Lielo ostu valdēs atkal plāno iecelt “savējos”

ventspils osta

Arī jaunajā valdībā, visticamāk, turpināsies gadiem ilgi kritizētā prakse, kad Latvijas lielo ostu valdēs politiķi saliek, tā teikt, savējos. Vismaz divi ministri jau plāno izmaiņas, šo tautsaimniecībai svarīgo struktūru valdēs, vēsta TV3 Ziņas.

Latvijā tā ir ierasta prakse jau gadu gadiem. Jauna valdība, jauni ministri, un viņi maina pārstāvjus lielo ostu valdēs. Tur mēdz ielikt ierēdņus, dažkārt neatkarīgus profesionāļus, bet gana bieži šajos amatos varam redzēt cilvēkus, kuri saistīti ar konkrētā ministra politisko spēku.

Latvijas lielo ostu valdēs ir pārstāvji četriem Ministru kabineta locekļiem. Piemēram, Rīgā Finanšu ministriju pārstāv valsts sekretāre Baiba Bāne, Satiksmes ministriju uzņēmuma “Latvijas gaisa satiksme” padomes loceklis Andris Ozoliņš, Ekonomikas ministriju – Ogres vicemērs no Nacionālās apvienības Gints Sīviņš, bet Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju – “Latvijas attīstībai” politiķis Viesturs Zeps, kuru savulaik virzīja attiecīgais ministrs un partijas biedrs Juris Pūce.

Ventspilī viņš virzīja ar “Latvijas attīstībai” saistīto Lailu Spaļinu. Šeit valdē arī Finanšu ministriju kūrējošās “Jaunās Vienotības” cilvēks Ģirts Valdis Kristovskis, Satiksmes ministrijas ierēdne Inguna Strautmane, savukārt Ekonomikas ministriju pārstāv Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vadītājs Kaspars Rožkalns.

Šo plaši pelto Latvijas politikas paražu bija paredzēts pārtraukt. Iepriekšējā Saeima pieņēma reformu, lai gan Ventspils, gan Rīgas brīvostas pārvaldi likvidētu, vietā izveidotu valsts uzņēmumus un attiecīgās amatpersonas meklētu konkursā. Nepieciešamie priekšdarbi gan virzījās ļoti lēnā tempā. Reformu nācās atlikt un vismaz līdz šā gada beigām spēkā būs līdzšinēja kārtība.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) jau virza rīkojuma projektu nomainīt pārstāvi Ventspils ostā. Pašreizējam valdes loceklim Rožkalnam darba pilnas rokas pamatdarbā Investīciju un attīstības aģentūrā, tāpēc ministre nolēmusi viņu aizstāt ar savu padomnieku un Ventspils novada domes priekšsēdētāja vietnieku Andi Zariņu: “(TV3: Vienlaikus viņš jūsu partijas biedrs. Mēdz kritizēt to praksi iecelt ostu valdēs, tā teikt, savējos. Nepiekrītat šai kritikai?) Šajā brīdī uz šo tas noteikti nebūtu attiecināms. Ja dibinātu jaunu struktūrvienību, mēs varētu drosmīgāk uzrunāt kādus cilvēkus vēl no malas, bet šobrīd mums ir īstermiņa stāsts.”

Arī jaunais pašvaldību lietu ministrs Māris Sprindžuks (AS) plāno aizstāt lielo ostu pašreizējos valdes locekļus, ar “Latvijas attīstībai” saistītos cilvēkus. Vārdus gan viņš vēl neatklāj: “Skatīšos, lai būtu praktiskā pieredze ostu darbībā, nevis pēc pazīmes šofera dēls. (TV3: Vai partijas biedra karte?) Nē, partijas biedra karte ir svarīga. Tiešām te ir ļoti sarežģīta tā situācija un man ir pilnībā jāuzticas.”

Korporatīvās pārvaldības eksperts Andris Grafs stāsta, ka šī, nu jau pamatīgi iestaigātā taciņa mums godu nedara – nedz kopējai reputācijai, nedz investīciju piesaistē: “Virza savus domubiedrus, padomniekus vai ierēdņus pēc tāda kvotu principa. Tas bieži ir arī vieds, kā samaksāt lielāku atalgojumu šiem cilvēkiem. Tas, ka ostu reformu iedzīvināšana ir pagarināta… Manuprāt, nav neviena argumenta, kāpēc nevarēt veidot jau šobrīd caurskatāmo procesu.”

Finanšu ministrs pārstāvjus ostu valdēs neplāno mainīt, savukārt satiksmes – vēl vērtē pašreizējo amatpersonu darbu.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: TV3

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
kesija
kesija

Nevis ielikt, bet papildināt un padomēs jau tā pēdējais laiks ir dubultot aladgas. Nu kas gan miljonātu valstij vēl ka’di papildus 10-15 miljoni padomjuun valžu uzturēšanai, Visi taču labi cilvēki, un kur gan citur palitdarbinieks lai noelna un atstrādā tēvzemei un savai kabatai?

biezpiens
biezpiens

Kā gan savādāk, minčuk? Politpadomes tapēc jau visur dēsta un valdes – pašsaprotami ka izpildkomitejas- padomju varai būt! Un Tās taču vienmēr ir vedotas labu cilvēku labām algām, bet kā tad savād;ak te kāds iedomājas? Piemirsies kur dzīvojat vai?

Apinis
Apinis

Peldēt nepratējus ?