“Labākajiem jāsaņem pienācīga alga” – Smiltēns skaidro, kāpēc viņa alga pieaugusi par 74%

Edvards Smiltēns
Foto: saeima.lv

Gads ir sācies ar tā dēvēto tehnisko budžetu, un vēl vairāki mēneši, līdz būs pieņemts īstais budžets. Taču valsts augstākās amatpersonas jau tagad mēnesī saņem par vairākiem tūkstošiem lielāku atalgojumu, jo tas ir ierēķināts tehniskajā budžetā, pateicoties lēmumam, kuru pieņēma 13.Saeimas deputāti. Ja pirms vēlēšanām izskanēja deputātu vēlme kraso algu palielinājumu iesaldēt, ņemot vērā krīzi, tad šobrīd par to vairs nekas nav dzirdams.

(Augstākās valsts amatpersonas katru mēnesi saņems par vairākiem tūkstošiem eiro vairāk; vēlme algas iesaldēt zudusi – Puaro.lv.)

Vislielākais algas pieaugums ir tieši 14. Saeimas priekšsēdētājam Edvardam Smiltēnam – 74%, kas ir gandrīz 8000 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Vienotā atalgojuma sistēma, iespējams, ir iepriekšējās Saeimas un valdības neizdarītais darbs, teica 14. Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AP) LTV raidījumā “Šodienas jautājums”, skaidrojot savu iespaidīgo algas palielinājumu.

“Mums ir jārūpējas, lai alga ir konkurētspējīga, tostarp arī Saeimā. 10 gadus algas nav celtas Saeimas darbiniekiem,” viņš komentē. Darbiniekiem valsts sektorā algas esot mazākas par 22-44%, salīdzinot ar privātajā sektorā strādājošiem.

“Budžeta kontekstā mēs cīnāmies gan par mediķu, gan par iekšlietu, gan par Saeimas darbinieku algām,” uzsver “Apvienotā saraksta” politiķis. Viņaprāt, šie procesi valsts budžeta veidošanas sarunās norit veiksmīgi.

Lai gan par šiem jautājumiem būs jācīnās, deputātu un citu amatpersonu atalgojums jau ir ierēķināts bāzes budžetā.

Uz jautājumu, vai viņa 74% algas pieaugums esošajā valsts situācijā ir atbilstošs, Smiltēns atbildēja, ka uz visiem procesiem skatoties sistēmiski – visām trim valsts augstākajām amatpersonām – Ministru prezidentam, Valsts prezidentam un Saeimas priekšsēdētājam – tiek noteikts līdzvērtīgs atalgojums.

“Esmu bijis priekšvēlēšanu debatēs, kurās kandidāti mēģina sabiedrības priekšā teikt, ka deputātiem jāstrādā par minimālajām algām vai pat pašiem jāpiemaksā, ka ir iespēja strādāt Saeimā, skaidrojot, ka politiķa darbs ir goda amats,” teica Smiltēns.

“Ja mēs gribam izveidot demokrātisku, tiesisku un konkurētspējīgu valsti, tad augstākajos amatos ir jābūt labākajiem, ” norādīja Smiltēns.

“Lai spētu piesaistīt labākos ekspertus, kuri izlemtu par labu politikai, kā tas ir rietumvalstīs, jābūt arī nodrošinātam konkurētspējīgam atalgojumam,” uzskata Smiltēns.

Un tas neesot teikts konkrēti par amatpersonām, bet gan par sistēmu kopumā, lai valsts vadībā nonāktu spēcīgākie un tiktu pieņemti labākie lēmumi.

Kā zināms, no 2023. gada 1. janvāra valstī noteiktā minimālā alga ir 620 eiro, savukārt Edvarda Smiltēna ienākumi par 2022. gada decembri sasnieguši 3578,18 eiro mēnesī, bet no 2023. gada janvāra pieauguši, sasniedzot gandrīz 8000 eiro.

Visu interviju ar Edvardu Smiltēnu var noskatīties šeit: «Šodienas jautājums»: cik raita būs šā gada budžeta pieņemšana? / Ieraksts / REplay.lv (lsm.lv) .

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


9
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
kalašnikovs
kalašnikovs

Nagleņu brandža!

Gada glezna
Gada glezna

Nu ko? Smiltēns iet Putina pēdās nosaucot sevi par labāko.

nu nu
nu nu

“Ja mēs gribam izveidot demokrātisku, tiesisku un konkurētspējīgu valsti, tad augstākajos amatos ir jābūt labākajiem, ” norādīja Smiltēns.”
Tad uzreiz pāris jautājumu:
1. Vai tad 20 gadu laikā “demokrātiska, tiesiska un konkurētspējīga valsts” nav izveidota?
2. “…augstākajos amatos ir jābūt labākajiem, …” – tas par to kundzi ar fake izglītību un neesošu darba pieredzi? Vai tas par ex – “labāko”, kas saņēma kompensāciju par izlidošanu no “labākajiem” un tūlīt stājās bezdarbnieku uzskaitē?

pinieris
pinieris

Tautas mīļotais sabalsotais pīlēniņ;s pilnībā ir attaisnojis sevi- gatavs šādam atalgojumam, Vēlētāji paši ir vainīgi, ka tam nav gatavi un te burbulē.

Derdz
Derdz

Liekulis

Smiltēns
Smiltēns

Bet Latvijas televìzija un radio darbinieki paši arī sev prasa lielākas algas.

Ceplis
Ceplis

Nelietis vārda tiešajā nozīmē

ar levita pedaļu apgalvotais Kaimiņš
ar levita pedaļu apgalvotais Kaimiņš

Tā ir. Kad Latvijā augstākajos amatos iedidenotajiem būs augstākās algas, tikai tad Latvija nabadzības sarakstā pacelsies uz iepriekšpēdejo vietu.

linda abu meri
linda abu meri

Kad latvijas propogandas televīzija uzdos jautājumu politiķu un sociologu kalves RSU rektoram vai viņš ir pelnījis 9000 mēnesī?