Iekārojamais eiroparlamentārieša amats – cik saņem EP deputāts?

EP

EP vēlēšanas notiek reizi piecos gados, un jāatzīst, ka mandātu ieguvušie parlamentārieši ir īpaši dāsni atalgoti.

Viena Eiropas Parlamenta deputāta alga ir 6800 eiro ”uz rokas”. Deputāti saņem vēl 4500 eiro mēnesī biroja uzturēšanai savā mītnes zemē un citiem vispārējiem izdevumiem. Papildus parlamentāriešiem pienākas arī 4500 eiro gadā par dažādiem ceļošanas izdevumiem.

Deputāti saņem arī dienas naudu parlamenta sesiju laikā – tā ir 320 eiro dienā. Bet komandējuma nauda ir 304 eiro dienā.

Eiroparlamentāriešu pensija ir 3,5% algas par katru EP nostrādāto gadu. Turklāt deputātiem piešķir arī vairāk nekā 24 000 eiro mēnesī palīgu algošanai.

EP deputāti saņem arī dažādas piemaksas un vairākus citus bonusus.

Eiroparlamenta deputāti biroja uzturēšanai paredzētās piemaksas un finansējumu darbinieku algošanai mēdz izmantot arī, lai uzturētu savas partijas vai arī lai pavairotu personisko labklājību.

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas Latvijā notiks 25.maijā, un jau šobrīd par vēlmi kandidēt EP vēlēšanās teju ik dienu paziņo kāds no populāriem vai mazāk zināmiem politiķiem vai sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem.

Ir zināms, ka EP vēlēšanu sarakstos būs atrodami šādi vārdi:

Partiju apvienības “Jaunā Vienotība” (JV) līderi Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās būs Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Valdis Dombrovskis, EP deputāte Sandra Kalniete un Saeimas deputāts Arvils Ašeradens.
JV sarakstā būs arī visi pašreizējie JV eiroparlamentārieši – Inese Vaidere, Aleksejs Loskutovs un Kārlis Šadurskis, EP vēlēšanās kandidēs arī politiķis Ģirts Valdis Kristovskis. Tāpat sarakstā būšot arī jaunas sejas.

Savukārt partiju apvienības “Attīstībai/Par!” par vienu no saraksta līderiem izvirzījusi politikas zinātnieku Ivaru Ijabu. No trīs partiju apvienības “Attīstībai/Par!” saraksta Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās kandidēs arī bijusī Latvijas Aizsardzības ministrijas (AM) Nacionālās kiberdrošības politikas koordinācijas nodaļas vadītāja Ieva Ilvesa un bijusī “RB Rail” valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa.

Partija “KPV LV” biedru sapulcē 23.februārī plāno diskutēt par virkni jautājumu, tostarp arī par EP vēlēšanām. Šobrīd var pieteikties tie partijas biedri, kuri vēlētos startēt EP vēlēšanās. Izskanējis, ka arī partijas dibinātājs Artuss Kaimiņš apdomā pārcelšanos uz EP. Pats politiķis pagaidām to nekomentē.

Partijas “Saskaņa” saraksta līderis būs Saeimas deputāts, Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Izskanējis, ka Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) saraksta līderis būs pašreizējais eiroparlamentārietis Roberts Zīle un kandidēt plāno arī kultūras ministre Dace Melbārde. Latvijas televīzija, atsaucoties uz tās rīcībā esošā neoficiālo informāciju, vēsta, ka starp kandidātiem varētu būt arī žurnālists Ansis Pūpols.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) savā kandidātu sarakstā kā pirmo numuru plāno virzīt bijušo finanšu ministri, pašreizējo Saeimas deputāti Danu Reiznieci-Ozolu. Otrais numurs varētu būt vai nu bijusī veselības ministre, tagadējā Saeimas deputāte Anda Čakša (ZZS) vai iepriekšējās valdības aizsardzības ministrs, pašreizējais deputāts Raimonds Bergmanis (ZZS).

Savukārt Jaunās konservatīvās partijas pārstāvji vēl nav paziņojusi par saviem kandidātiem EP vēlēšanās.

Partija “Progresīvie” jau paziņojusi pilnu kandidātu sarakstu, kurā ar pirmo numuru startēs cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas “Sustento” vadītāja Gunta Anča, bet otrais numurs sarakstā ticis partijas priekšsēdētājam Robertam Putnim.

Par dalību EP vēlēšanās paziņojusi arī Centra partija. Tās saraksta līderis būs Normunds Grostiņš.

Tāpat vēlēšanās plāno piedalīties arī Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partija.

Lai partija tiktu ievēlēta, gluži tāpat kā Saeimas un pašvaldību vēlēšanās, tai jāiegūst 5% vēlētāju balsu.

Latvijā kandidātu sarakstus varēs iesniegt no 6. līdz 21. martam, tātad, visticamāk, vēl kāda sabiedrībā zināma persona nāks klajā ar paziņoju par kandidēšanu dāsni atalgotajam eiroparlamentārieša amatam.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar