Jauno deputātu palīgu vidū: Šķēles “labā roka” un Saeimā neievēlētie deputāti

Sanākot jaunajai Saeimai, tajā darbu sākuši ne vien jauni deputāti un frakcijas, bet arī deputātu palīgi, no jauna izveidoti frakciju biroji, arī Saeimas prezidiju apkalpojošo darbinieku vidū vērojamas izmaiņas.

Daļa palīgu tik tiešām godprātīgi dara savu darbu, taču, tā kā nepastāv nekādas kontroles sistēmas, gan deputāti, gan palīgi pret saviem pienākumiem mēdz izturēties radoši. Nereti Saeimas deputāta palīga statuss ir veids kā algot partijas biroja darbiniekus. Tā, piemēram, Vienotības deputāta Andra Buiķa palīdze Vizma Viļumsone ir arī Jaunā laika biroja darbiniece. Bijuši arī gadījumi, kad deputāti par saviem palīgiem pieņēmuši darbā ģimenes locekļus. Savukārt kāds nu jau bijušais deputāts palīga atalgojumu izmantojis kā iespēju “maksāt” alimentus kādai sievietei, kura Saeimā tā arī netika redzēta.

Par Saeimas darbiniekiem kļuvuši arī bijušie Saeimas deputāti. Tā Sarmīte Ķikuste būs Jāņa Lāčplēša (Vienotība) palīdze, savukārt Māris Grīnblats jau otro sasaukumu strādās Nacionālās apvienības (NA) frakcijā, taču, ja 10. Saeimā pieredzējušais parlamentārietis bija frakcijas vecākais konsultants, tad tagad būs vien konsultants. NA vecākais konsultants tagad būs Jānis Iesalnieks. Frakcijā noliedz, ka Iesalnieka paaugstināšanai būtu kāda saistība ar to, ka, pēc saviem izteikumiem par traģēdiju Norvēģijā, puisim nācās atteikties no iespējas kandidēt Saeimas vēlēšanās.

11.Saeimā nepārvēlētā Ķikuste portālam Puaro.lv pastāstīja, ka kļūšanu par deputāta palīdzi neuzskata par pazeminājumu amatā. Viņa turpmāk būs arī Daugavpils domes Attīstības departamenta vadītāja un uzsver, ka kopā ar Lāčplēsi varētu būtu spēcīgs tandēms, kas strādās par labu Daugavpilij un Latgalei kopumā.

Saskaņas centra deputāta Ņikita Ņikiforova viens no deputāta palīgiem būs Sergejs Seņkāns, kurš 10.Saeimā bija Andra Šķēles palīgs, kā arī vadīja Ilgspējīgas Sabiedrības institūtu, ko atsevišķi mediji saistīja ar Tautas partiju. Seņkāns bijis arī ministru Aigara Štokenberga un Edgara Zalāna padomnieks, un pēdējos gados pieskaitāms pie nu jau likvidējamās Tautas partijas vadībai tuvu stāvošu personu. Sergejs pats Puaro.lv norādīja, ka ir lielisks speciālists un izcils līderis, taču izvairījās no konkrētākiem skaidrojumiem, kāpēc piekritis kļūt par SC deputāta palīgu.

Zatlera Reformu partija par kritērijiem, kādi izvirzāmi frakcijas deputātu palīgiem, diskutējuši jau krietnu laiku pirms darbu sākusi 11.Saeima, Puaro.lv pastāstīja ZRP frakcijas vecākā konsultante Daiga Holma. Par vienu no svarīgākajiem kritērijiem ZRP saviem palīgiem izvirzījuši interešu konflikta neesamību.

Ne visi no ZRP atšķēlušies deputāti izvēlējušies savus palīgus,  taču deputāta Gunāra Rusiņa palīdze Loreta Skaburska, kas 10.Saeimā bija Vienotības frakcijas tehniskā sekretāre, koordinēs pārbēdzēju darbu. Saeimas Kārtības rullis neparedz, ka atsevišķu  deputātu grupas varētu saņemt finansējumu savas darbības nodrošināšanai, tāpēc konsultantu un sekretāru vietas tā saucamajam Olšteina sešiniekam nepienākas.

Katram deputātam ir tiesības algot vienu palīgu vai dalīt Saeimas piešķirto atalgojumu divu palīgu starpā. Deputāta palīga atalgojums, kā Puaro.lv pastāstīja Saeimas Sabiedrisko attiecību birojā, ir 536 lati pirms nodokļu nomaksas. Savukārt frakciju vecāko konsultantu algu diapazons ir noteikts no 778 līdz 1157  latiem vecākajiem konsultantiem, konsultantiem – no 630 līdz 825 latiem, savukārt tehniskajam sekretāram – no 374 līdz 467 latiem.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar