā.

Kā zināms, Ikšķiles novadā tomēr tika sarīkota iedzīvotāju aptauja 11. maijā. Tajā piedalījās 3299 Ikšķiles novadā deklarētie iedzīvotāji, tajā skaitā 88 jaunieši no 15 līdz 18 gadu vecumam. Par novada patstāvības saglabāšanu nobalsoja 3248 respondenti jeb 98,45 %, pret bija 51 respondents jeb 1,55 %. Ikšķiles novadā ir 9708, tātad arī šajā novadā aktivitāte bijusi ievērojama. VARAM piedāvā novadu pievienot Ogrei.

Savukārt oktobra sākumā Ikšķiles novada pašvaldība ārkārtas domes sēdē vienbalsīgi pieņēma lēmumu atzīt valdības piedāvāto reformas modeli par neatbilstošu novada iedzīvotāju interesēm un lūgt Saeimas deputātus un prezidentu neatbalstīt likumprojektu esošajā formā.

Pērn 10. aprīlī Pūce iepazīstināja vietējo pašvaldību pārstāvjus ar ministrijas redzējumu par Latvijas administratīvi teritoriālo reformu, bet Ikšķiles novada dome ārkārtas sēdē jau 29. martā lēma par referendumam līdzīgas novada iedzīvotāju aptaujas organizēšanu. To savukārt apstrīdēja ministrs. Jūlija beigās novada dome vērsās ST, apstrīdot ministra rīkojumu.

Pūce iepriekš par Ikšķiles novada domes vēršanos ST sacīja, ka ” dzīvoju tiesiskā valstī un no tiesas nebaidos. Ja tiesa spriedīs, ka mums taisnība, tad labi. Ja mums nebūs taisnība, tad neesam kvalitatīvi strādājuši. Tāpēc jau ir tiesu kontrole pār izpildvaru. Esmu pārliecināts, ka juridiski mums bija taisnība.”

Kā zināms, 12. maijā Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijai pabeidzot darbu pie novadu reformas likumprojekta pirms trešā lasījuma, Saeimas opozīcijas pārstāvji brīdināja par riskiem demokrātijai, ja valstij tik būtiska reforma Saeimā galīgajā lasījumā tiks izskatīta ārkārtējās situācijas laikā, kad darbs norit attālināti, deputātu frakcijām atrodoties atsevišķās telpās, un sabiedrības pārstāvju iespējas paust savu viedokli ir ierobežotas.

Par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojekta atbalstīšanu un nodošanu izskatīšanai trešajā lasījumā Saeimā balsoja pieci valdošās koalīcijas deputāti, bet no opozīcijas Viktors Valainis (ZZS) balsoja pret un Regīna Ločmele-Luņova (S) nebalsoja.

Par konkrētu datumu, kad pie reformas likumprojekta un tā vairāk nekā 300 priekšlikumiem ķersies Saeima, lems Saeimas Prezidijs, bet, visticamāk, ka tas būs maija otrajā pusē, pēc komisijas sēdes sacīja tās vadītājs Artūrs Toms Plešs (AP).

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Anita
Anita

Vai Pūcem asinis tīrākas nekā Ušakovam????? Ušakovs aizgāja, bet Pūcem massa neļauj pamest krēslu, kaut jau ir kriminālapsūdzības un pat Satversmes tiesas spriedums………