Ļaujot mantot pensiju, paklusām samazināts pabalsts ģimenēm apgādnieka zaudējuma gadījumā

Izrādās, ļaujot mantot pensiju, paklusām ar šo likumu samazināti pabalsti ģimenēm apgādnieka zaudējuma gadījumā, ja šim apgādniekam ir bijusi pensijas mantošana, izriet no LTV raidījuma “Panorāma” sižeta.

No brīža, kad tika dota iespēja pensiju 2. līmenī uzkrāto novēlēt citiem, izvēli izdarījuši jau 64 500 otrā pensiju līmeņa dalībnieku. Lielākā daļa uzkrājumu vēlas nodot mantiniekiem. Tomēr ir kāda cilvēku grupa, kuriem būtu īpaši jāpārdomā, vai izdevīgāk otro līmeni nav atstāt valstij. Un tie ir cilvēki, kuriem ir vairāki mazi bērni un salīdzinoši lieli ienākumi, svētdien vēstīja LTV raidījums “Panorāma”.

Skaitļi ir nepielūdzami. Pagājušajā gadā līdz pensijas vecumam nenodzīvoja vairāk par 5000 otrā pensiju līmeņa dalībnieku, un viņu uzkrātais 2. pensiju līmeņa kapitāls 11 miljonu eiro apmērā tika ieskaitīts valsts budžetā.

Ekrānuzņēmums

 Un te būtu vērts zināt, ka ir cilvēku grupa, kurai ir izdevīgāk uzkrāto atstāt valstij.

Pie lieliem ienākumiem šo jautājumu būtu vērts apdomāt, vai nevajadzētu ieskaitīt šo naudu pensiju budžetā, lai vēlāk bērnam ilgstoši nodrošinātu pielikumu pie apgādnieka zaudējuma pensijas, norādīja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pensiju metodiskās daļas vadītāja Baiba Felsberga.

Šai iedzīvotāju grupai, kurai ir salīdzinoši lieli ienākumi un vairāki mazi bērni, vai ir bērns ar invaliditāti, ir vērts zināt, ka 2.pensiju līmeņa uzkrājumu atstāšana mantojumā var ietekmēt apgādnieka zaudējuma pensijas apmēru. Ja bērni ir mazi, apgādnieka zaudējuma pensija jāmaksā pietiekami ilgu laiku – ja bērns turpina mācīties, to var maksāt pat līdz 24 gadu vecumam, bet bērnam ar invaliditāti, pat visu mūžu. Tāpēc var izrādīties, ka izdevīgāk ir atstāt uzkrāto 2. pensiju līmeņa kapitālu valstij.

LTV Ziņu dienests aprēķināja dažus piemērus, kas rēķināti pieņemot, ka bērni apgādnieka zaudējuma pensiju saņemtu līdz 18 gadu vecumam.

Pirmais piemērs. Persona – 28 gadi, viens trīsgadīgs bērns.

Ekrānuzņēmums

Personas nāves gadījumā mantiniekiem tiktu izmaksāti 800 eiro, bet ikmēneša apgādnieka zaudējuma pensija būtu 151 eiro.

Taču, ja 2. pensiju līmenī uzkrāto atstātu valstij – ikmēneša apgādnieka zaudējuma pensija būtu 176 eiro.

2. piemērs. Personai 38 gadi un divi bērni – 5 un 10 gadus veci.

Ekrānuzņēmums

Mantiniekiem tiktu izmaksāti 4800 eiro, bet apgādnieka zaudējuma pensija, kamēr abi bērni nebūtu sasnieguši pilngadību būtu 280 eiro mēnesī.

Atstājot 2. pensiju līmenī uzkrāto valstij, apgādnieka zaudējuma pensija būtu 345 eiro mēnesī.

Trešais piemērs. Personai 48 gadi, 3 bērni, četrus, astoņus un 16 gadus veci.

Ekrānuzņēmums

Mantinieki saņemtu 12 000 eiro, bet apgādnieka zaudējuma pensija būtu nepilni 423 eiro mēnesī. Ja 2. līmenī uzkrātais tiktu atstāts valstij, apgādnieka zaudējuma pensija  trim nepilngadīgiem bērniem būtu 538 eiro.

Te jāpiebilst, ka katrs gadījums ir ļoti individuāls, aprēķinos ir ļoti daudz mainīgo un metodika ir visai sarežģīta.

Tomēr cilvēkiem, kuriem ir vairāki mazi bērni un lielāki ienākumi, būtu vērts pašiem izrēķināt izdevīgāko risinājumu.

Vēl interesanti, ka daži otrā līmeņa dalībnieki savu uzkrājumu novēlējuši mazu bērnu otrās pensijas līmenim, kaut gan bērni vēl nav kļuvuši par nodokļu maksātājiem.

“Norādot mazu bērnu var iestāties tāds gadījums ka bērns iesnieguma iesniedzēja nāves brīdī vēl nav pensijas otrā līmeņa dalībnieks, un šajā gadījumā tad iestāsies mantošana Civillikuma noteiktajā kārtībā,” skaidroja  Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras vadošā eksperte Ilze Vindele. 

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti  un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


6
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
nasing
nasing

Lupatu Barbija savā elementā un saprašānā… ko Dievs nav devis- ķeizars nepaņems

derdz
derdz

Laikam ne par velti pētnieki raksta, ka baltā rase izmirst un degradējas neskatoties pie tehnoloģiju attīstības, un pensiju mantošanas lieta no valsts puses to tikai pastiprina

Alko
Alko

Lupatu Bārbija te plosās savā izpratnes līmenī. Bodnieces rullē!

Anita
Anita

Nav variantu! Izņemsi naudā – maksāsi nodokli;atstāsi valstij – arī aizies valstij! Neaizskaramības statuss ir tikai deputātiem, bet pensionāru naudu valdība vienmēr notrallinājusi gan Parexa izzagšanā, gan Augulis (SM) solījās ceļu remontos iegrūst , bet Barča varētu pastāstīt par pārējām nelietībām pensiju aprēķināšanā un piešķiršanā – “labākā pensiju aprēķināšanas formula Eiropā” (kopā ar D. Reiznieci-Ozolu), brīvprātīgās iemaksas un negatīvie koeficienti u.t.t.

Andris
Andris

Jaucaties par pensiju 2.līmeni

Andris
Andris

Ja manto vīrs, kura sieva mirusi, sievas pensiju 2.līmeni, piemēram, 12 tūkstošus un izņem naudā, tad kā var gribēt, lai no tās summas, ko jau est saņēmuši, vēl rēķina to pabalstu bērniem?