EM valsts sekretārs aicina vērtēt Nemiro pietuvinātu cilvēku iecelšanu amatos un iesniedz atlūgumu

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (”KPV LV”) uz disciplinārlietas pārbaudes laiku par iespējamiem pārkāpumiem obligātā iepirkuma komponentes (OIK) uzraudzībā no amata atstādinājis Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāru Ēriku Eglīti, savukārt Eglītis atstādināšanu saista ar viņa nevēlēšanos AS “Latvenergo” padomē iecelt ministra padomnieku Pāvelu Rebenoku.

Pēc Nemiro teiktā, lēmums par Eglīša atstādināšanu pieņemts trešdien, balstoties uz viņa partijas biedrenes Ievas Krapānes (”KPV LV”) vadītās Saeimas OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas vēstuli, kurā norādīts uz iespējamiem Eglīša pārkāpumiem OIK staciju uzraudzīšanā. Nemiro piebilda, ka viņš arī vērsies prokuratūrā ar lūgumu izvērtēt, vai Eglīša nepietiekamas OIK uzraudzīšanas rezultātā valstij nav nodarīts kaitējums.

Krapāne apliecināja, ka ir vērsusies ar vēstuli EM par to, ka pēc vairākkārtējas sarakstes EM valsts sekretārs neesot sniedzis parlamentārās izmeklēšanas komisijai apsolīto informāciju, kas komisijai nepieciešama izmeklēšanas veikšanai. Tāpēc lūgts izvērtēt Eglīša rīcības atbilstību valsts sekretāra amatam.

“Sākotnēji EM valsts sekretārs esot norādīja, ka informācija būšot pieejama, bet vēlāk jau neatcerējās, kas viņam prasīts un lūdza atsūtīt oficiālus jautājumus,” pauda Krapāne.

Jautājumi tikuši nosūtīti, bet tad Eglītis bijis prombūtnē slimības dēļ. Vēlāk saņemts lūgums pēc pagarinājuma atbilžu sagatavošanai. Tas viss noticis situācijā, ka komisijā OIK kontroles sistēmas mehānisma trūkumus viņš esot novēlis uz darbinieku trūkumu, nevis piedāvājis risinājumus, norādīja Krapāne. Ņemot vērā, ka tuvojas parlamentārās izmeklēšanas galaziņojuma sagatavošanas laiks, viņa vērsusies EM.

Savukārt Eglītis sacīja, ka viņa atstādināšanas pamatojums “ir interesants”. “Bija kavēšanas ar atbilžu sniegšanu, bet mēs tās sniedzām,” apliecināja Eglītis.

No amata atstādinātais EM valsts sekretārs piebilda, ka ekonomikas ministra lēmums par viņa atstādināšanu noticis īsi pirms plānotās AS “Latvenergo” akcionāru sapulces, kurā bija plānots lemt par energokompānijas jauno padomi, kuras kandidātu vidū minēts arī ekonomikas ministra padomnieks Rebenoks.

Eglītis uzsvēra, ka viņa kā “Latvenergo” valsts kapitāldaļu turētāja mērķis bijis nepieļaut lēmuma pieņemšanu par jauno padomi. “Svarīgi, lai “Latvenergo” padome būtu darboties spējīga, un es biju gatavs tādu izveidot,” norādīja Eglītis, neatklājot, kurus pretendentus viņš būtu virzījis energokompānijas padomē.

Tā kā “Latvenergo” akcionāru sapulce trešdien nenotika, energokompānijas padome pagaidām turpina darbu līdzšinējā sastāvā.

Savukārt Nemiro uzsvēra, ka Eglīša atstādināšanai no amata nav nekādas saistības ar “Latvenergo” padomes iecelšanu. Ministrs arī atzina, ka jaunā “Latvenergo” padome ir zināma, bet patlaban tās sastāvs netiek izpausts, jo Nemiro šo jautājumu vēl plāno pārrunāt ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (”Jaunā Vienotība”).

Uz Eglīša atstādināšanas laiku EM valsts sekretāra pienākumu izpildītājs būs EM Juridiskā departamenta direktors Kaspars Lore.

Eglītis iesniedz atlūgumu

Eglītis ir iesniedzis atlūgumu, kā arī nosūtījis vēstuli politiskās partijas “KPV LV” Ētikas komisijai un Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai ar lūgumu izvērtēt Nemiro rīcību, ieceļot amatos sev pietuvinātas personas.

Vēstulē Eglītis pievērsies jautājumam par AS “Latvenergo” pārvaldību, norādot, ka “pagaidu padomē ministrs iecēlis sev pietuvinātus cilvēkus ar apšaubāmu reputāciju un zināšanām – savu padomnieku, pretrunīgi vērtēto advokātu Pāvelu Rebenoku, ministra biroja vadītāju bez zināšanām uzņēmumu vadībā Inesi Kublicku, skandālos ierauto Vēja enerģijas asociācijas valdes locekli Kristapu Stepanovu, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas brīdināto “Rigensis Bank” valdes locekli Renāru Degro un ekonomistu Artūru Šņoriņu,” vēstulē raksta Eglītis.

Eglītis piebilda, ka pēc “Latvenergo” padomes atkāpšanās ministrs sarunā ar valsts sekretāru piekritis, ka šādu cilvēku iecelšana energokompānijas padomē bijis nepārdomāts un kļūdains lēmums. Tam sekojusi ministra rezolūcija mēneša laikā izstrādāt konkursa nolikumu un pēc iespējas ātrāk iecelt pastāvīgu uzņēmuma padomi.

Vēstulē Eglītis norāda, ka viņš brīdinājis ministru – tik īsā laikā konkursu veikt nav iespējams, tāpēc nepieciešams uz brīdi līdz konkursa nolikuma izstrādei un veikšanai atlasīt jaunu pagaidu padomi. EM valsts sekretārs tolaik ieteicis to veidot no neatkarīgiem cilvēkiem, piesaistot pārbaudītus profesionāļus no Tieslietu ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Valsts kases.

“Diemžēl tā vietā, lai Nemiro mācītos no iepriekš pieļautās kļūdas, jaunajā pagaidu padomē 2019. gada 10.oktobrī atkal tika vienpersoniski iecelti cilvēki, daļa no kuriem ir ar nepietiekamu kvalifikāciju, tajā skaitā viens no EM darbiniekiem [Edmunds Valants – red.], kurš uzrāda zemākos rezultātus būtiskākajos darba kvalitātes mērījumos, un uz ko norādījusi arī Valsts kontrole,” vēstulē pauž Eglītis.

No amata atstādinātais EM valsts sekretārs arī informē, ka patlaban viņa pārraudzībā ir noslēdzies konkurss “Latvenergo” pastāvīgās padomes locekļu atlasei, kur konkursa komisija ir izvirzījusi astoņus kandidātus.

“Tā vietā, lai atbalstītu lēmumu iecelt padomes sastāvā komisijas virzītos kandidātus, kuriem drošības dienestos veiktās sākotnējās pārbaudes neidentificēja riskus, ministrs lika veikt visu astoņu kandidātu nu jau pilno pārbaudi, tajā skaitā arī to kandidātu, kurus dienesti jau pirmsšķietami atzinuši par nepiemērotiem,” raksta Eglītis.

Eglītis vēstulē piebilst, ka, saskaroties ar viņa profesionālo nepiekāpību un viedokļu atšķirībām, ministrs bija ierosinājis rotāciju, piedāvājot Eglītim Centrālās statistikas pārvaldes priekšnieka amatu, bet EM valsts sekretāra amatam virza darbinieku [Edmundu Valanti – red.], par kura “prasmju un kapacitātes neatbilstību šī amata prasībām esmu iesniedzis dienesta ziņojumu Valsts kancelejai”.

Viņš pauž pārliecību, ka valsts pārvaldes mērķis ir strādāt sabiedrības labā, tāpēc būtu tikai pareizi atbilstošāko kandidātu gan EM valsts sekretāra, gan Centrālās statistikas pārvaldes vadītāja amatam izvēlēties konkursa kārtībā. “Tas veicinātu valsts pārvaldes pieņemto lēmumu caurspīdīgumu, vienlaikus veicinot arī valsts pārvaldes darba novērtējumu,” piebilst Eglītis.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Eglītis lūdz “KPV LV” Ētikas komisijai un Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai izvērtēt Nemiro rīcību, “ministram radot iespējamu apdraudējumu un mēģinot apzināti destabilizēt vienu no vērtīgākajiem Latvijas valsts uzņēmumiem “Latvenergo””.  

Vēstules nobeigumā Eglītis piebilst, ka ir uzrakstījis un ministram iesniedzis atlūgumu, “tādējādi uzsverot, ka šeit nepastāv diskusija par manu savtīgu interešu pastāvēšanu”. Eglītis darba attiecības ar EM plāno pārtraukt 15.maijā, bet patlaban pēc Nemiro iniciatīva sākta disciplinārlieta pret Eglīti, saistībā ar obligātā iepirkuma komponentes uzraudzību.

Nemiro uzsvēris, viņš ir ekonomikas ministrs nevis deputāts, tāpēc Eglīša vēršanās pret viņu Saeimas komisijā neesot tiesiska.

Kā jau būsit ievērojuši, portālā Puaro.lv ir jauna sadaļa “WHO IS WHO”, kur esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti  un ministri, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: lsm.lv

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Anna
Anna

Te galvenais ir tieši tiesiskuma jautājums, proti, vai koalīcija noreaģēs uz acīmredzamu savējo virzīšanu uz LE Padomi par katru cenu.

Judīte
Judīte

Eglītis tagad ar Kaimiņu varēs taisīt kopā jaunu partiju. Paši neko nedara, bet mēs nepiekā nēsam vainīgi, visi citi, mēs neko!
Valsts iedzīvotājus apzog, bet tas jsu nekas, kad tik ierēdnim viena vieta no krēsla nav jāpieceļ.