Bijušie prezidenti turpinās baudīt nodokļu maksātāju apmaksātu luksusa dzīvesveidu – pilsoņu iniciatīva noraidīta bez diskusijām

Foto: Saeima.lv

Saeimas Mandātu un ētikas komisijas šodien nolēma nevirzīt tālākai izskatīšanai iedzīvotāju iniciatīvu par bijušo Valsts prezidentu uzturēšanas par valsts līdzekļiem izbeigšanu.

Sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Vadims Kislovs, bet viņš deleģēja Saeimas deputāti Ramonu Petraviču (LPV) komisijā pārstāvēt iesniegumu.

Iniciatīvas autori uzsver, ka laikā, kad gandrīz visās jomās Latvijā trūkst finanšu līdzekļu, jādomā par racionālāku un līdzsvarotāku attieksmi pret bijušo Valsts prezidentu sociālajām un citām garantijām.

Bijušā prezidenta pensija pēc amata ieņemšanas laika ir saglabājama, uzskata idejas autori. Tas būtu jādara arī tāpēc, lai stiprinātu Valsts prezidenta darbības neatkarību amata pildīšanas laikā – lai izslēgtu politiskas atriebības iespēju un cilvēks vajadzības gadījumā nebaidītos “iet pret parlamentu”.

Lai arī samērīgas un skaidras sociālās garantijas pēc amata ieņemšanas to stiprina, tomēr dzīvoklis, mašīna, sekretārs u.c. uz atlikušo mūžu tas nav samērīgi, teikts iniciatīvā.

Iedzīvotāju iesnieguma autori uzskata, ka bijušajam prezidentam reprezentācijas vajadzībām var dot tiesības izmantot Rīgas pili, bet dzīvokli tāpēc vien nodrošināt nav samērīgi. Iniciatīvā uzsvērts, ka esot gana daudz valstu, kurās šādi izdevumi sabiedrībai uzlikti netiek, bet tas netraucē šo valstu prezidentiem būt labām amatpersonām.

Iniciatīvas autoru ieskatā, tādējādi tiktu gan ietaupīti līdzekļi, gan arī vairāk saliedēta sabiedrība, uzsverot, ka “mums nav supernodrošināto ar garantētu luksusa dzīvesveidu tikai tāpēc, ka uz dažiem gadiem ir ieņēmuši svarīgu amatu”.

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča padomniece likumdošanas un starptautisko tiesību jautājumos Kristīne Līce komisijā sacīja, ka likums ir vairākas reizes pārskatīts, piemēram, kopš 2013. gada tas vairs neparedz prezidentam nodot lietošanā valsts dzīvokli, kas nozīmē, ka jau esot būtiski samazināts valsts garantētais atbalsts personām, kas iepriekš ieņēmuši Valsts prezidenta amatu.

Tāpat Līce norādīja, ka vairāki bijušie Valsts prezidenti turpina aktīvu sabiedrisko darbu Latvijas labā un starptautiski, tāpēc tehniskais nodrošinājums būtu noderīgs arī pēc prezidenta pilnvaru beigām.

Sēdē deputātu diskusiju par iniciatīvu nebija.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


10
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Pāvils
Pāvils

Skaidrs, ka par padarītiem nedarbiem, super bonusi paliks.
Bet nu vismaz var šīm personām netērēt naudu uz luksus automašīnām, bet aizvietot ar parastas paketes Škodu, Rav4 pašu plikāko? Vai labāk, lai tos nodrošina tā vaksts, kuras labā viņi patiesi strādāja!
Citādi uz trīcekļiem mēs sametam Land Cruiseriem, lai savas vecās pakaļas vadātu, tā luksus auto sasit medībās.

Jeblonskis
Jeblonskis

Pat prezidenti šaj valstelē ir parazīti.

Jebs Blonskis
Jebs Blonskis

Es, protams, runāju par Krievijas “prezidentiem”.

virgo
virgo

Ir jāsalīdzina ar situāciju kaimiņvalstīs, kā arī citās mazākās Eiropas valstīs, un tad jātaisa attiecīgie slēdzieni.

Intacta
Intacta

Salīdzinot , visās jomās esam pēdējās vietās Eiropā , tieši šo visu prezidentu laikā !

virgo
virgo

Tu nesaprati ko es teicu, Duņa.

Kalvis
Kalvis

Pie šādas bardaka situācijas Latvijā nebūtu vēlams maksāt prezidentiem par cik jau 35 gadu garumā izzagto un noplicināto teritoriju. Rūpniecības nozares ko pārmantojām no PSRS laikiem valdības izzaga un nogremdēja. Ko prezidenti valdīšanas laikā šie nav spējuši tad tādi augļi. Un nu to liekēžu ik četros gados pieaug.

Zane
Zane

Priekš kam tiem kraķiem apsardze , kam viņi vajadzīgi ?

pantjeļējevs
pantjeļējevs

Vai ta zatjļeram rosija pensiju nemaksā? Ko ta viņš kremļa kadru daļā darīja?

Pateicīgā latvāņu tauta
Pateicīgā latvāņu tauta

Kas tā par voblu ar krokodīla somu?