Kariņa specreisi izmaksājuši dārgāk nekā citu Eiropas valstu delegāciju braucieni, izpētījis raidījums

Laika posmā no 2019. līdz 2022. gadam notikušas 15 Eiropas līderu sanāksmes, uz kurām ar privātām lidmašīnām, izmantojot līgumreisus, devās arī tā laika Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”), turklāt apkopojums par visām Eiropas Savienības (ES) valstīm liecina: Latvijai izmaksātā summa ir vislielākā jeb vairāk nekā piektā daļa no visiem maksājumiem, izpētījusi LTV raidījuma “Kas notiek Latvijā?” komanda.

Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” 7. decembrī Krišjānis Kariņš, skaidrojot savus lidojumus ar specreisiem, apgalvoja, ka “Igaunijas premjere faktiski darījusi to pašu. Ļoti līdzīgā apjomā ar to pašu mērķi.” Tomēr Eiropadomes apkopotā informācija liecina, ka atmaksātās summas starp Baltijas valstīm ievērojami atšķiras, noskaidrojusi “Kas notiek Latvijā?” komanda.

Raidījums “Kas notiek Latvijā?” Eiropas Savienības Padomes preses dienestam nosūtīja pieprasījumu ar mērķi noskaidrot, kādas bijušas Padomes segtās summas valstu vadītāju braucieniem uz Eiropadomēm kopš 2019. gada. ES Padomes biroja sniegtajā atbildē apkopoti dati līdz 2022. gadam ieskaitot, bet informācijas par 2023. gadu vēl nav.

Kopumā četru gadu laikā ceļa izdevumu segšanai tērēti 2 692 857 eiro, no kuriem Latvijai atmaksāti 20,69% no šīs summas.

Otrajā vietā aiz Latvijas seko Rumānija ar 499 799 eiro. Savukārt Igaunija ar 404 380 eiro ir trešajā vietā. Atmaksāto summu atšķirības starp valstīm ir ļoti lielas.

Latvija visos gadījumos, izņemot divus, tērējusi virs 30 000 eiro par reisu uz Eiropadomes sēdi. Turpretī Lietuvai un Zviedrijai atmaksātās summas nevienu reizi nepārsniedza 5000 eiro.

Par 14 ceļojumiem katra valsts saņēmusi kopumā 36 253 (Zviedrija) un 34 439 (Lietuva). Respektīvi, kopsummas ir mazākas nekā Latvijai vidēji izmaksāts par vienu braucienu.

Igaunijai un Somijai izmaksātās summas vedina domāt, ka arī šo valstu pārstāvji izmantojuši specreisus, taču vidējās summas par vienu ceļojumu ir ievērojami mazākas nekā Latvijai. Šajā ziņā gan līdere ir Rumānija, Latvijai paliekot otrajā vietā.

“Kas notiek Latvijā?” arī atklājis, ka trijos gadījumos EP Padomes biroja uzrādītās summa atšķiras no tām, kas redzamas Valsts kancelejas (VK) pārskatos Saeimas deputātiem, visos gadījumos VK uzrādītajām summām esot lielākām.

Avots: lsm.lv.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


6
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
krams
krams

Nu blin, piesūcies pie Latvijas kā dēle!

Slota
Slota

Kariņa tieksme pēc spīguļiem ir žagatas cienīga un pašvērtējums sen jau ir ārpus zemes atmosfēras. Tagad līdzsvaram Kariņam būtu jājāj uz Eirpu uz slotas.

Ikariņš
Ikariņš

Bez manīm vnk nekur ble vispār nekas nenotiktu. Pļebeji lohi ble neko nesaprot. Nepateicīgās urlas ble

Ainars
Ainars

Tā tas ir – nabadzīgākajiem ir vislielākā vēlme izrādīties ar dārgām lietām

Killemall
Killemall

Trulākajiem un neizglītotākajiem drīzāk.

Reprezentācijas izdevumi
Reprezentācijas izdevumi

Vai tad nabadzīgākās valsts premjeram pieklājas lēti lidot? Jābūt taču kaut kur pirmajiem. Vajag parādīt Eiropai un pat Rumāņiem jāpierāda ka ir iespējams lidot vēl dārgāk. Kā cilvēki iedomājas, kā izskatīsies, ja Eirosamitā Rumānijas premjers teiks es atlidoju pa 30k Euro. Ko Kariņš teiks, ka lētāk atlidojis? Tātad parādīs ka Latvijā ir sliktāk kā Rumānijā. Nē te ir Latvija, te ir visdārgākais robežas žogs, visdārgākais Eiropas dzelzceļš, visdārgākais tilts, bibliotēka. Kā tad tagad pa lēto lidos? Tradīcijas jāturpina, ja rumānis var pa 30k, tad latvietis mierīgi no budžeta var nolocīt 40k.