Kad haoss vakcinācijā radīts, Pavļuts ķēries klāt aptieku skaita samazināšanai

Daniels Pavļuts

Daniela Pavļuta vadītās Veselības ministrijas (VM) rosinātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritērijus, rada iluzoru priekšstatu par aptieku pieejamības palielināšanos, norādījusi Aptieku īpašnieku asociācijas izpilddirektore Kristīne Jučkoviča.

“Ar nožēlu jāsaka, ka jauno redakciju, kas tiks sūtīta uz valdību, neesam redzējuši – iepriekš esam ilgi un gari diskutējuši, vairākkārt snieguši priekšlikumus, turpinājuši interesēties par noteikumu virzību, tomēr tagad jāizsaka izbrīns par veidu, kādā ministrija vēl aizvien sazinās ar nozari. Tāpēc komentāru varu sniegt vienīgi, vērojot un lasot plašsaziņas līdzekļos publicēto, jo noteikumu redakcija asociācijas biedriem nav pieejama,” teikusi Jučkoviča.

Viņa pavēstījusi, ka VM ideja par to, ka šādā variantā aptieku pieejamība palielināsies, ir iluzora. Jučkoviča uzsvērusi, ka aptiekas tiek atverērtas un strādā ekonomiski izdevīgās vietās un tieši tās ir vietas, kur iedzīvotāji koncentrējas un kurp iedzīvotāji izvēlas doties.

“Arī tas, ka tagad būs iespējams atvērt vienu aptieku mazāk apdzīvotās vietas, ir diskutabli, jo, piemēram, vienlaikus VM virza jautājumu par interneta tirdzniecību, kas nekādā veidā neveicinās mazo aptieku iespēju. Iedzīvotājiem no attālinātiem reģioniem iepirkties internetā vienkārši būs ērtāk,” skaidrojusi Jučkoviča.

Viņa rosina VM piedāvāt nozarei skatījumu uz visām pārmaiņām, kuras tiek plānotas, vienuviet un vienā laikā, lai nozare redz, kas tieši farmācijas nozari gaida, jo citādi, piemēram, VM mājaslapā publicētajā prezentācijā redzams teikums par aptiekas pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem, bet Aptieku īpašnieku asociācijai vēl nav zināms, kādi tie būs.

Jučkoviča uzsvērusi, ka farmācija ir regulēta nozare un tai ir saistoši daudzi normatīvie akti, kas viens otru ietekmē – tieši šādā tvērumā arī nozares attīstība būtu jāveido, nevis sporādiski.

“Nav precīzs apgalvojums, ka aptieku skaits ar šo noteikumu pieņemšanu nesamazināsies. Jā, nesamazināsies konkrētajā brīdī, bet, ja kādai aptiekai, piemēram, remonta vai rekonstrukcijas dēļ nāksies pārvietoties tālāk par noteikumos paredzēto – tie būs vislielākie draudi tās slēgšanai,” piebildusi Jučkoviča.

Kā zināms, pēc veselības ministra Pavļuta ieceres 500 metru rādiusā ap strādājošu aptieku nevarēs atvērt jaunas aptiekas, bet mazākās apdzīvotās vietās drīkstēs atvērt tikai vienu aptieku, šādas izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritērijus, rosina VM. Ministrijas pārstāvji ir pārliecināti, ka ar šādām izmaiņām aptiekas kļūšot pieejamākas iedzīvotājiem un farmācijas tirgū tikšot likvidēti atsevišķi vienlīdzīgas konkurences šķēršļi.

Grozījumus tuvāko nedēļu laikā plānots iesniegt apstiprināšanai valdībā.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: MIC

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Andris
Andris

Jau viens “priduraks” taisīja apvērsumu Latvijas teritorijas pārvaldes izmaiņās (Pūce), tagad otrs sācis revidēt noteikumus un izstrādāt priekšlikumus aptieku izvietojumā un skaita ierobežošanā, tātad atkal direktīvas vadlīnijas, neievērojot nekādus konkurences likumus. Kur skatās Konkurences Padome? Kāpēc pie mums āži kļuvuši par dārzniekiem?
Bet atbilde ir viena, politiķi, kas nekad nav mācījušies attiecīgajā nozarē, vai vispār garīgi atpalikuši cilvēki, kas mācījušies attiecīgajās atpalikušo bērnu skolās, nav pielaižami pie svarīgu valsts nozaru vadīšanas. Secinājums, ja Latvijā turpināsies šis nesaimnieciskums un “politiķu” patvaļa, valsts ātri noies dibenā, tas ļoti skaidri redzams jau tagad.

Stienis
Stienis

Pilnīgs komunisms. Tā vietā, lai ikviens uzņēmīgs farmaceits varētu atvērtu aptieku kaut vai blakus citai, tagad būs kaut kādi noteikumi, kā rezultāti būs pretēji cerētajai laimei. Aha, vēl nosakiet, cik liela alga jāsaņem aptiekāram. Un tad taisnīgums / komunisms būs uzvarējis, bet jauni bezdarbnieki garantēti.

Hanss
Hanss

Vispār jau daudzviet Eiropā valsts nosaka atalgojuma līmeni aptiekāriem, farmaceitiem.’ piemēram Šveicē, minimālā alga- 91 000 franku gadā, maksimālā- 129 000. Un tas ir virs vidējā atalgojuma valstī.