Kaktiņš: Lēmums par Rīgas domes atlaišanu – liels solis uz referendumu par Saeimas atsaukšanu

Arnis Kaktiņš

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (“Attīstībai/par!”) lēmums rosināt Rīgas domes atlaišanu ir liels solis virzienā uz iespējamo referendumu par Saeimas atlaišanu, šādu viedokli intervijā Latvijas Televīzijai pauda sociologs Arnis Kaktiņš.

Saskaņā ar aptauju datiem vairums rīdzinieku ir apmierināti ar Rīgas domes darbu, teica sociologs. Rīgā redzamas problēmas, taču tās nav lielākas par likstām, kas bija vērojamas pagājušā gada beigās un šā gada sākumā valdības veidošanas procesā. No politiskā skatpunkta raugoties, ministra Pūces rīcība šķiet pārsteidzoša, atzina Kaktiņš.

Pēc viņa teiktā, būtu jāiezīmējas kādiem ieguvējiem no Rīgas domes atlaišanas un ārkārtas vēlēšanām, taču tie šobrīd nav redzami. Proti, šobrīd nav iespējams pateikt nevienu politisko spēku, kas iegūtu no jaunām vēlēšanām.

“Nevaru iezīmēt nevienu nepārprotamu uzvarētāju,” teica Kaktiņš, pieļaujot, ka tā ir mīkla arī pašiem politiķiem. “Tā ir liela miglas un ēnu valstība.”

Rīgas domes atlaišana var būt ļoti “labs impulss”, lai “turpinātu vākties” paraksti referenduma rosināšanai par Saeimas atlaišanu, teica Kaktiņš, atkārtoti norādot, ka saskaņā ar aptaujas datiem vairākums rīdzinieku vairāk vai mazāk ir bijuši apmierināti ar to, kā strādājusi esošā dome.

“Visdrīzāk, nav tā, ka viņi ar sajūsmu ir uztvēruši šodienas Pūces paziņojumu. Visdrīzāk, tur var būt kaut kādas stiprākas vai mazāk stipras, bet pretējas emocijas,” vērtēja Kaktiņš, norādot, ka līdz ar to ir pateicīgs “konteksts un augsne” virzīt parakstīties Saeimas atlaišanas referenduma rosināšanai.

“Katrā gadījumā šodienas notikums mūs ar lielu soli pietuvinājis Saeimas atlaišanas referendumam. Protams, atlaišanas referendums jau vēl nav pati atlaišana, bet, es teiktu, ka mēs esam ļoti lielu soli spēruši šī referenduma virzienā,” uzskata sociologs, atgādinot par partijas “Saskaņa” šonedēļ paziņoto, ka tā aktīvi iesaistīsies parakstīšanās kampaņā par Saeimas atsaukšanas referendumu.

Politologs Jānis Ikstens savukārt norādīja, ka kopš ilggadējā Rīgas mēra Nila Ušakovs (“Saskaņa”) aiziešanas, Rīgas dome faktiski nav īsti spējīga funkcionēt, tā nevar tik gludi darboties kā Ušakova laikā. Ir ikdienišķas problēmas, ir acīmredzamas problēmas pašvaldību uzņēmumu pārvaldībā, un tas, viņaprāt, ir pietiekams iemesls, lai rosinātu ārkārtas vēlēšanas.

Savukārt Ilga Kreituse uzskata, ka lēmums par domes atlaišanu ir pieņemts krietni par vēlu, lai dotu vēlamo rezultātu valdības koalīcijai. Šodien rīdziniekam grūti iestāstīt, ka ir krīze, es paskatos uz savu miskasti un redzu, ka krīzes nav, norādīja Kreituse.

Viņa sprieda, ka rīdziniekiem varētu vieglāk  stāstīt, ka ir zināmā politiskā krīze, kad bija korupcijas skandāls “Rīgas satiksme”, tad politisko atbildību varētu attiecināt uz visu domi un lēmums par domes atlaišanu izskatītos loģiskāks un pamatotāks, “šobrīd tas izskatās nedaudz aiz matiem pievilkts”, sacīja Kreituse.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt arī šajā publikācijā minēto tautas kalpu izglītību, parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, “partiju tūrismu” un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook ,Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


6
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Ija
Ija

Domāju.ka visi darbi un nedarbi prasās pēc RD atlaišanu RS,Centrālais tirgū,briesmīgās ielas,piemēram pie dzelzceļa stacijas,visi pasākumi,kas saistīti ar Saskaņas organizētājiem.

Lamata
Lamata

Pūcem jāieklausās Kaktiņa teiktajā. Pagaidām viņa apmātība ar RD atlaišanu neiztur nekādu kritiku. Vai tiešām nav reāla iemesla RD atlaišanai, ja jāizdomā stulbs iegansts ? Vai viņš ir garīgi slims, ka nesaprot, ka viņa apmātība noved pie referenduma par Saeimas atlaišanu un paša pārstāvētās valdības krišanas ? Jeb tieši otrādi, dara visu, lai neapmierinātība ar Saeimu un valdību pieņemtos spēkā ? Kā interesēs ?

Lamata
Lamata

Tie, kuri organizēja RS korupciju iepirkumos, jau tiek saukti pie atbildības. EK pieprasa LV valdības , ne RD atbildību par transporta līdzekļu iepirkumiem. RD jānodrošina vienīgi transporta remonts un tā vadītāji. Ja “latviskās ” partijas, nākot pie varas RD, nolems beigt dotēt RS, tām bez žēlastības jāsamazina 86 % esošo bezmaksas un atlaižu kontingents . Tas ļaus strauji samazināt biļešu cenas. Nedrīkst gandrīz visi izmantot mazākuma rīdziniekus.

Kaktiņ, stāvi kaktā !
Kaktiņ, stāvi kaktā !

Tikai Maskava iegūs no bardaka Latvijas administrācijā.

Ivis
Ivis

Sapņo tālāk. Kaut kā cien. publika nav gatava notralināt trīs milonus.
Bet Rīgā gan jūsējiem spīd liels dupsis, cien. autor, ne?

džakuzi
džakuzi

Tikai tam solim trūkst parakstu …. tur nebijuši kautrēšanās atstāt savu zīmi Pagaidām tā tikai burbuļošana