Levits telefonsarunās ar “A/Par!” deputātēm licis nokārtot atbalstu viņa padomnieces Kucinas ievēlēšanai par ST tiesnesi, draudot ar darbībām, kas veicinātu valdības krišanu

Ekrānuzņēmums no "Jauns.lv"

Valsts prezidents Egils Levits telefonsarunās ar “Attīstībai/Par!” deputātēm esot licis nokārtot frakcijas atbalstu viņa padomnieces Irēnas Kucinas ievēlēšanai par Satversmes tiesas (ST) tiesnesi, zināms Latvijas Televīzijai.

Pretējā gadījumā Levits solīja kritizēt partijas ministrus un valdību.

Levits notikušo uzskata par pārpratumu un skaidroja, ka viņa mērķis bijis panākt, lai ST sastāvs būtu kvalitatīvs.

Šonedēļ Saeimas Juridiskā komisija atbalstīja prezidenta Egila Levita padomnieces Irēnas Kucinas virzīšanu Satversmes tiesas tiesneša amatam. Kandidatūru iepriekš atbalstījusi arī valdība. Balsojumā komisijā četri deputāti nepiedalījās, tajā skaitā “Attīstībai/Par!” pārstāve Inese Voika, kura uzskata, ka izvirzīšanā nav ievēroti labas pārvaldības principi.

Pēc tam Voikai un “Attīstībai/Par!” deputātei Vitai Andai Tēraudai no ASV zvanījis Levits. Vairāki avoti Latvijas Televīzijai norādījuši, ka Levits sarunās prasījis, lai deputātes nokārto frakcijas atbalstu Kucinai. Pretējā gadījumā Levits kritizēšot “Attīstībai/Par!” ministrus un valdību, kas varētu novest pat līdz valdības krišanai. Deputātes prezidenta teikto atstāstījušas frakcijai.

“Ja jūs man prasāt manu personīgo viedokli, es biju nepatīkami pārsteigts. Man šķiet, ka minētais jautājums nav tāds, ar kuru būtu vērts emocionālā veidā uzspiest uz deputātiem pirms lēmuma pieņemšanas,” komentēja “Attīstībai/Par!” frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce.

Pašas deputātes kameras priekšā komentēt Levita teikto nevēlējās.

“Es atstāstīju frakcijai viņa viedokli, kā viņš man lūdza to izdarīt. Frakcija diskutēja par šo jautājumu, bet nav mainījusi savu viedokli. Joprojām pastāv bažas par to procesu, kā Ministru kabinets nonāca pie sava lēmuma,” sacīja Tērauda.

Taujāta, vai, viņasprāt, prezidenta rīcība bijusi korekta, deputāte sacīja: “Sarunas saturu es nekomentēšu. Prezidentam ir stingrs viedoklis, un viņš darīja to zināmu, jā.”

LTV: Vai viņš teica, ka viņš kritizēs valdību, “Attīstībai/Par!” ministrus, ja “Attīstībai/Par!” neatbalstīs Kucinas kundzi?

Inese Voika: Prezidenta argumentus es nodevu frakcijai, kā viņam biju solījusi.

Bet mums nestāstīsiet, ko viņš teica?

Tas ir viss, ko es jums šobrīd varu pateikt.

Nekādā veidā prezidents nav rīkojies nepareizi?

Inese Voika: Es nekomentēšu šobrīd šo.

Kādēļ?

I. Voika: Es nekomentēšu.

Pats Levits gan norādīja, ka noticis pārpratums. Viņš sarunā nav izdarījis spiedienu, bet gan skaidrojis, ka Kucinas izvirzīšanas process bijis korekts un atbilst likumam. Runa par kritiku valdībai esot bijusi daļa no, iespējams, pārprasta salīdzinājuma.

“Pie nepareizām un nekorektām interpretācijām pieturēties – tas būtu tikpat muļķīgi, kā, ja, piemēram, Valsts prezidents nepamatoti kritizētu valdību vai kādu atsevišķu ministru. Tas ir tāds salīdzinājums. Kā jau teicu, tas būtu nepareizi un muļķīgi, un tāpēc tā nevajag darīt. Tā bija tā saruna.

Iespējams, tas bija kaut kā nepareizi saprasts,” skaidroja Levits.

Likums Valsts prezidentam nekādu lomu Satversmes tiesas pretendentu izvirzīšanā neparedz. Tomēr Levits norādīja, ka īpaši seko Irēnas Kucinas iecelšanai tāpēc, ka esot ieinteresēts, lai Satversmes tiesas sastāvs būtu kvalitatīvs.

Avots: lsm.lv

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


15
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Inguna Neminska
Inguna Neminska

Tas gauna kusok brauks virsū tiem, kas viņu tur ieriktējuši : DDD … nu, voopše strah poterjal ! : DDD

kucīte
kucīte

Tāds “Satversmes tiesas” iestādījums ir pilnīgi lieks un kaitniecisks. Ne Igaunijai ne Lietuvai tāda nav. Stulba birokratija!

Kasiņš
Kasiņš

Es tikai domāju par to, cik nožēlojami zemam jābūt pašvērtējumam un pašai – sūdīgam bezprincipu cilvēkam, lai karjeras dēļ piekristu gulēt ar šādu…

Bomba
Bomba

Tas tikai apliecina, ka Latvijas publiskajā sektorā pretendenta spējām, prasmēm, pieredzei un citiem pierādāmiem kritērijiem ir maz kopīga ar pretendenta izredzēm tikt izvēlētam jebkurā iekārojamā amatā. Vienmēr būs smuki likumi, nolikumi, atlases procedūras utt., lai neko nevar īsti apstrīdēt, bet izvēlas beigās pretendentu, kurš paturēs rociņu un citādi izpatiks reālajiem lēmuma pieņēmējiem. Visi to zina, bet neviens par to skaļi nerunā. To apstiprina arī T’ araudas teiktais – (Sarunas saturu es nekomentēšu. Prezidentam ir stingrs viedoklis, un viņš darīja to zināmu, jā.) NOPIETNI!!!??? Un Voikas teiktais – ( Es nekomentēšu šobrīd šo). NOPIETNI???!!! Par šādiem gadījumiem būtu jāceļ ārkārtīgi liels… lasīt vēl »

Prokurors Vioriks
Prokurors Vioriks

Kas ta pa džeku bildē pa labi? Ielikuši to prrtīgo kucinu pa vidu

Made
Made

Tauta tādu idiotu NEKAD nebūtu ievēlējusi par Prezidentu , to tik varēja iecelt tādi bondari , voikas , tēraudas , pavļuti , pūces , kam pēc iecelšanas , pateicībā pacēla 7 reizes valsts finanses !

labākais prezidents līdz šim
labākais prezidents līdz šim

Ej sevis pēc, padomiskais cūka!

Magde
Magde

Latvijas demokrātiskā, tiesiskā un parlamentārā varas sistēma ir sapuvusi līdz pašiem pamatiem. Ja Saeimā ir kaut nedaudz tiesiskuma un demokrātijas palieku, tad vajadzētu rosināt Levita atstādināšanu no prezidenta pilnvaru pildīšanas.

ese
ese

Lasi visu to murgu, kas notiek Latvijā un gribas vemt… paliek vienkārši nelabi!

Anna
Anna

Gešeft viņa tautībai ir asinīs , gaidām L. Lapsas grāmatu Valstsgribis , kā gadiem līda uz šo krēslu !

Experts
Experts

Domājams, tie kas pazīst EL tas nav pārsteigums. Viņš to dara gadiem, vēl līdz prezidentūras viņš regulāri staigāja pa kabinetiem un veidoja savu karjeru, ieteica citus.
Satversmes tiesa ir EL kabatā, visas durvis atvērtas. Viņš aŗī bīdīja ST tiesnesi Daigu Razevsku tiesneses amatā , kura jau ilgu laiku dzīvo ASV, strādājot attālināti (?) un citus. Pretīgi. Visi to redz, bet izņemot viņa atbalstītājus… Kur mēs esam nonākuši, , ieskaitot diplomātus un politiķus, .vecāki sūta savus bērnus mācīties ārzemēs. Viņa pēdējais šis izgājiens parāda, ka EL zaudējis realitātes sajūtu…

Agris
Agris

Viss notiek kā 3 Pasaules valstelēs ,L. Lapsa grāmatā Valstsgribis uzraksti nodaļu par kūciņas lomu ielikteņa dēkās , gaidu grāmatu !

Aija
Aija

vēsturiskos- beztiesiskos

Aija
Aija

Ak,māte Latvija,kas te notiek!!! Gribētos dzirdēt Māras Zālītes komentāru par ,,šo zvaigzni,kas apspīd mūsu valsts tumšos,vēsturiskos kaktusu,,( citāts)

Inguna Neminska
Inguna Neminska

A Kalnietes negribēji ? Kā vienas no krutākās rakķetes ? …. Bivših ne bivajet. … Kas nav piestartējušas, tām uz vietas jāpukšķina. Labi, ka vismaz Krievija uzšpļāvusi tām psrs lietām