Liepnieks: Kāpēc Ašeradens atjaunoja darbā VID ģenerāldirektori?

Rakstnieks un politisko procesu vērotājs Jurģis Liepnieks min trīs iespējamos iemeslus, kāpēc finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) piektdienas vakarā paziņoja, ka atjauno darbā atstādināto VID ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi, vien pakratot ar pirkstu – Jaunzemei par novēlotu finanšu ministra doto uzdevumu izpildi nolemts izteikt aizrādījumu.

Liepnieks atgādina Koknesē atrastā kokaīna lietu (Kokneses kokaīna lieta: narkotiku ievešanu valstī, iespējams, sekmējušas VID amatpersonas – Puaro.lv ), kur veicot izmeklēšanu, policija kriminālprocesā par aizdomās turētajiem atzina arī četras personas, kuras laika posmā no 2018. līdz 2019. gadam bija VID amatpersonas un, iespējams, bija iesaistītas noziedzīgā nodarījuma īstenošanā, sekmējot kokaīna ievešanu Latvijas teritorijā.

Vēl viens liels ar VID saistīts skandāls, kuru atgādina rakstnieks, ir 2021. gada aprīlī aizdomās par korupciju Terehovas muitas kontroles punktā 29 VID amatpersonu aizturēšana, no kurām 21 atzīta par aizdomās turēto (Krimināllietā par korupciju Terehovā aiztur 29 muitas amatpersonas – Puaro.lv). Tā ir lielākā negodīgu ierēdņu aizturēšanas operācija VID vēsturē. Iestādi uzraugošā  Finanšu ministrija gaidīja, ka dienesta ģenerāldirektore  Jaunzeme pēc notikušā reformēs muitas vadību, taču viņa neveica nekādas amatpersonu rotācijas (Augsta līmeņa priekšnieku rotācija VID: skandālos ierauto muitu izmaiņas neskars, vēsta raidījums – Puaro.lv). Rezultātā pēc gada aiztur vēl 15 VID amatpersonas (Aizdomās par kukuļošanu aizturēti 15 muitnieki un pieci uzņēmēji – Puaro.lv ).

Kāpēc VID ģenerāldirektore ļāva notikt visam tam, kas minēts iepriekš – vienkārši stulbums, vai arī materiālā ieinteresētība, spriež Liepnieks.

Tomēr nekas no iepriekš teiktā nebija šķērslis Jaunzemei turpināt darbu VID ģenerāldirektores amatā, secina rakstnieks. Pērnā gada pašā izskaņā klajā nāca VID ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes tiešā pakļautībā esošo amatpersonu iesaiste safabricētos kriminālprocesos pēc pasūtījuma, tā teikt, “pasūtījumu galdā”, pēc pasūtījuma veiktos finanšu auditos, naudas izspiešanā no uzņēmējiem par lietas neierosināšanu un tml. (Pasūtījuma lietas VID organizētas arī pret lielajiem uzņēmumiem – Puaro.lv).

Acīmredzot, jaunajam finanšu ministram Arvilam Ašeradenam minētie fakti un tas, ka VID ģenerāldirektore jau divas reizes ierēdņa novērtēšanā ir saņēmusi zemu novērtējumu, nav šķitis nekas vērā ņemams, lemjot par viņas atjaunošanu amatā, secina Liepnieks, un uzdod mums visiem jautājumu – kāds ir iemesls šādam Ašeradena lēmumam, piedāvājot trīs iespējamos atbilžu variantus (skatieties video!).

Rakstiet komentāros, kuram variantam no trim minētajiem piekrītat jūs. Bet varbūt jums ir kāds cits minējums?

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


12
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Stienis
Stienis

Es tā saprotu, ka Liepnieka teiktajam šeit tic uz vārda…?

Apinis
Apinis

Kā var ierēdnis 3mēnešus pavadīt uz slimības lapas, viņai tikai 52 gadi, viņa ļoti slikti izskatās.

ilūzija
ilūzija

vārna vārnai… paši saprotat, no vienas slakas

hmm
hmm

Interesanti, kāpēc par šādiem faktiem, kas neapšaubāmi ir sensācijas, klusē mūsu it kā sabiedriskie mediji?

linda abu meri
linda abu meri

Aizver žaunas

Tītara labaratorija
Tītara labaratorija

Tu domā tos mēdijus, kas nezina, ka ir tāds klimata ministrs Čudars?

G. Akmeņkalns
G. Akmeņkalns

Jaunzemei žetons, tieši viņas laikā beidzot sākās VID tīrīšana no bandītiem formās!

derdz
derdz

tipa savs savēju pazīst un tīra

Roka roku mazgā
Roka roku mazgā

Tur jau visi savā starpā ir saistīti. Ja viens tiks saukts pie atbildības, tad pārējos paraus līdzi! Kaut kā tas jaunizceptais finanšu ministrs arī neiedveš uzticību, pārāk netīra biogrāfija- gan saistībā ar Dienu, gan OIK un ko tik vēl ne. Kā jau jebkuram, kurš pārāk ilgi pastaigājies pa varas gaiteņiem.

Ha ha
Ha ha

Pats savu lietu gan aizmirsa pieminēt.

Sarmīte Galerte
Sarmīte Galerte

Labāk pajautā, kapēc finansu ministrs ir Pļehanova tautsaimniecības institūta absolventa Kehra švāgers.

Putins
Putins

Mērķis ir likvidēt Latviju kā latviešu valsti. Tāpēc es uzdevu pieņemt “Latviešu vēsturisko zemju likumu”, kurš tagad nosaka, ka nekādas latviešu tautas nav. Tāpēc par iekšlietu ministri es uzdevu iecelt Golubevu lai nesargātu robežu. Par aizsardzības ministri Mūrnieci lai nesargātu robežu. Satversmes tiesā iecelt okupantes kucinu un osipovu un par tieslietu ministri slavika dombrovska no zatlera aģentu partijas mìļāko lībiņu, lai pēc kāda laika (kad ES beigs Latvijai uzspiest sankcijas pret krieviju) ja viss notiks pēc plāna noformētu latkrievijas pievienošanu baltkrievijai. Un tāpēc vajadzīga jaunzeme (cits variants bija – meņģelsone vai ābrama). Nacionālists kiršteins znotiņas neiebalsošanas laikā tak skaidri teica,… lasīt vēl »