Apvienotais saraksts Briškenam pārmet “airBaltic” informācijas slēpšanu Kariņa lidojumu kontekstā

Kaspars Briškens
Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P)

“Apvienotais saraksts” (AS) pieprasījumā satiksmes ministram Kasparam Briškenam (P) pārmet Latvijas nacionālajai aviokompānijai “Air Baltic Corporation” (“airBaltic”) “informācijas slēpšanu”, kas netieši saistīta ar bijušā Ministru prezidenta, pašreizējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) speciālajiem avioreisiem.

Atbilstoši Saeimas Kārtības rullim AS pieprasījums Briškenam automātiski nodots skatīšanai Pieprasījumu komisijai.

AS skaidro, ka 10.janvārī no Civilās aviācijas aģentūras (CVA) saņēmis atbildi uz novembra beigās prasīto informāciju par regulāro aviopārvadājumu lidmašīnās pieejamo brīvo sēdvietu skaitu dienās, kas sakrita ar Kariņa lidojumiem ar privātajām lidmašīnām.

Kā labu piemēru AS min aviokompāniju “LOT Polish Airlines”, kura CVA informējusi, ka 2022.gada 19 janvārī veiktajā reisā Nr.LO783 plkst.13.55 no Varšavas (Chopin (WAW)) uz Rīgu bija pieejamas 52 brīvas sēdvietas, bet tās pašas dienas reisā Nr.LO784 plkst.14.40 no Rīgas uz Varšavu (Chopin (WAW)) bija pieejamas desmit brīvas sēdvietas.

Savukārt “airBaltic” CVA informēja, ka “pieprasītā informācija, tostarp attiecībā uz konkrētu avioreisu noslogotību, ir uzskatāma par komerciāli sensitīvu un “airBaltic” ieskatā šādas informācijas publiskošana var radīt nelabvēlīgu ietekmi uz gaisa pārvadātāja konkurētspēju, tādēļ “airBaltic” nav iespējas sniegt pieprasīto informāciju”, tādējādi nesniedzot Saeimas deputātiem viņu pieprasīto informāciju.

AS uzskata “airBaltic” atteikšanos sniegt informāciju par nepamatotu un, iespējams, politiski ietekmētu un motivētu.

“airBaltic” ir kapitālsabiedrība, kuras galvenais akcionārs ir Latvijas valsts, kam pieder 97,97% akciju, bet valsts kapitāla daļu turētāja pārstāve kapitālsabiedrībā ir Satiksmes ministrijas augstākā ierēdne.

“AS uzskata, ka informācijas slēpšana un mēģinājumi traucēt budžeta līdzekļu lietderīgas izmantošanas pārbaudi ir nepieņemami,” teikts partiju apvienības pieprasījumā, kurā norādīts, ka tāpēc politiskais spēks ar vairākiem jautājumiem vēršas pie Briškena.

Opozīcijas politiķi satiksmes ministram prasa, vai “informācijas slēpšana” no “airBaltic” puses ir pieņemama prakse, vai Briškens to atbalsta, kā arī vaicā vai pats ministrs vai Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) būtu kā iesaistījušies informācijas aprites procesā.

No jautājumiem secināms, ka AS sagaida, ka Briškens liks SM ierēdniecības vadībai uzdot “airBaltic” nodrošināt atbilžu sniegšanu Saeimas deputātiem.

Kā ziņots, daļā sabiedrības kritiku izpelnījušies Kariņa Ministru prezidenta laika vadīto delegāciju veiktie speciālie avioreisi no 2021.gada līdz 2023.gada septembrim no valsts budžeta atbilstoši Valsts kancelejas apkopotajai informācijai izmaksājuši 613 830 eiro.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


2
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Temida
Temida

Ja Airbaltic neatbild uz Saeimas deputātu pieprasijumu , tad sūdzat Administratīvā Tiesā .

Andris Lagzdiņš
Andris Lagzdiņš

“Netieši saistīta”? Tas ir līdzīgi tam “otricaķeļnij rost”?
Šiandien zaraz:
A: Inflācijas pieaugums nonāk negatīvi iepakaļus ārējā parāda pieaugumam.
B: Teorētiskā izglītība apsteidz praktisko, vismaz 0,0(00) reizes.
C: Sagaidāmais demokrātisms triljons reižu uzvarējis praktisko intelektu.
D: Kritiskā domāšana Latvijā ir pārāka par bleķa virsbūvju oksidāciju, pēcgarantijas periodā.
… turpiniet, lūdz