Ceturtā daļa jauno Saeimas deputātu ir patiesie labuma guvēji uzņēmumos

vēlēšanas

No 100 Saeimā ievēlētajiem deputātiem ceturtā daļa šobrīd ir patiesie labuma guvēji uzņēmumos, bet 21 deputāts ieņem arī amatu kādā no Latvijas uzņēmumiem. Kapitāldaļas uzņēmumos reģistrētas vēl lielākam skaitam jaunās Saeimas deputātu – kopskaitā 29 –, liecina Lursoft apkopotā informācija.

Jaunajā Saeimas sasaukumā ievēlētajiem deputātiem piederošo uzņēmumu kopējais apgrozījums pērn sasniedza 8,74 milj. EUR, savukārt peļņa pēc nodokļu nomaksas – 496,59 tūkst. EUR. To darbības jomu spektrs ir plašs – sākot no alus ražošanas un dārzeņu audzēšanas, beidzot ar ārstu praksi.

Visbiežāk uzņēmumu dalībnieku rindās atrodami no Zaļo un Zemnieku savienības ievēlēto deputātu vārdi, proti, kopskaitā 6 Saeimas deputāti. Lursoft izpētījis, ka šo partiju pārstāv arī Kaspars Melnis, kurš starp visiem Saeimas deputātiem ir dalībnieks visvairāk uzņēmumos. Jaunajam deputātam K. Melnim pieder 60% kapitāldaļu kokapstrādes uzņēmumā SIA “GAS”, 9,3% kapitāldaļu piena lopkopības uzņēmumā SIA “SPRŪŽEVA M”, kā arī 20% apģērbu un apavu tirdzniecības uzņēmumā SIA “Baltic Street”. Visi iepriekšminētie uzņēmumi 2021.gadā kopā apgrozīja 6,14 milj. EUR, pēc nodokļu nomaksas gūstot 236,38 tūkst. EUR peļņu. Jānorāda, ka tieši SIA “Baltic Street” pērn bijis pelnošākais uzņēmums, kas pieder kādam no jaunievēlētajiem Saeimas deputātiem. Kāpinot apgrozījumu līdz 2,14 milj. EUR, tirdzniecības uzņēmums 2021.gadu noslēdzis ar 165,29 tūkst. EUR lielu peļņu pēc nodokļu nomaksas.

Vienlaikus Saeimā ievēlētais deputāts Kaspars Melnis ieņem amatus arī Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomē un Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācijā.

Lursoft izpētījis, ka arī otra pelnošākā uzņēmuma īpašnieks ir no Zaļo un Zemnieku savienības. ZS “Priedule”, kuras īpašnieks ir Augusts Brigmanis, 2021.gadā pēc nodokļu nomaksas guva 140,48 tūkst. EUR lielu peļņu, savukārt 2020.gadā saimniecības peļņa sasniegusi pat nepilnus 225 tūkst. EUR. No 642,91 tūkst. EUR lielā apgrozījuma 2021.gadā vairāk nekā pusi, t.i., 65,92%, veidoja ieņēmumi no graudu realizācijas, bet pārējo daļu – rapša sēklas realizācija. Pērn saimniecība nopirkusi vēl 20,3 ha lauksaimniecībā izmantojamās zemes, kā arī iespēju robežās plāno to iegādāties arī šogad.

Lursoft izpētījis, ka ne visiem deputātiem piederošajiem uzņēmumiem 2021.gadu izdevies noslēgt ar peļņu. Piemēram, Aināram Šleseram (Latvija Pirmajā vietā) piederošais SIA “AVADEL” pērn strādājis ar 18,81 tūkst. EUR zaudējumiem. Ar zaudējumiem pagājušo gadu noslēdzis arī Mārtiņam Daģim (Jaunā Vienotība) piederošais SIA “ECOS” (4,24 tūkst. EUR zaudējumi 2021.gadā), arī jau iepriekš pieminētajam Kasparam Melnim piederošais SIA “GAS” (9,96 tūkst. EUR zaudējumi 2021.gadā), kā arī vēl vairākiem deputātiem piederoši uzņēmumi.

Vienlaikus ir virkne Saeimas deputātu, kuriem piederošie uzņēmumi aizvien nav iesnieguši pārskatus par pagājušo gadu. To vidū ir abi Artūram Butānam (Nacionālā apvienība) piederošie uzņēmumi – SIA “AB Production” un SIA “PPN Restaurants”. Pēdējais no tiem, 2016.gadā reģistrētais SIA “PPN Restaurants”, pārskatus iesniedzis vien par abiem pirmajiem darbības gadiem, kas nozīmē, ka turpmākajos gados, proti, kopš 2018.gada, nav pieejams neviens finanšu pārskats. Uzņēmumam aizvien reģistrētas divas struktūrvienības – Liepājā reģistrētā Kultūrvieta “Kursas Putni”, kā arī Nīcas pagastā esošā “Jūrnieka ligzda”. Uz š.g. 8.novembri SIA “PPN Restaurants” bija uzkrājis 6,2 tūkst. EUR lielu nodokļu parādu.

Ar gada pārskatu iesniegšanu steidzīgs nav bijis arī Jānim Dombravam piederošais SIA “JD Market”, kura pamatdarbība saistīta ar mazumtirdzniecību interneta veikalos, arī no Jaunās Vienotības ievēlētajai Inesei Kalniņai piederošais SIA “Greenergy”, Vilim Krištopanam piederošais SIA “Berģu Tūjas” un vēl citi uzņēmumi.

Vienlaikus redzams, ka līdz ar kandidēšanu uz amatu Saeimā, kā arī iegūstot cerēto mandātu, ir personas, kuras izvēlējušas savu uzņēmumu nodot citu rokās. Piemēram, par Igoram Rajevam, kurš 14. Saeimā ievēlēts no Apvienotā Saraksta, piederošā SIA “Rajevs Security and Defence Solutions” jauno īpašnieku un vadītāju kļuvis viņa dēls Ričards Jānis Rajevs. Lursoft dati rāda, ka pērn uzņēmums apgrozīja 3 tūkst. EUR un strādāja ar 4,2 tūkst. EUR zaudējumiem. 

Lursoft dati rāda, ka Igors Rajevs nav vienīgais no 14. Saeimas deputātiem, kurš izvēlējies uz deputāta pilnvaru laika nodot sava uzņēmuma vadību citās rokās. Līdzīgi rīkojies arī no “Progresīvie” saraksta Saeimā ievēlētais Atis Švinka. Lursoft dati rāda, ka par Saeimas deputātam piederošā nekustamā īpašuma nozares uzņēmuma SIA “LIC” jaunajiem valdes locekļiem no š.g. 2. novembra iecelti Lelde Švinka un Patriks Matīss Švinka. Atis Švinka aizvien ir ne tikai SIA “LIC” kapitāldaļu turētājs, bet arī SIA “Ammolite” vienīgais īpašnieks. Tāpat kā SIA “LIC” gadījumā, arī par holdingkompānijas SIA “Ammolite” jaunajiem valdes locekļiem A. Švinkas vietā oktobra beigās iecelti Lelde Švinka un Patriks Matīss Švinka. Pats Saeimas deputāts aizvien vēl ir amatpersona trīs uzņēmumu valdēs.

Tikmēr no “Latvija Pirmajā vietā” ievēlētais Oļegs Burovs šogad nodibinājis jaunu uzņēmumu – SIA “Projektu vadības konsultanti” –, kurā jaunievēlētajam Saeimas deputātam pieder 50% daļu. Kā uzņēmuma pamatdarbības sfēra norādītas inženierdarbības un ar tām saistītās tehniskās konsultācijas. Lursoft izpētījis, ka savulaik Oļegs Burovs jau bijis kapitāldaļu turētājs uzņēmumā ar tādu pašu nosaukumu, taču šī kapitālsabiedrība 2014.gadā likvidēta.

Lursoft apkopotā informācija rāda, ka nevienam no deputātiem piederošajiem uzņēmumiem šobrīd nav reģistrēti maksātnespējas vai likvidācijas procesi, savukārt nodrošinājums piemērots vien Aināram Šleseram piederošajām SIA “AVADEL” kapitāldaļām. Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas lēmums par aresta uzlikšanu spēkā jau no 2021.gada 23. marta.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Acots: Lursoft

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


8
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
ornung
ornung

Kurš tad vel labāk zinās ko darīt ar budzēta naudu kā šie izcilnieki? nevajag tiai domāt, ka paši savas kampaņas apmaksāja, te nosūtīti darbā atstrādāt

Sliktums
Sliktums

Tas jau labi, ja uz Saeimu nāk ar saviem labumiem. Nebūs tik daudz to labumu jāņem no valsts.

TV NET 29.04.22.
TV NET 29.04.22.

Valsts pirmā persona deklarējusi 189 794 eiro uzkrājumus “Luminor Bank” Latvijas filiālē un 284 877 eiro bankā “Banque et Caisse D’epargne de L’etat” Luksemburgā. Prezidenta uzkrājumi pērn auguši par vairāk nekā 38 000 eiro. Finanšu instrumentos Valsts prezidents ir ieguldījis 1 080 634 eiro. Levitam ir līdzekļi sešos ieguldījumu fondos – kopumā 570 610 eiro vērtībā, kā arī citi ieguldījumi 510 024 eiro vērtībā. Valsts prezidenta īpašumā ir divi dzīvokļi Rīgā, dzīvoklis Cēsīs, divi zemes gabali Mārupes pagastā un zeme Engures pagastā. Savukārt kopīpašumā Levitam pieder zeme Rīgā. Deklarācijā norādīti arī citi nekustamie īpašumi, kas nav atšifrēti. Tādi valsts pirmajai… lasīt vēl »

levita pautlaizis kariņš
levita pautlaizis kariņš

Mans elks

latvānijas ubaginteliģence
latvānijas ubaginteliģence

Mūsu zvaigzne.

nacionālists dzintars (vulfsons)
nacionālists dzintars (vulfsons)

Īstenais latvijas patriots

ripu, ripu iesākas
ripu, ripu iesākas

Krievu troļļi atkal uzsāk Latvijas prezisenta zākāšanu.

krievu trollis
krievu trollis

Kāpēc mums būtu jāzākā antilatvietis un LR Satversmes kapracis? Lai viņam veicas!