Koalīcijas partiju darbs neapmierina 58%–64% iedzīvotāju, noskaidrots aptaujā

aptauja koalīcijas partijas
Ekrānuzņēmums no "Kas notiek Latvijā?"

58% Latvijas iedzīvotāju neapmierina Krišjāņa Kariņa valdību veidojošo politisko partiju un to apvienību, proti, “Jaunās Vienotības” (JV), Jaunās konservatīvās partijas (JKP), “Attīstībai”/”Par!” (A/P!) un Nacionālās apvienības (NA) darbs valdībā un Saeimā, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktās aptaujas dati.

Aptauja notika pēc raidījuma “Kas notiek Latvijā?” pasūtījuma.

Aptaujas ietvaros laika posmā no 1. līdz 6. decembrim aptaujāti 1005 Latvijas iedzīvotāji. Tās rezultāti liecina, ka ar “Jaunās Vienotības” darbu nav apmierināti 58% respondentu, kamēr ar “Attīstībai”/”Par!” – 62%. Ar Nacionālās apvienības un JKP darbu valdībā uz Saeimā nav apmierināti 64% aptaujāto.

Gandrīz tikpat kritiski valdību veidojošo partiju darbu vērtē arī Latvijas pilsoņi. Attiecīgi  neapmierinātību ar “Jaunās Vienotības” darbu valdībā un Saeimā pauduši 57% respondentu Latvijas pilsoņu grupā. Ar “Attīstībai”/”Par!” paveikto valdībā un parlamentā nav apmierināts 61% respondentu, savukārt ar JKP un Nacionālās apvienības veikumu – pat 63% aptaujāto.

Jāatzīmē, ka īpaši kritiski valdības partiju darbu vērtē privātajā sektorā nodarbinātie, proti, pilnībā neapmierināti vai drīzāk neapmierināti ir attiecīgi 45% un 25% respondentu. Tikmēr publiskajā sektorā strādājošo respondentu vidū pilnībā neapmierināti ar valdības partiju veikumu ir 35%, bet drīzāk neapmierināti  – 20%. 

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns, komentējot vērtējumu par JKP darbu, raidījumā “Kas notiek Latvijā?” izteicās, ka šo novērtējumu varētu būt ietekmējuši daudzi faktori, taču “tas man neko nemaina”.  

Tikmēr viņa kolēģis, ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) norādīja, ka valdību veidojošo partiju paveiktā novērtējums visām partijām ir visnotaļ līdzīgs. “Sabiedrība šo divu gadu laikā ir saskārusies ar neērtībām un to arī identificē ar valdības lēmumiem, valdības darbu. Es domāju – uzlabosies situācija, uzlabosies vērtējums,” sacīja Vitenbergs.

Savukārt Saeimas deputāts Arvils Ašeradens (JV) sacīja: “Viens elements ir, ka visi ir pārguruši no šī Covid-19, visiem viņš ir apnicis.” Tomēr, viņaprāt, “Jaunās Vienotības” darbības novērtējumu ietekmējis arī fakts, ka bieži vien lēmumi ir bijuši nekonsekventi.

Tikmēr Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (A/P!) sprieda, ka, ņemot vērā, ka “Attīstībai”/”Par!” politiķi pandēmijas laikā vada Veselības ministriju, viņa pārstāvētās partijas novērtējums ir uzskatāms par salīdzinoši labu: “Tas nav brīnums, ka 40% cilvēku ir pilnīgi neapmierināti. Loģiski, ka viņi nav apmierināti ar situāciju.”

“Es nezinu, vai vajag acumirklī kaut ko, kas tiek teikts no sabiedrības puses, ņemt par ļoti spēcīgu atskaites punktu. Man šķiet, ka svarīgāk ir domāt, ko sabiedrība par mums domās, piemēram, pēc pusgada. Tas ir tas, pie kā mums ir jānonāk, jo šā brīža lēmumi jau nav tikai par šodienu, par rītdienu, par laiku pēc vienas nedēļas,” tā, komentējot raidījumā publiskotos aptaujas rezultātus, uzsvēra Latvijas Universitātes profesors sociālajā psiholoģijā Ivars Austers.

Ar detalizētu informāciju par aptaujas rezultātiem, respondentiem un galvenajiem secinājumiem var iepazīties pievienotajā dokumentā:
Atskaite_KNL08_12_2021.pptx Lejuplādēt  .

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: lsm.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


4
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Cibulis
Cibulis

Visi neapmierināti, til darīt paši neko negrib.

ērce
ērce

Koalīcijas kursu nosaka dominējošā(s) partija(s). Visas nav vienādi atbildīgas.

Stienis
Stienis

Ja vienā dienā vairs nebūtu ne Saeimas, ne valdības, ne augstākās ierēdniecības – nekas daudz mūsu ikdienā nemainītos. Visi šie liekēži, šie plānā galdiņa urbēji ir jāpatriec! Bordāna pašapmierinātība vispār klīniska. Varbūt jāaizved pie speciālista?

PILSONIS
PILSONIS

NEVIS VARBŪT, BET OBLIGĀTI UN DULLO KREKLĀ.