Kariņš izsaka neuzticību veselības ministrei Viņķelei

Ilze Viņķele

Premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”) ir izteicis neuzticību veselības ministrei Ilzei Viņķelei (“Attīstībai/Par”), norādot uz problēmām ar vakcīnu pieejamības plānu. Viņķele medijiem apliecināja – pēc premjera prasības atkāpsies no amata.

Norāda uz vakcinācijas plāna trūkumiem

Attālinātajā preses konferencē Kariņš skaidroja, ka kopš pandēmija sākuma iestājies par izlēmīgu rīcību cīņā ar Covid-19 un sastapies ar veselības ministri Viņķeles pretestību, piemēram, attiecībā uz masku valkāšanu. Tāpat ilgstoši iztrūcis Covid-19 ierobežošanas plāns, bet Covid-19 vakcinācijas plāns uzradies vien otrdien neilgi pirms valdības sēdes.

“Trīs valdības sēdes esmu pacietīgi gaidījis, kur tad ir šis [vakcinācijas] plāns, šis dokuments,” sacīja Kariņš,

uzsverot, ka pašlaik “nav nekā svarīgāka kā vakcinācijas plāns”, lai visi saprastu savu lomu vakcinācijas procesā.

Skaidrojot neuzticības izteikšanu, premjers paziņojumā medijiem norādīja, ka vēlas vakcīnu pieejamības plānu, kā iespējami īsā laikā un nevainojami noorganizētā loģistikas un komunikācijas procesā nodrošināt vakcīnu pieejamību visai sabiedrībai. Turklāt plāna izstrādē un koordinētā esot īstenošanā jāiesaista visas institūcijas, kas tuvas katram iedzīvotājam, piemēram, pašvaldības un ģimenes ārsti.

“Latvija jau ilgstoši cīnās ar Covid-19 izraisīto pandēmiju, un esam šīs cīņas izšķirošā brīdī. Tas liek skaidri apzināties, ka vienīgais veids, kā atcelt ierobežojumus, atgriezties normālā dzīvē un atsākt mērķtiecīgu virzību uz attīstību ir iespējami ātra sabiedrības imunizācija. Tās pamatā ir jābūt skaidram un sabiedrībai saprotamam vakcīnu pieejamības plānam. Jau kopš otrā pandēmijas viļņa sākuma mēs cīnāmies ar sekām tam, ka tad, kad varējām rīkoties ātri un apsteidzoši, nebija skaidra un saprotama rīcības plāna. Interpretācija un dezinformācija tam ir sekas, un mēs visi kā sabiedrība no tā ciešam jau šobrīd. Tā turpināt nevaram,” paziņojumā medijiem norādīja Kariņš.

Viņķele apliecina – atkāpsies no amata 

Atbilstoši sadarbības līgumam deva 48 stundu brīdinājumu par demisijas pieprasīšanu. Ceturtdien Kariņš sola parakstīt demisijas pieprasījumu.

Premjers atzina, ka otrdien ticies ar visiem koalīcijas partneriem, tostarp partiju apvienību “Attīstībai/Par!”, aicinot to izvirzīt “enerģisku un spējīgu ministra” amata kandidātu. Pēc Kariņa teiktā, ir gana daudz cilvēku, kuri būtu gatavi pārņemt šīs nozares politisko vadību. Ministru prezidents cer sagaidīt “Attīstībai/Par!” atbildi līdz ceturtdienai.

Savukārt Viņķele medijiem apliecināja, ka atkāpsies no amata, norādot: “Ķerties stenderēs šādos brīžos nebūtu labs stils.” Viņa gan uzskata, ka demisija pieprasīta, jo premjers mēģinājis atrast kādu vainīgo, pārvirzot atbildību.

Viņķele arī pastāstīja, ka viņai ir padomā cilvēks no “Attīstībai/Par” rindām, kurš varētu ieņemt veselības ministra amatu viņas vietā.

“Dažādu iemeslu dēļ atturēšos saukt šī potenciālā cilvēka vārdu,” sacīja ministre.

Līdz tiks apstiprināts jauns kandidāts, veselības ministra amata pienākumus pildīs aizsardzības ministrs Artis Pabriks (“Attīstībai/Par”), informēja premjers. Taču pats Pabriks tviterī paziņoja, ka ir pārsteigts par viņa nozīmēšanu par aizvietotāju. 

Tikmēr Jaunā konservatīvā partija neapšauba “Jaunās Vienotības” premjera Kariņa rīcību jautājumā par veselības ministres demisijas pieprasījumu. Tā Latvijas Radio izteicās Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Jurašs. “Šobrīd premjers ir tas, kas veido komandu un šo komandu vada. Manuprāt, tā ir viņa atbildība. Ja viņš neredz, kā var citādāk veiksmīgi vadīt šo valdību, kā tikai veicot izmaiņas, tad mēs paļaujamies,” sacīja Jurašs.

Vakcinācijas gaita un Covid-19 izskaušana – kritizēta jau iepriekš

Tāpat otrdien valdībā tika paredzēts skatīt Veselības ministrijas izstrādāto vakcinācijas plānu. Tajā norādīts, ka Latvija cer pamatā uz “AstraZeneca”  vakcīnām. Kā galvenie vakcinētāji norādīt ģimenes ārsti un privātklīnikas.

Kariņš bija uzdevis Viņķelei līdz 5. janvārim iesniegt detalizētu plānu vakcinācijai pret Covid-19. Viņš uzsvēra, ka ir jābūt skaidri saprotamam, kādas būs vakcinācijas grupas, kurš kurā grupā iederas, kā ar šiem cilvēkiem sazināsies un kā īsā laikā mobilizēt pietiekami daudz potētājus.  Ministre norādīja, ka plāns jau ir un tas tiek pildīts. Vienīgais šķērslis ātrai un efektīvai vakcinācijai esot tikai vakcīnu piegādes. Premjers jau iepriekš bija izteicies, ka nepieciešams skaidrs plāns vakcinācijai. 

Vēl Jaunā konservatīvā partija (JKP) pagājušā gada pēdējās dienās  iztaujāja  Kariņu un Viņķeli par plānu Covid-19 izskaušanai. Ministre skaidroja, ka divu nedēļu laikā redzēsim, vai uzņēmuma “Moderna” ražotās vakcīnas, kas jau reģistrētas Amerikā, un uzņēmuma “Astra Zeneca” vakcīnas, kas jau reģistrētas Lielbritānijā, būs pieejamas arī Eiropā. Latvijas vakcinācijas plāns esot sastādīts, lai diversificētu vakcinācijas portfeļa riskus. Pēc divām nedēļām JKP bija plānojuši tikties vēlreiz, lai izvērtētu, vai ir uzlabojumi.

Kariņš jau novembrī intervijā žurnālam “Ir” atzina, ka ir neapmierināts ar Viņķeles tempu Covid-19 jautājumos. Viņš piebilda, ka uzņemas pilnu atbildību par to, ka nav spiedis rīkoties ātrāk.

Arī Valsts prezidents Egils Levits izteicies, ka valdības reakcija ir novēlota – jo ātrāk būtu ieviesta komandantstunda, jo Covid-19 izplatības skaitļi būtu mazāki, jo mazāka noslodze būtu slimnīcās.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: LSM

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Lapsa
Lapsa

Paldies Ilzei Vinķelei, viņa šajā valdībā bija ja ne vienīgā, tad viena no nedaudzajiem tautas kalpiem, kas saglabāja vēsu prātu un spēja argumentēt lēmumus, lai arī kā man tie patika vai nē. Minētās kvalitātes neesmu novērojusi krīzes galvenajām menedžerim un vēl dažiem “galvenajiem” piebalsotājiem. Turpmāk būs jāiztiek tikai ar baiļu projicēšanu, padomju stila saukļiem un propagandu. Tā gadās….

Skaudības Dievs
Skaudības Dievs

Apmēram pirms 10 gadiem iesākās ”Simtlatnieku programma”. “Simtlatnieku programma” ilga n-tos gadus. Pa šo laiku “Simtlatnieku programmā” mainījās gan tās nosaukums, gan norises nolikums. Pirmie simtlatnieki strādāja pilnas slodzes darbu (8 stundas 5 dienas nedēļā) par 100Ls mēnesī. Strādāt “Simlatnieku programmas” ietvaros drīkstēja vien 6 mēnešus gadā. Sākumā var šķist, ka 100Ls uz rokas ir laba alga, jo minimālā alga neto bija apmēram 130Ls (minimālā bruto alga bija 200Ls). Priekš bezdarbnieka tā var šķist labdarība. Tomēr patiesība izrādās krietni skaudrāka, jo no šiem 100Ls nodokļi nav maksāti. Rezultātā simtlatnieki nonāca krietni bēdīgākā situācijā nekā minimālās algas saņēmēji. Par simtlatniekiem netika… lasīt vēl »

treba
treba

visi kļūdās Te nu gan kariņš ir auzās Vienīgā ministre, kas uz sevi paņēmusi visu covid tiek laista pa pieskari tā vietā, lai piepiestu citus ministrus kaut drusku domāt un arī darīt Viņķelei jāaiziet un dievgosniņas šuplinska un petravi’ča paliek? Pilnīga trubā šitā valdība

Skaudības Dievs
Skaudības Dievs

Ilze Viņķele ir īpatnēja personība. Vienmēr, kad I. Viņķeles kundze ieņem ministra amatu, notiek kaut kas slikts. Kad I. Viņķeles kundze ieņēma Labklājības ministres amatu no 2011. gada līdz 2014. gadam notika “Simtlatnieku programma”. Ilzei Viņķelei bija pietiekamas dienesta pilnvaras, lai izlabotu “Simtlatnieku programmas” netaisnības, taču Ilzei Viņķelei bija nospļauties par simtlatniekiem un simtlatnieku ģimenēm. Kopš 2019. gada 23. janvāra Ilze Viņķele ir Veselības ministre. Tauta par viņu nebalsoja, bet viņu tāpat iecēla. Ilze Viņķele pievelk mūsu tautai nelaimes. Pašlaik mūsu valstī plosās SARS-CoV-2 (COVID-19) sērga. Taču I.Viņķeles kundzei tauta nerūp, tā vietā, lai rūpētos par savu tautu, viņa parāda… lasīt vēl »

reņģe
reņģe

Pašu mieriņu cietumā un uz 5 gadiem bez tiesībām noņemt gāzmasku.

Stienis
Stienis

Ļoti labi! Viņķelei jau sen bija jābūt vēstures mēslainē. Un tagad atkāpties varētu Kariņš pats ar visu valdību. Ar plānu vai bez – neviens normāls cilvēks to indi sev durt neļaus. Visi pārējie, allaž laipni!

Vāciets
Vāciets

Ar sūdainu koku uz cietumu!