Lietuvā lielveikalos nedrīkst ieiet bez derīga Covid-19 sertifikāta; vai tāpat varētu būt arī Latvijā, atklāj ekonomikas ministrs

Jānis Vitenbergs

Lietuvā no pirmdienas, 13. septembra, iedzīvotājiem, kuri nevarēs apliecināt, ka ir vakcinējušies pret Covid-19 vai nesen to izslimojuši, būs liegts iepirkties lielveikalos, kā arī apmeklēt sabiedriskās ēdināšanas iestādes un pasākumus iekštelpās.

Šo ierobežojumu mērķis ir samazināt Covid-19 izplatību un sekmēt iedzīvotāju vakcinēšanos pret vīrusu. Jaunie apstākļi būs nopietns izaicinājums daudzām tirdzniecības vietām.

Jaunie ierobežojumi attiecas uz cilvēkiem, kam nav tā dēvētās “iespēju pases” vai cita Eiropas Savienībā (ES) atzīta imunizācijas sertifikāta, kas apliecina, ka persona ir pilnībā vakcinēta pret Covid-19, pārslimojusi šo slimību, vai arī ne vēlāk kā pirms 48 stundām saņēmusi negatīvu testu. Par Covid-19 testu būs jāmaksā no savas kabatas.

Lietuvas iedzīvotāji un viesi, kam ir “iespēju pase”, kā arī bērni līdz 16 gadu vecumam varēs saņemt pakalpojumus un brīvi apmeklēt veikalus, tirdzniecības centrus, sabiedriskās ēdināšanas iestādes, bārus, sporta klubus, kā arī kultūras, izklaides un sporta pasākumus, festivālus un citus plašai publikai paredzētu pasākumus.

Savukārt cilvēki, kam nav “iespēju pases”, drīkstēs apmeklēt tikai pārtikas veikalus, optikas veikalus, aptiekas un zooveikalus, kuriem ir atsevišķa ieeja no āra vai ja tie atrodas tirdzniecības centros, kuru platība nepārsniedz 1500 kvadrātmetru.

Bez sertifikāta kafejnīcās, restorānos un bāros ēdienu joprojām var pasūtīt līdzņemšanai vai ēst āra terasēs.

Bez imunizācijas sertifikāta uzrādīšanas Lietuvā varēs apmeklēt arī mākslas izstādes, muzejus un bibliotēkas, kā arī saņemt veselības aprūpes un sociālos pakalpojumus.

Lietuvā Covid sertifikāts nav vajadzīgs arī nepieciešamo valsts un pašvaldību iestāžu pakalpojumu saņemšanai.

Pret Covid-19 nevakcinētie un vīrusu nepārslimojušie cilvēki drīkst apmeklēt brīvdabas pasākumus, kuru dalībnieku skaits nepārsniedz 500. Šiem cilvēkiem sabiedriskās telpās obligāti jānēsā sejas aizsargmaskas, savukārt uz vakcinētajiem un Covid-19 pārslimojušajiem šī prasība neattiecas.

Lietuvas valdība atteikusies no plāniem liegt nevakcinētajiem iedzīvotājiem izmantot starppilsētu autobusus un vilcienus.

Vai tāpat būs Latvijā?

Covid-19 izplatībai pieaugot, ražojošajiem uzņēmumiem nevajadzētu iesviest jaunus ierobežojumus, bet pakalpojumu sniedzējiem jāapkalpo klienti pēc Covid-19 ātro (siekalu) testu veikšanas turpat uz vietas, intervijā Latvijas Radio un LTV pirmdien sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība).

Bažās par iespējamiem ierobežojumiem Ekonomikas ministrijas speciālisti piedāvājuši Covid-19 drošības režīmus padarīt uzņēmējiem draudzīgākus, lai varētu sniegt pakalpojumus plašākam lokam, intervijā Latvijas Radio sacīja Vitenbergs. Viņš norādīja uz ātrajiem siekalu testiem, ko klients varētu veikt pie pakalpojuma sniedzēja un ko apmaksātu klients.

Vitenbergs norādīja, ka šādu kārtību ievieš arī citas Eiropas valstis, piemēram, Vācija un Austrija.

“Arī ātrie testi ir ar augstu precizitāti. Un uzņēmumiem ir iespēja strādāt pilnvērtīgāk, un cilvēki var justies drošāk,” sacīja politiķis, “šo testu pakalpojuma sniedzējs var iekļaut cenā. Tie ir 5 vai 6eiro, nevis 30 vai vairāk, kā tas ir šobrīd.”

Viņš norādīja uz pakalpojumu sniegšanu arī ģimenēm ar mazākiem bērniem: “Ļoti svarīgi, lai no šiem pakalpojumiem nebūtu izslēgti vecāki ar bērniem. Ģimeņu skaits, kur ir bērni vecumā zem 12 gadiem, šobrīd nevar izmantot ”zaļos” režīmus. Tādu ģimeņu ir vairāk nekā 100 tūkstoši.”

Vitenbergs piedāvā bērnu Covid-19 statusu pielīdzināt tam, kāds tas ir vecākiem.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: lsm.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
taja
taja

pie mums? Ar šādu ministru? Esat nopietni. Mus jau pat veikala darbiniekiem nevajag sertifikātus Ko tad te prasīs no apmeklētājiem?

pa solim
pa solim

Vēl viens paramediķis profesors bez grāda ar nepārstpējāmām laukupašdarbnieka nosliecēm. Bernus var vakcinēt no 5 gadu vecuma, tie ne vienm;er jāņem visur līdzi izrādīt un demonsyrēties. Pārējiem- vakcionējies un ej kur vajag, pa;rējie maks;a par vienreizēju apmeklējumu— katā bodītē savs obligātaismaksas testers – par visu maksā līdz atgūst kaut dažas krociņas un vakcinējas

Stienis
Stienis

Tie uzņēmēji, kas pakļausies šim vājprātam, manispēc, var iet pa skuju taku. Cik reizes, tai skaitā jūsu tik godātā PVO, ir teikusi, ka vakcinētie izplata vīrusu identiski nevakcinētajiem un nevakcinēto izolēšana nekādu izplatību nemazina. Nav arī saprotams vakcinēto uztraukums un nereti bailes no veseliem nevakcinētajiem – jūs taču jau esat pasargāti ar vakcīnu. Kāpēc baidāties?