Andris Sprūds: Uzskatu par savu pienākumu sniegt skaidrojumu sabiedrībai

Andris Sprūds

“Progresīvo” iecerētā aizsardzības ministra kandidāta Andra Sprūda izteiktie vēstījumi sociālo tīklu lietotāju vidū raisījuši lielu rezonansi, kā jau informējām vakar.

Piektdien politiķis platformā “X” publicējis skaidrojumu sabiedrībai.

“Es, kā jebkurš Latvijas patriots, ticu, ka Ukraina uzvarēs Krieviju un pilnībā atgūs visu savu teritoriju. Ukraina karo arī mūsu karu un tāpēc mana nelokāma pārliecība ir, ka Latvijai jābūt par līdervalsti atbalsta sniegšanā Ukrainai.

Vakar tika izplatīti atsevišķi fragmenti no intervijām, ko dažādos gados esmu sniedzis Latvijas medijiem. Daudzi no komentāriem pie šiem fragmentiem apšauba manu atbalstu Latvijas un Ukrainas neatkarībai un teritoriālai integritātei. To absolūti noliedzu un uzskatu par savu pienākumu sniegt skaidrojumu sabiedrībai.

1940. gadā Latvijā tika okupēta. 1991. gadā atguvām savu valstisko neatkarību. Latvijas valsts un Satversmes tiesiskā nepārtrauktība ir absolūti nenoliedzama. Tā ir Latvijas valstiskuma pamatā. Vienlaikus Latvijas brīvvalsts sabiedrība, politiskā kultūra un starptautiskie izaicinājumi, kas ir bijuši pirms un pēc padomju okupācijas, atšķiras.

Krima ir un būs daļa no Ukrainas. 2016. gada intervijā kā Latvijas Ārpolitikas institūta vadītājs un universitātes profesors sniedzu savu profesionālo vērtējumu aktuālajai ģeopolitiskajai situācijai saistībā ar Krimas okupāciju.

Nekad neesmu paudis uzskatu, ka Krimai ir jābūt Krievijas sastāvā.

Toreiz diemžēl nepastāvēja priekšnosacījumi, lai pašu spēkiem Ukraina atgūtu savu teritoriju. Bet šobrīd ar nelokāmu Rietumu atbalstu tas var tikt izdarīts.

Visvairāk tika apzināti sagrozīts mans citāts par “Ukrainas projektu”. Paudu, ka politiskās elites Ukrainā pirms Pašcieņas revolūcijas, tādu kā Janukoviča un citu prokrievisko prezidentu valdīšanas laikā, valsti izmantoja kā savu savtīgu projektu. Atšķirība ir kritiska. Kā norādīju tajā pašā intervijā, bija un ir cerība, ka ukraiņu jaunā politiskā paaudze spēs konflikta apstākļos stiprināt nācijas apziņu ar savu ukrainiskumu un patriotismu.

Man nekad nav bijušas ilūzijas par Krievijas patieso seju.

Pastāv iemesls, kāpēc jau 2012. gadā Krievija iekļāva mani nevēlamo personu sarakstā. Esot pētnieka un mācībspēka statusā, vienmēr uzskatīju par pienākumu skaidrot starptautiskās politikas procesus, aicinot uz argumentētām diskusijām.

Arī šobrīd esmu gatavs diskutēt par visiem manis paustajiem publiskajiem vēstījumiem. Manas vērtības ir skaidras.

Apzinos, ka pēdējo dienu veiktā kampaņa un vērstās aktivitātes ir daļa no politikas. Esmu pateicīgs par savu vēlētāju sniegto mandātu un turpināšu pēc labākās sirdsapziņas strādāt, lai veicinātu mūsu drošību, kā arī starptautiski stiprināt atbalstu Ukrainai,” raksta Sprūds.

Topošā koalīcija brīvdienās turpinās neformālas valdības veidošanas sarunas, informējusi Ministru prezidenta amata kandidātes Evikas Siliņas (JV) pārstāve Ilze Čikule .

Oficiālās “Jaunās vienotības” (JV), Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un “Progresīvo” sarunas plānotas otrdien, 12.septembrī.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


5
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Dfas
Dfas

Skandināvijā šādā situācijā tiktu nolikts mandāts.

......
......

Sprūdiņ , bet tava taisnošanās nevienu neinteresē !

Mikus
Mikus

Kas notiks, ja ASV prezidents novērsīsies no Ukrainas kara atbalsta un pārtrauks to finansēt’? Viņiem ekonomika spiedīga, valsts ekonomika stagnē, sāksies tautas nemieri, protesti un t.t. Amerikas prezidents nostāsies tautas pusē un meklēs vainīgo kara kurinātāju Eiropā, kas ar maldiem piespieda ASV finansēt karu. Tāpēc svarīgi zināt to politiķu vārdus un uzvārdus, kas Ukrainas karam noziedoja no 2-3% no valsts kopprodukta nerēķinoties ar Latvijas tautas izdzīvošanu un tās vitālajām vajadzībām. Par karu juridiski pat nevar runāt, jo Krievija nav pieteikusi karu Ukrainai un arī Ukraina nav pieteikusi karu Krievijai. Iespējams Krievija veic starptautiskās operācijas Ukrainā…………

lakmuss
lakmuss

Ts te viss būtu kādam jāzutver par lojalitātes apliemcinājumu? No šī brīža uz priekšu? Jo RSU studentiem borētais ne vienmēr ir bijis tāds, pat ja tur taš prasības ir visai nosacītas, tas nenozīme, ka tā var iegūt uzticības kredītus. Lai vērtē profesionāļi kompetentās iestādēs par pielaidēm. Līdzšinēji publiski zināmas norāda, ka dienesti būs grūtas izvēkes priekšā

Jefiņš
Jefiņš

Jāpasniedz spainītis ar balto krāsu un spogulis.