Deputāta Normunda Žunnas brīnumainās pārvērtības

Sekojot līdzi kaislībām Saeimā par dažādu jaunu nikotīna produktu aplikšanu ar nodokļiem un kārtējiem ierobežojumiem, visai pamanāms ir Jaunās konservatīvās partijas pārstāvis un apgarots cilvēks – JKP Ētikas komisijas vadītāja vietnieks Normunds Žunna.

Viņš gan kopā ar krietniem kolēģiem panāca pamatīgo akcīzes nodokļa pieaugumu cigarešu konkurentiem pagājušā gada nogalē, gan šobrīd cīnās par kārtējiem priekšlikumiem, kas lielāko daļu no cigarešu alternatīvajiem produktiem aizliegtu vispār.

Iespējams, lāga tautas kalps nudien sācis cīnīties par veselīgu dzīvi, tas nav nekāds brīnums, ņemot vērā, ka padomju laikos Žunnas kungs pats ir bijis mediķis ar nelielu stāžu savā profesijā, vēlāk veterinārfeldšeris Mazsalacas kolhozā. 

Pārsteidz kaut kas cits. Pirms ievēlēšanas Saeimā šis pats Normunds Žunna bija redzams Saeimā kā Latvijas Tirgotāju asociācijas pārstāvis – stratēģiskās komunikācijas direktors, kas aktīvi aizstāvēja cigarešu industrijas intereses.

Kā tas iespējams, ka cilvēks pāris gadu laikā no cigarešu industrijas lobista ir pārvērties par nesavtīgu sabiedrības veselības aizstāvi un kaismīgu cīnītāju pret kaitīgajiem nikotīna produktiem?

Spriežot pēc Google, visa Žunnas kunga bagātīgā pieredze liecina par to, ka viņš spēj mainīties – no vetārsta par drošībnieku, tad muitnieku un muitas brokeri, tad pašvaldības darbinieku, bankrotējušu uzņēmēju un apgarotu treneri biznesā un kur un kā tik vēl ne, vien kautri noklusējot savu karjeru pie tirgotājiem tieši pirms ievēlēšanas Saeimā.

Iespējams, rakstura dinamisms viņam neļauj veltīt spēkus un enerģiju kādai vienai nodarbei. Visnotaļ apsveicama īpašība. Bet varbūt izskaidrojums ir tajā, ka cigaretes un tā sauktie bezdūmu produkti atšķiras un savstarpēji asi konkurē, kas kļūst aizvien skaidrāk redzams.

Iepriekšējā Saeima bija visai skarba pret cigarešu ražotājiem un tirgotājiem. Savukārt šī Saeima ir pievērsusies tieši bezdūmu produktu apkarošanai, maigi attiecoties pret vecajām labajām cigaretēm. Piemēram, akcīzes nodokļa pieaugums cigaretēm šogad ir tikai 5%, kamēr bezdūmu produktiem līdz pat 1000%, uzreiz par kārtu augstāk nekā kaimiņvalstīs.

Pēc paša Normunda Žunnas vārdiem, “Jaunajā konservatīvajā partijā iestājos, jo, strādājot NVO sektorā, iepazinos ar valsts pārvaldes nepieļaujamo attieksmi pret uzņēmējiem. JKP komandā redzu iespēju sakārtot valsts pārvaldi tā, lai valsts iestādes būtu uzņēmēju padomdevējs un palīgs”.

Un krietnais deputāts tur doto vārdu. Kaut daļēji, jo nevar noliegt, ka vismaz divas lielas starptautiskas cigarešu kompānijas ir ļoti pateicīgas deputātam Žunnam.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Avots: Pietiek

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


1
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
prokurors Vioriks
prokurors Vioriks

šitāds vispā nebij redzēts