Izglītības ministriju gada laikā pametuši visi vadošie ierēdņi

pedagogu algu reforma

LTV raidījums “de facto”

Aizvadītajā nedēļā atlūgumu iesniegusi Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāre. Līdz ar to ministriju nepilna gada laikā būs pametuši visi augstākie ierēdņi, vēsta LTV raidījums “de facto”. Par aiziešanas iemesliem neviens no viņiem nerunā.

Kad pērn decembrī apstiprināja iepriekšējo valdību, izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (“Jaunā Vienotība”) nobildējās ar ministrijas augstāko ierēdņu komandu – valsts sekretāri un viņas vietniekiem. Šobrīd  fotogrāfija  ceļo pa saziņas kanāliem kā savdabīgs joks – gada laikā visi pieci tajā redzamie ierēdņi darbu ministrijā pametuši.

Foto avots: IZM mājaslapa

Martā ministrijas valsts sekretāri Līgu Lejiņu pārcēla tobrīd vakantajā Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras vadītājas amatā, bet par sporta nozari atbildīgo valsts sekretāra vietnieku Edgaru Severu aizrotēja uz Iekšlietu ministrijas struktūrvienību. Vasarā aizgāja par augstākās izglītības un zinātnes virzienu atbildīgais valsts sekretāra vietnieks Dmitrijs Stepanovs, kā arī valsts sekretāra vietniece administratīvos jautājumos Ginta Ozola. Bet ar novembri prom būs arī jaunā valsts sekretāre Santa Šmīdlere.

Iemeslus nekomentē

“Es varu apstiprināt, ka es esmu uzrakstījusi atlūgumu, tas ir mans personisks lēmums. Ministre atlūgumu ir pieņēmusi, un es darba gaitas valsts sekretāra amatā noslēdzu novembra sākumā. Es no tālākiem komentāriem atturēšos,” sacīja Šmīdlere. Vaicāta, vai viņa ies pavisam projām no izglītības nozares, viņa norādīja: “Es vēl par šo nopietni neesmu domājusi, katrā ziņā esmu no sirds 17 gadus veltīju šai nozarei, tā ir mana sirdslieta, mans aicinājums, un es noteikti redzu šobrīd to kā savu profesionālo bāzi un tad jau lūkošos tālāk.”

Satikta pēc valdības sēdes, Šmīdlere savus atlūguma iemeslus nekomentēja. No komentāra atteicās arī pārējie pieminētie ierēdņi. Vēl vasaras sākumā Stepanovs un Šmīdlere no Čakšas rokām saņēma Atzinības rakstus. Pavisam nesen – jūlija vidū – Šmīdlere piekrita karjeru ministrijā turpināt kā valsts sekretāre.

“Es nezinu, ko viņa jums stāstīja, bet viņas pamatojums bija pārāk lielā darba slodze, kas šobrīd arī ir, nevar noliegt. Ņemot vērā neizdarīto darbu sarakstu, kas velkas līdzi nu jau gadus divus un kur šobrīd es prasu rezultātu, jā, tad protams, ka tas ir grūts darbs,” sacīja ministre Čakša.

Neformāla informācija liecina, ka ierēdņu vēlmi aiziet varētu būt veicinājusi ministres padomnieka Raivja Berga attieksme.

Bergs nenoliedz, ka šādas sarunas ir bijušas: “Varbūt es kādreiz kaut ko asāku esmu pateicis. Tad, kad tu runā vienreiz, otrreiz, trešoreiz, ceturto reizi, nu, es jau nesaukšu tagad uzvārdus… Es esmu pats teicis cilvēkiem – ir jāaiziet varbūt drusku atpūsties, atvaļinājumā, nav viss jāsagrābj uz sevi, jāved tas vezums. (..) Es neesmu iedevis priekšā baltu lapu – tad rakstiet atlūgumu. Muļķības. Kas tas tāds ir?! Man tādas tiesības nav, ne es esmu… Tās ir absolūtas muļķības. Tas, ka es esmu teicis, ka šis cilvēks ir nekompetents un viņam jāatrod lieta, ko viņš labi dara, un viņam jādara savs darbs…”

“Nebaidos mainīt cilvēkus”

Izglītības ministre uzskata, ka viņai izdosies izveidot jaunu, augsti motivētu komandu un notikušais netraucēs sasniegt uzstādītos mērķus izglītības jomas sakārtošanā. Uz jautājumu, vai to nebija iespējams izdarīt ar esošo komandu, Čakša atbildēja: “Es tajā neesmu tādā veidā iesaistījusies, ka es to neredzēju – cilvēki paši ir pieņēmuši lēmumus. Es vienmēr esmu gatava sadarbībai ar ļoti dažādiem cilvēkiem, un katram ir savas spēcīgās puses. Ir ļoti svarīgi, ka komandā ir cilvēki, kas papildina viens otru ar dažādām lietām.”

Lai gan ministre norāda, ka tā bijusi darbinieku izvēle aiziet, tomēr jānorāda – savulaik, kad viņa bija veselības ministre, arī tur īsā laikā nomainījās virkne vadošo darbinieku, ieskaitot trīs valsts sekretārus.

“Es nebaidos mainīt cilvēkus, jā, man ir svarīgi, ka mēs sasniedzam rezultātu. Un iekšēji arī veidot labu klimatu un kultūru, kā strādājam un kā viens ar otru sadarbojamies,” sacīja Čakša.

Arī vēl pēc tam Veselības ministrijā, kas ir atbildīga par vēl vienu šīs valdības prioritāro virzienu, valsts sekretāri mainījušies bieži. Tagad šis amats ir vakants kopš gada sākuma. Izsludinātais konkurss varētu noslēgties decembrī.

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (“Jaunā Vienotība”) atzina, ka bez valsts sekretāra strādāt ir grūti: “Mums ir arī problēma – kapacitāte ministrijā un darbinieki. Īstenībā nepieciešama skaidra vadība, uz kuru pusi mēs ejam, un šobrīd mēs to darām. Mēģināsim gan no biroja, gan arī ar valsts sekretāra p.i. Aigu Balodes kundzi, bet nepieciešams cilvēks, kurš jau no rīta līdz vakaram sēž un seko līdzi visam. Bet es domāju, ka decembrī jau tiksim pie jauna.”

Vadošu amatu vakances valsts pārvaldē

Šobrīd jau ilgāk nekā vajadzētu ir vairākas vadošu amatu vakances valsts pārvaldē. Arī tādēļ, ka konkursā nav izdevies atrast atbilstošu kandidātu. Augstas prasības kopā ar lielu slodzi un zemu algu var būt slikts komplekts, lai sekmīgi un ātri aizpildītu vakances Izglītības ministrijā. Tajā ierēdņu algas aizvien ir zemākas nekā citās.

Turklāt vidēji valsts pārvaldē vakanti ir ap 10% amata vietu, bet šobrīd Izglītības ministrijā tie ir jau 17% jeb vairāk nekā četrdesmit pozīcijas.

Situāciju Izglītības un zinātnes ministrijā par kritisku sauc Valsts kancelejas vadītājs Jānis Citskovskis: “Ja nav ministrijā valsts sekretāra, valsts sekretāra vietnieku, jautājums, kas pieņem šos lēmumus. Organizācijā pastāvīgi jādomā par attīstību – gan pašas organizācijas, gan dažādo politiku virzību.

Tas faktiski kļūst jau kritiski, ja nav šo personu, kas spēj vadīt un pieņemt atbildīgus lēmumus, bet ministrija darbojas tādā gaidīšanas režīmā bieži vien.”

Siliņa: Līdz gada beigām vēl ir laiks

Saskaņā ar šīs valdības iecerēm izglītības nozarē jāsagatavo visai būtiskas reformas, kas skar gan skolotāju atlīdzību, gan programmu finansēšanas modeļa maiņu un kas būtiski uzlabotu arī mācību kvalitāti.

No Evikas Siliņas (“Jaunā Vienotība”) valdības deklarācijas:
Nodrošināsim drošu, iekļaujošu un vienojošu izglītības vidi nākotnes prasmju apguvei, pārejot uz izglītības programmu finansējumu. Plašāk integrēsim tajā digitālās un STEM kompetences ar mērķi panākt, ka vidējā termiņā Latvija dubulto augstākās izglītības absolventu īpatsvaru STEM jomās. Uzlabosim mācību kvalitāti, nodrošinot regulāru individuālo mācību sasniegumu monitoringu.

Ar premjeri par ierēdņu aiziešanu no Izglītības ministrijas nav runāts. “Tādā detalizācijā vēl līdz galam neesmu pārrunājusi, es paļaujos uz to, ka Čakšas kundze ir nozares vadītāja, tas arī viņas jautājums. Un Ministru prezidentam tad jau ir jāatbild par ministru kā tādu, par politisko amatpersonu. Šobrīd valdība tikko ir sākusi strādāt, es domāju, ka mums būs jāvērtē paveiktie darbi. Mums ir vienošanās, ka līdz šī gada beigām ir jāizstrādā izglītības nozarē finansēšanas modelis. Ja mums neveiksies ar šo modeli, tad man būs arī pamatoti jautājumi Čakšas kundzei. Pagaidām man nav iemesla uzdod šādus jautājumus, jo līdz gada beigām vēl ir laiks,” saka Siliņa.

Valsts sekretāri amatā tiek apstiprināti uz pieciem gadiem, pēc tam jālemj par termiņa pagarināšanu. Taču tik ilgi vienā ministrijā nostrādājis vien retais no augstajiem ierēdņiem. Viens no iemesliem ir politiķu ietekme. Un jau pirms trim gadiem tika meklēti un likumā iestrādāti mehānismi, kam vajadzētu pasargāt ierēdniecību no šīs ietekmes.

“Bet jānorāda, ka jautājums ir, vai šis regulējums strādā, jo tā informācija neformālā, neoficiālā šobrīd liecina, ka jaunās valdības pirmajās divās nedēļās jau divi valsts sekretāri ir iesnieguši atlūgumus. Un līdz ar to tie jautājumi, protams, rodas, kas katrā konkrētā gadījumā ir noticis, un tur valsts sekretāri bieži vien nevēlas runāt publiski par tiem iemesliem, kādi ir vai nav bijuši,” saka Citskovskis.

Otra valsts sekretāra vārdu viņš nenosauc. “de facto” ir zināms, ka šī ierēdņa atlūgumu ministrs vēl nav parakstījis.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


19
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Millere
Millere

Par to ir vadošie padomnieki – 9 gabalai. un vēl tur joprojām dazās mēbeles vecās pa kājām maisās tajos departamentos kas trauce ministrei uz to finiša taisni iziet Briseles krēslā Kas gan var te būt svarīgāks par šo?

Zane
Zane

Sižetu neredzēju, bet tas, ka ierēdniecībā notiek “pašattīrīšanās”, ir lieliski! Tagad, galvenais, vietā atrast gudrus, no nozares nākušus cilvēkus. Jo viss jau ir nolaists totālā podā.

Lidonis
Lidonis

Dmitrijam kā gailim vistu barā prieksrocības bija, bet pārvērta pats zaudējumos, no nozares neko nesaprata, bet pēc Agritas parauga (Dzirciems) prorektoros gribēja. Varêja braukt komandējumos un ar konsumāciju nodarboties. Tagad darbā viñu pieñemt liels risks ikvienam….Indrikim Baiba Biatloniste, Talim, Aigaram sis rēgs…

Karnīze
Karnīze

Mareks G. rudenī, oktobrī Rīgu orazu vareja nokrasot un sabūvēt objektus, vadīt resoru varēja. Seit cerībā uz amatiem universitates kopojās. Jaskatas, vai Dmitrijs no ES Atjaunotnes un noturibas fonda nav pieskiris ap 40 mlj. Kipsalas universitatei, vienlaicigi budams tur docents. Ar Dzirciemu tas pats, tikai mazak, ap 3 mlj. Laikam vel tagad ir. FM, CFLA- pārbaudīsiet? Vispār rūpīgi sīs naudas jāpieskata, iet ne tur….

Tehnologs
Tehnologs

Jāvērtē, vai Santa ar Dmitriju nedzīvo pāri savas algas iespējām. Arī liela alga vs un vsv tagad ap EUR 5000, ar bonusiem un uzkrātiem atvalinajumiem ap EUR 7000 mēnesī. Bet vienmēr jau par maz. Skatīties IZM projektus par sadarbību ar Tehnologiju institūtu. Varbūt atbilde atrodas…lapsam būtu ko papētīt un info pieprasīt….

Vērotājs
Vērotājs

Labs raksts. Ministre laikam ātri visu saprata….

bante
bante

Labs darbs, tā tikai turpinat, lai tad beidzot ministre būtu pati zinošākā visā ministērija. Intuitīvo mājpedagoģiju te aisrtāj tā pašizpausmes administrēšana. Ļoti labi piestāv jaunajai kleitai.

Sārtās Buras
Sārtās Buras

Pareizi ir ar tiem ieredniem:
Vsv adm.jaut.gadījuma cilveks IZM: pa birojiem rotejot nonaca uz isu laiku. Vsv vietnieks Dmitrijs: dalija naudu no atveselosanas fonda un par prorektoru Kipsalas gribeja, Santai rekords vs amata pat IZM, bet pelnīti izlika. Ar Dmitriju kopīgas darisanas un Ari pa resoru ka pa savu kesu.

virgo
virgo

Kariņa čakarēšana?

kobra
kobra

Vai tiešām Čakša Kariņu varo?

Otrais vīrs
Otrais vīrs

Tā bilde ir no Andas Timura meitas kāzām

Zinātnieks
Zinātnieks

Vai uz tā izglītības kuģa bija vēl kāds arī bez žurkām?

Rinka
Rinka

Tie vadošie Latkrieviju ir ievadījuši precīzi dibenā Baltkrievijai?

Ušakovs
Ušakovs

Nepel dibenus.

Jefiņš
Jefiņš

Pie pašreizējās situācijas izglītībā no atbildības ir jāmūk cik ātri var. Mēslu vaboles Skola 2030 saveltā mēslu bumba veļas un drīz saspiedīs katru kas aizkavēsies.

Apinis
Apinis

Visi viņi ir no laukiem.

Stienis
Stienis

Un tas ir labi!

Danja Pautļuts
Danja Pautļuts

Vaig vadošos vairāk no Jūrmalas. Kur latviešu vairs nav

Pateicīgā latvāņu tauta
Pateicīgā latvāņu tauta

Pagaidām nevar saprast – tā laba ziņa vai slikta. Defakto histēriķe narkomāne stukačiene jaunalksne rēdere visu ko pasaka izklausās kā apokalipse