Demogrāfs: glābiet valsti – radiet bērnus!

demogrāfs
Lai risinātu demogrāfijas problēmu, pietiktu, ja vairumā ģimeņu būtu vēl viens bērns, uzskata demogrāfs Ilmārs Mežs.
.
Vienlaikus viņš atzīst, ka ilgtermiņā Latvijā būs nepieciešama imigrantu piesaiste, lai aizpildītu brīvās darba vietas.
.
Demogrāfijas rādītāji Latvijā nav iepriecinoši – jaundzimušo ir mazāk nekā mirušo. Šī gada pirmajā pusē bija reģistrēti 10 175 jaundzimušie, savukārt mirušo skaits bija – 14 923. Eiropas statistika aģentūras «Eurostat» prognozes liecina, ka ap 2030.gadu iedzīvotāju skaits Latvijā būs 1,6 miljoni, kuru vidējais vecums ap 47 gadiem.
.
Mežs skaidro, ka iedzīvotāju skaits nav pašmērķis, jo būtu iespējams dzīvot arī ar mazāku iedzīvotāju skaitu, ja būtu veselīga vecuma struktūra sabiedrībā. Tādējādi, pēc viņa domām, nepieciešama gan dzimstības rādītāju uzlabošana, gan imigrantu darba spēka piesaiste.«Iedzīvotāju skaitam ir tikai trīs mainīgie – dzimstība, mirstība un migrācija.
.
Ja ignorēta tiek viena, tad to būs jākompensē no cita. Palielināt mūža ilgumu tā, lai Latvijas iedzīvotāji dzīvotu par paaudzi ilgāk, nav iespējams. Atliek dzimstība un migrācija. Ja valsts nevēlas sekmēt vienu, tad jāstimulē otra,» skaidro demogrāfs.
.
Vērtējot nākotnes prognozes, Mežs norāda, ka, lai gan pēdējo gados Latvijā ir samazinājies potenciālo māmiņu skaits, tas tomēr ir lielāks nekā būs 2030.gadā. Tādējādi vajadzētu veicināt to, ka astoņdesmitajos gados dzimusī paaudze savās ģimenēs var atļauties vēl par vienu bērnu vairāk.
.
To, ka Latvijā vēl daudz darāms ģimeņu atbalstam, liecina salīdzinājums ar citām Eiropas Savienības valstīm. Mežs uzsver, ka Latvija, vērtējot atbalstu ģimenēm ar bērniem, ir vienā no pēdējām vietām. «ES vidējais rādītājs ir starp 2% – 3% no iekšzemes kopprodukta, kur Latvija sasniedz tikai pusi. Citiem vārdiem Latvija visus šos gadus ir atstājusi novārtā ģimeņu atbalsta politiku, atvēlot tai proporcionāli vismazāk naudas,» uzsver Mežs. Viņš piebilst, ka par spīti tam pēdējos piecos gados Latvijā ir bijis visaugstākais dzimstības pieaugums, dzimstības koeficients pieaugot no 1,3 līdz 1,74.«Tas ir pateicoties gan demogrāfijas ultimātam, gan arī vēlāko valdību konsekventai rīcībai, ik gadus uzlabojot demogrāfijas politiku. Citādi valsts ģimenes pabalsts arī par trešo vai ceturto bērnu joprojām būtu 8 lati un daudzas māmiņas zīdaini audzinot turpinātu saņemt tikai 50 latus mēnesī,» skaidro demogrāfs.Mežs atzīst, ka, lai aizpildītu darba vietas būs nepieciešamas arī imigrantu darba rokas, jo «uz jaundzimušajiem būs jāgaida aptuveni 20 gadus, bet imigranti nodokļus sāks maksāt jau pirmajā gadā». Tajā pašā laikā, lai nodrošinātu latviešu valodas un kultūras saglabāšanu, tikpat nozīmīga ir arī dzimstības veicināšana. «Latvijai kā nacionālai valstij nav citas izejas kā maksimāli atbalstīt savas ģimenes ar bērniem, lai kādreiz tiktu noņemts valsts uzkrautais nabadzības risks tiem, kas vēlas vairāk bērnus,» viņš noslēdz..

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

 

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Vārds
Vārds

“imigranti nodokļus sāks maksāt jau pirmajā gadā”
Dirst gribās. Paskat uz Zviedriju, Vāciju, Angliju vai jebkuru citu valsti kur iebrauca masas imigrantu “strādnieku” – šie paši to vien dara kā sēž savos geto rajonos un sūdzas ka viņiem nedod pietiekoši daudz pabalstu priekš tēriņiem (cigaretēm, internetam, jauniem telefoniem utt.)
Pie mums jau sāk iebrakut Indiešu un Pakistāņu “studenti” un pirmais ko šie dara ir līdzi sauc arī savas ģimenes un radus. Pārdesmit gadu un Rīgai arī būs savas izvarotāju bandas un no-go zonas.

ezis
ezis

Muļķības ,ražot bērnus-PSRS laikos JĀ, bet pie šādiem sadzīves apstākļiem ,bērniem ir jānomirst badā !!! Kādas ir algas un sadzīves tēriņi ! Par ko ,lai bērnus izaudzina un izskolo ! PSRS laikos, vecāki varēja pat palīdzēt saviem bērniem ar naudu un visu citu ,bet tagad jādomā,kā pašiem izvilkt dzīvību ,jo pensija ir tikai 77.eiro ar centiem ! Latvijā darba nav pat tām 100.āmurgalvām ,kur nu vēl ievest darbaspēku ! Ja nu vienīgi tiem 100 saeimā,noslaucīt pakaļas !!!

Pri-balts
Pri-balts

Ilmàrs Meźs ir visnotaĺ pozitīvs cilvéks.Un zin,cik liels ir bérnu pabalsrs,kà ari to cik maksà ,,pampersu,,paka un bérnu pàrtika. Bet vai to zin 100 galvas,kuras dzīvo,laikam-paralélajà pasaulé.

Oioioi
Oioioi

Kamēr tie saražotie bērni negribēs te palikt, tikmēr var arī 10 bērnus ģimene saražot. Arī uz imigrantiem nav ko paļauties, ja zinām ka pabraucot biku tālāk viņi par to pašu darbu pelnīs 5 reiz vairāk. Pirmkārt ir jārada iemesli lai cilvēki paliktu. Savādāk ir kā caurā traukā…..

Jānis
Jānis

Ko tas var glābt? Te viņi piedzims, izglītosies un brauks strādāt un dzīvot uz labākām vietām, bet mēs vēl papildus maksāsim izglītošanu un bērnu pabalstus. Tā būs ja tūlīt pat nesāksim celt ekonomiku, bet to var izdarīt tikai ievedot darbaspēku, kā to dara attīstītā Eiropa!