Liepnieks: Iesaldētie miljoni – temperamentīgas kundzes ambīcijas vai kas tāds, ko mēs nezinām?

Jurģis Liepnieks

Mums tiešām finanšu sektorā notiek ārkārtīgi nopietnas, lielas pārmaiņas, sabiedrībai lielā mērā to neredzot, bet kapitālais remonts ir beidzies tā, ka visi logi ciet un gaisa nav. Respektīvi, Antarktīdā ir vieglāk atvērt kontu nekā Latvijā, viedokli TV24 raidījumā “Preses klubs” pauda politikas procesu apskatnieks un rakstnieks Jurģis Liepnieks.

Uzņēmējam vai investoram, ja viņš gribētu ienākt Latvijā, atrast banku un atvērt kontu ir praktiski neiespējami. Pie mums pat ārvalstu diplomāti nevar atvērt kontu, respektīvi, situācija ir katastrofāla, pilnīgi nepieņemama.

Un bankas jau nav vainīgas – no kontrolējošām iestādēm ir izvirzītas tik daudz dažādas prasības, ka bankas ir spiestas tā rīkoties, saprotot, ka tādā veidā menedžēs risku. Bankas vienkārši atsakās no jebkuriem ārvalstu pilsoņiem, no jebkurām ārvalstu kompānijām, lai tikai neiekļūtu kaut kādās problēmās šeit. Tas ir jāmaina, mēs tā nevarēsim. Kāda ekonomika, ja tu nevari bankā kontu atvērt?

Un otra lieta, kas tagad ir pilnīgi nesaprotama – tas, ko dara Finanšu izlūkdienests ar līdzekļu iesaldēšanu. Znotiņas kundze pagājušogad ir iesaldējusi 346 miljonus un vairāk nekā 150 miljonus šī gada pirmajos četros mēnešos. Tas nav normāli. Salīdzinājumam, piemēram, Kipra 2019.gadā ir iesaldējusi 115 miljonus un tikai trīspadsmit no tiem pēc tam ir konfiscēti.  Lielbritānija iesaldē gadā vidēji 300 miljonus, turpretī Latvija gandrīz 350 miljonus pagājušogad – te kaut kas neiet kopā.

Nav pasaulē tāda eksperta, kurš apgalvos, ka pie mums ir vairāk netīras vai aizdomīgas naudas nekā Lielbritānijā vai kā Kiprā, vai, piemēram, Maltā. Vienkārši, tie skaitļi neiet kopā, un tas, ko tagad dara Znotiņas kundze, izraisa ļoti daudz jautājumu.

Vēl trakāk, – ja, teiksim, Lielbritānijā no vidēji 300 iesaldētiem miljoniem pāri par 70%, gandrīz 80%, tiek atbrīvoti, tad Znotiņas kundze 70 procentus nosūta kriminālvajāšanai.

Tur kaut kas nav kārtībā, un kādam vajadzētu saprast, kāpēc tas tā notiek – vai tās ir vienkārši temperamentīgas kundzes ambīcijas, vai arī mums šeit ir kaut kas tāds, ko mēs nezinām.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar