15-20 tūkst. mēnesī – Alvim Hermanim ir priekšlikums darba devējiem

Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs, režisors Alvis Hermanis, kurš nesen raisīja kvēlu viedokļu vētru, rosinādams reformēt Latvijas politisko sistēmu (par to ŠEIT), nācis klajā ar vēl kādu priekšlikumu.

“Varbūt esat pamanījuši, ka dažkārt es blefoju, bet šoreiz nopietni.

Pēdējās nedēļas laikā esmu runājis ar dažiem nopietniem uzņēmējiem (kuri pagaidām vēlas palikt anonīmi) par kādu konkrētu priekšlikumu, ar kuru vēršos pie pārējiem Latvijas darba devējiem.

Iemesls, kāpēc esmu šai gadījumā starpnieks, acīmredzot ir tas, ka viņus uzrunājusi mana ideja gan par mažoritāro vēlēšanu sistēmu, gan tas, kā pie tās nonākt. Arvien vairāk cilvēku saprot, ka valsti var glābt tikai radikālas reformas jeb paradigmas maiņa. Protams, neesmu atklājis jaunu pasauli un šim uzstādījumam jau sen piekrīt gandrīz visi Latvijas darba devēji. Jo, –

no kurienes bankomātos rodas mūsu nauda? To zina visi, izņemot mūsu ministrus.

Vēl svarīgi pateikt, ka šis priekšlikums nāk no cilvēkiem, kuru vārdi nav “sasmērēti” ar politbiznesa vēsturi. Starp viņiem nav tā saucamo oligarhu.

Priekšlikums sekojošs: Ņemot vērā to, ka Latvijas tautsaimniecības stagnācijas galvenais iemesls ir nekvalificēta vadība (ministri), kura nav spējīga reformēt pastāvošo sistēmu, izvirzās jautājums par līderību un atbildību.

Latvijas lielo nodokļu maksātāju un privātuzņēmēju grupa, pilnīgi caurspīdīgi un atklāti, varētu kopīgi samesties (šoreiz burtiskā nozīmē) un finansēt Latvijas ministru atalgojumu, lai tas sasniegtu konkurētspējīgu ciparu – 15-20k mēnesī.

Kā zināms, ministru bēdīgā profesionālā kapacitāte līdz šim ir tāda un ne savādāka, jo tajos amatos vienmēr nonāk partiju funkcionāri, kuri ar savām profesionālajām spējām nekad nespētu konkurēt ar augstākā līmeņa menedžeriem. Savukārt augstas klases administratori un speciālisti nekad neietu ministru amatos, jo viņu takse ir krietni augstāka.

Akcents uz to, ka šis algas pielikums nāktu nevis no nodokļu maksātājiem, bet no privātuzņēmējiem.

Turklāt, ja šo konkursa kārtībā izvēlēto ministru darba rezultāti būtu uzskatāmi un pārliecinoši, pieminētie uzņēmēji viņiem būtu ar mieru piemaksāt arī bonusus.

Protams, šiem ministriem būtu nepieciešams uzstādīt mērķus, kuri būtu visai sabiedrībai atklāti zināmi un saprotami (lai izslēgtu jebkādas aizdomas par interešu konfliktiem). Pietiktu ar 5 lieliem galvenajiem konkrētiem uzdevumiem katram ministram (nevis 50 abstraktām bla bla programmām), par kurām atskaitīties vajadzētu sabiedrībai pa tiešo.

Kā piemēram, –

  • atcelt ierēdņu neaizskaramību un veikt neatkarīgus starptautiskus auditus par savu ministriju pakļautībā esošo ierēdņu darba funkcijām (starp citu, ideja, kuru savulaik noairēja Valdis Dombrovskis, aizbildinoties, ka valsts sektors ir viņu vēlētāji);
  • visi valsts iepirkumi nonāk vienā pārvaldē, lai KNABam vieglāk uzraudzīt;
  • sabiedrisko mediju vadību nedrīkst iecelt politiķi;
  • tiek sakārtotas valsts robežas;
  • periodiskas un regulāras ministru atskaites sabiedrībai par padarīto;
  • un tamlīdzīgi un tādā garā.

Svarīgi atkārtot, ka šie ministri tiktu atlasīti atklātā konkursā un vērtētāji būtu parlaments.

Protams, tas varētu notikt tikai pie mažoritāri ievēlēta parlamenta, jo partijnieku pastāvēšanas jēga vienmēr ir iebīdīt savējos un nevis labākos (vai kāds to vēl nezināja?).

Protams, šim modelim jābūt totāli caurspīdīgam, lai likvidētu vismazākās iespējas korupcijai un lai nevienam neienāktu prātā pārmest, ka, lūk, “biezie” grib uztaisīt savu valdību.

Šajās dienās mēs esam liecinieki, kā tiek sastādīts jaunais Ministru kabinets. Un neviens nebrīnās, ka tajos krēslos atkal nonāks tie paši nespējnieki, kurus neviens nopietns uzņēmums nelaistu tuvumā savai vadībai 10 km rādiusā.

Bet šeit ir risinājums. Pagaidām jēls. Bet apspriežams.

Mediji šo paziņojumu, visticamāk, ignorēs. Lai tā būtu. Bet sabiedrībā šī diskusija jau ir sākusies un to vairs neapturēt.

Aicinu Latvijas uzņēmējus un sabiedrību apspriest šo priekšlikumu.”

Avots: Facebook

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


14
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Ināra
Ināra

Ļoti laba doma, pilnībā atbalstu. Bet ļoti daudz jautājumu par Latvijas neatkarību, pašnoteikšanos, sankcijām mūsu ekonomikai. Jāskatās, ka valdības partijas nenoorganizē ASV sankcijas arī pret cienījamo mākslinieku, jo iestrādes jau ir. Tauta esam modri un cīnāmies par savām tiesībām, demokrātiju un brīvību. Par tiesībām rīkot referendumus, jo politiskās partijas ar 500 biedriem un 100 000 balsīm 15% no 14 Saeimas vēlēšanās 1 542 407 balsstiesīgiem vēlētājiem pieņem visus lēmumus mūsu vietā.

Nja
Nja

Katrs cilvēks kā strādā tā strādā, lielāka alga neko nedos un nemainīs, tā ir ilūzija ka liela alga tad jau strādās ka nu tik.

Mārcis
Mārcis

1) 50% valsts iestāžu jālikvidē (visas aģentūras, tml. starpieki), to pārāk daudz priekš mūsu mazās valsts un ministriem būs 30K/mēn. Piem. Enerģ.ministrija ir pilnīgi lieka un vistīrākā valdts naudas nozagšana. Kamēr tās nebija, elektrības cenas bija zemas. Tagad ir Enerģ. ministrija un elektrības cenas ir kosmosā.

2) Atbildība jāievieš ministriem un politiķiem, lai atbild ar visu savu mantu, tāpat kā SIA amatpersonas. Šobrīd atbildības nav nekādas, tāpēc arī bardaks valstī.

3) Esošie prokurori, tiesneši un spēka dienestu vadītāji steidzami jāizrevidē, jo strādā tikai priekš savām interesēm un priekš politiskās elites, nevis priekš valsts.

Vāvere
Vāvere

Atgādināšu, ka ASV ir 6 (sešas) ministrijas. Un ziniet ko, kaut kā tieka galā..

Teatra direktors
Teatra direktors

pilnigs cirvis. vienotiba iedeva vinam jaunu teatri, haha

Ervins
Ervins

Varētu piebilst.Pārstāvjiem jābūt ne no reģioniem(uzurpātoru pietiek)bet no profesionālajām vai interešu grupām.

nu gan
nu gan

Interešu grupas jau mums ir partijas.

mjā
mjā

dikti jau izskatās pēc vienkārša dūmu aizsega

Kimi
Kimi

Nu labi, uzņēmēji sametīsies savas nozares ministra algai, bet kas sametīsies kultūras un izglītības ministru algai?

Kas maksā, tas pasūta mūziku
Kas maksā, tas pasūta mūziku

Vispār, jau uzņēmēji nemaz tā negrib maksāt algas saviem darbiniekiem un tad nu gan baigi maksās ministriem. Pēc tam noteikti gaidīs, lai aizstāv viņu intereses. Bija jau mums viens marsietis, kas lika tautai maksāt , lai viņš nāktu politikā.

Jefiņš
Jefiņš

Jāatceras Mērfija likumus – ja kas var saiet greizi, tad tas noteikti saies greizi un katrs ierēdnis cenšas ieņemt visnekompetentāko stāvokli.

ērce
ērce

Vienam kas pelna tik daudz būtu jāmaksā ne mazāk kā 50% ienākuma nodoklī.

Geiša
Geiša

galīgi nepareiz, ja minsutriem alga lielāka par padomju politčļeniem. Dabs gan kaulus nelauž un miniustriem tā pat kā deputātiem jau nav noteikts, ka vajadzīgs 9 klašu izglītība– te ne tika tādus viena naudas pārdalīšanas plāniņus var sacept. Nu maksā eksistējošiem no kritušās valdības ministriem cik gribi- kā bija tā palis tukša bioeta bezxfilmā ar nulles atbildību par aut kādiem lēmumiem. Un esam kur esam pie Rumānijas Tur gan ciena Čaušesku kā noturē valsti droši un augstu– bet puisim bija tiai 3 klašu izglītība. Un vai tad vairāk vajag? Tas pats jau vien būs kas mūsu lauku augstskolās ar visu legālo… lasīt vēl »

Gada glezna
Gada glezna

Pareizais jau sen zināmais teiciens ir “nelaist pat lielgabala šāviena attālumā”, nevis “nelaist 10 km rādiusā”.