Kalnmeiers: Bordāns melo un ne pārāk orientējas likumos

Bordāns Kalnmeiers

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ir pārliecināts, ka tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) vēršanās pret viņu bija politiski motivēts pasākums. Turklāt tieslietu ministrs ne pārāk orientējas likumos un ir samelojies.

Vēl pirms Saeimas vēlēšanām no politiķiem bija izskanējuši paziņojumi, ka jāvērtē dažādu amatpersonu darbs, intervijā LTV “Rīta panorāmā” teica ģenerālprokurors.

Kalnmeiers uzsvēra, ka viss pret viņu vērstais process bijis pilns dažādu neatbilstību likumiem, piemēram, Bordāns ģenerālprokuroram paziņojis, ka viņš zaudējis ministra uzticību, lai arī “man nekāda uzticība viņam nav jāpierāda”.

Pēc Kalnmeiera vārdiem, Bordāns esot samelojies par ģenerālprokurora tikšanos ar Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāju Ivaru Bičkoviču, proti, ka viņš būtu īpaši skrējis pie Bičkoviča “sakārtot jautājumu”.

Izteikt nepatiesus apgalvojumus Bordānam acīmredzot ir raksturīgi, izteicās Kalnmeiers, piebilstot, ka tieslietu ministrs turklāt ne pārāk orientējas likumos.

Kalnmeiers vērtēja, ka likumu regulējums ģenerālprokurora iecelšanai un atlaišanai Latvijā esot labs, jo pasargā ģenerālprokuroru pret politisku ietekmi. Bordāns ir izteicies, ka šo regulējumu vēlētos mainīt.

ziņots, AT senatore Marika Senkāne nav konstatējusi pamatu ģenerālprokurora Kalnmeiera atlaišanai. Atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai pārbaudes materiālu izvērtēšanai un atzinuma sniegšanai vēl tiks sasaukts AT plēnums.

Senkāne žurnālistiem stāstīja, ka nav izjutusi nekādu spiedienu, izvērtējot Kalnmeiera atlaišanas no amata pamatotību. Tiesnese norādīja, ka par tiesnesi strādā jau ilgus gadus, tostarp darbojoties arī tiesnešu ētikas komisijā, un neuzskata, ka uz viņu varētu veikt jebkāda veida spiedienu.

Tiesnese uzsvēra, ka savā izvērtējumā viņa ir koncentrējusies uz tiem trim aspektiem, kas bija norādīti Saeimas deputātu pieteikumā, uz kura pamata tika uzsākts šis process. Senkāne atgādināja, ka šajā pieteikumā bija pieļauts, ka Kalnmeiers esot rīkojies prettiesiski, kā arī pielaidis nolaidību, kas radījusi valstij zaudējumus, un arī zaudējis savu reputāciju. Attiecīgi senatore ir vērtējusi tikai šos faktus un nav ņēmusi vērā citus aspektus, piemēram, tos, kurus iesūtījusi sabiedrība.

Senatore norādīja, ka atzinumā pausta atziņa, ka ģenerālprokurora atbrīvošana no amata valstī ir uzskatāma par ārkārtas situāciju, tādēļ tā tiek strikti regulēta.

Senkāne domā, ka liela daļa no pārmetumiem, kas vērsti Kalnmeiera virzienā, ir “akmeņi, kas jāmet likumdevēju dārziņā”.

17.maijā Bordāns paziņoja, ka Tieslietu ministrija ģenerālprokurora darbībā konstatējusi pazīmes, kas liecina, ka Kalnmeiers neatbilst Prokuratūras likumā minētajam amatam izvirzītajai nevainojamas reputācijas prasībai.

Vēlāk, saņemot 39 Saeimas deputātu pieprasījumu, AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs ierosināja pārbaudi ģenerālprokurora Kalnmeiera atlaišanas pamatu izvērtēšanai. Pārbaudi veikt tika pilnvarota AT tiesnese Senkāne.

Pats ģenerālprokurors Kalnmeiers ir atzīmējis, ka nav pārsteigts par tieslietu ministra plānu panākt viņa atbrīvošanu no amata, jo Bordāna vadītā Jaunā konsevatīvā partija (JKP) priekšvēlēšanu laikā un arī pēc tam “saukusi personas, kuras būtu jānomaina”, turklāt prokuratūras lietvedībā patlaban atrodas krimināllieta pret Bordāna partijas biedru un Saeimas deputātu Juri Jurašu (JKP).

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā pieminēto deputātu datus – izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook , Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


7
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Ēriks
Ēriks

Kalnmejers ir meistars uz meliem, sen jau to dara.

Ina
Ina

Kad sāks izskatīt Šuplinskas lietu par Muižnieka apmelošanu ?

Mērija
Mērija

Visos līmeņos valstī nesodīti zog,bet ģenerālprokurors uzskata,ka labi strādājis un strādā???!!!!…. Cietumiem vajadzētu būt pārpildītem! Prokurorus un tiesnešus ziepēs! Pie mums katrs turas pie sava krēsla, kaut personu rīcības morāles principi jau sen driskās! Kauns par šādiem darboņiem!

Lamata
Lamata

Melu čempioni JKP pārņēmuši stafeti no ZZS. Jau tik tālu samelojušies, ka Straumes vadītā KNAB panākumus pieraksta sev.

Madara
Madara

Tieši Bordāns ir juridisks nejēga un valdības šantažists, cik ilgi Kariņš viņu cietīs ?

Tiesnesis
Tiesnesis

Bordāns ir politiska amatpersona un viņam nav jābūt nevainojamam. No otras puses, viņš var zaudēt ministra amatu kaut šodien, ja pat būs ideāls.

Tiesnesis
Tiesnesis

Bordāns ir slikta parodija, taču Kalnmeiers vienkāršs melis un juridisks nejēga