Alvis Hermanis aicina dibināt jaunu partiju

Alvis Hermanis

Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis ir ne tikai starptautiski atzīts režisors, bet arī politisko norišu Latvijā aktīvs komentētājs. Šoreiz viņš nācis klajā ar visai interesantu priekšlikumu.

“Ticu, ka kādam varbūt jau apnikuši mani prātojumi par Latvijas politiku, taču lūdzu izlasīt šo, jo tas, iespējams, ir pats svarīgākais publiskais teksts manā mūžā.

Nākamo otrdien esmu uzaicināts uz Latvijas TV1 piedalīties sarunā “1 pret 1” ar Gundaru Rēderu.

Apzinos, ka tur man dažādu iemeslu dēļ diez vai ļaus sakarīgi izklāstīt savu viedokli. Tāpēc izdarīšu to šeit. Un tur tad varētu to komentēt sīkāk,” pauž Hermanis ierakstā, kuru var lasīt “Facebook” un “Instagram”.

“Sākumā svarīgi pateikt, ka šeit pārstāvu tikai un vienīgi savu personisko viedokli. Lūdzu, neputrot to ar manu darba vietu (JRT darbinieki un skatītāji arī pārstāv savus un ļoti dažādus politiskos uzskatus).

Tāpat neesmu saistīts ne ar kādām partijām vai domubiedru grupām.

Esmu tikai pilsonis, kuram nepatīk skaisti klusēt. Jo klusēšana bieži dara līdzatbildīgu, ja kaut kas iet greizi.

Manuprāt, ar Latviju šobrīd patiešām arī iet greizi. Cik esmu runājis ar cilvēkiem, tad tam piekrīt praktiski visi. Taču

visiem arī ir pasīvas nolemtības sajūta, jo pastāvošā kārtība ir kaut kāds apburtais loks, no kura nav izejas.

Skaidrs, ka tuvāko nedēļu laikā mums būs jauna valdība ar premjerministri [Eviku] Siliņu (JV, Progresīvie, ZZS plus 3 pārbēdzēji), kura tikai ļoti “dinamiski” paātrinās Latvijas atpalicību no kaimiņiem un citām Eiropas valstīm.

Pirmie lēmumi būs par imigrāciju un “izglītības sakārtošanu”. Parastā valodā sakot – 100 000 viesstrādnieki no Vidusāzijas un lauku skolu likvidācija.

Latvijas tautai tas būs pagrieziena punkts. Sekas būs gandrīz neatgriezeniskas.

Man pašam sarkanā lampiņa iedegās šovasar, kad redzēju, cik grūti bija izpārdot biļetes uz Dziesmu svētku pirmajiem lielkoncertiem. Taču šis teksts nebūs par vaimanāšanu. Man ir priekšlikums, diezgan konkrēts.

Kā redzam, LR Satversme, jeb precīzāk – vēlēšanu kārtība, vairs nepilda savu funkciju, jo tā vairs nedarbojas visas tautas interesēs. Tā šobrīd ir izdevīga tikai diezgan nelielai daļai. Un arī tikai īstermiņā.

Un pati lielākā problēma – tauta Latvijā ir atdalīta no politikas. Tai nav instrumentu, kā piedalīties politikā.

Esošās partijas šo funkciju īsti nepilda un vairs nav efektīvas. Un lai tautu iesaistītu valsts pārvaldē, jā, – ir jāmaina vēlēšanu kārtība.

Piedāvāju uz vienu termiņu atteikties no partiju pārstāvniecības un balsot vienmandāta vēlēšanu apgabalos, kur Latvija sadalīta proporcionālās 100 daļās, un katra ievēlē savu pārstāvi.

Manā atmiņā līdzīgi notika 1989.gadā, ja nemaldos, kad Gorbačova laikā pēc komunistu hegemonijas nebija vēl savu partiju, un cilvēki balsoja par atsevišķām personībām katrā vēlēšanu apgabalā. Toreiz tika visur savēlēti viscienījamākie pārstāvji – Īvāns, Vulfsons un citi.

Visatbilstošākais vārds šādai pārvaldes formai būtu – tautvaldība.

Pēc tam esošais prezidents, kā Satversmē ierakstīts, pats izvirza premjera kandidātu. Kuram, protams, kopā ar saviem izvēlētajiem ministriem, tik un tā ir jāsavāc vairākuma atbalsts no 100 neatkarīgajiem deputātiem. Tur nekas nemainās.

Tādējādi, es piedāvātu vismaz uz vienu vēlēšanu ciklu likvidēt partijas vispār. Pēc tam redzēs – varbūt esošie deputāti var atkal sabloķēties pēc ideoloģiskiem parametriem.

Piekrītu, šāds modelis skan totāli utopiski. Jo tagad pie varas esošās partijas nemūžam nepiekritīs mainīt vēlēšanu kārtību, pat ja Latvija tiek noskalota tualetes podā (ļoti atvainojos par līdzību).

Arī jebkurš nabaga prezidents, lai cik viņš gribētu kalpot tautas interesēm, ir bezcerīgi savažots partiju tīklos.

Tāpēc šeit nāk mana priekšlikuma interesantākā daļa.

Lai šo plānu likumīgi realizētu, uz nākamajām Saeimas vēlēšanām ir jādibina pagaidu partija/tautas kustība ar nosaukumu, piemēram, “Tautvaldība”, kuras priekšvēlēšanu programmā ir tikai viens vienīgs punkts: mainīt vēlēšanu kārtību.

Pēc šī punkta izpildīšanas, partija momentā beidz savu eksistenci, atlaiž Saeimu un tiek izsludinātas jaunas vēlēšanas, nu jau pēc jaunajiem noteikumiem. Protams, šai transfēra partijai, lai to izdarītu, jāsaņem masīvs vēlētāju atbalsts, lai dabūtu vairākumu. Tas nav garantēts, bet vismaz noderēs kā netiešs tautas referendums par tēmu, – vai tautu apmierina esošā lietu kārtība.

Pluss šeit ir tāds, ka šīs transfēra partijas biedriem nav nekādu saistību turpmāk pārtapt par profesionāliem politiķiem un mainīt profesiju. Jo viņi piekrituši “vienreizējas lietošanas” funkcijai – uzreiz pēc ievēlēšanas un vienīgā programmas punkta realizēšanas iet mājās un atgriezties pie savām lietām (jo, kā zināms, lielum lielais vairākums politiķu ir nerealizējušies cilvēki un partijas ir tādi lūzeru klubiņi, savukārt veiksmīgie pilsoņi negrib ziedoties, lai kļūtu par politiķiem). Līdz ar to ir cerība, ka šīs transfērpartijas “Tautvaldība” listē varētu būt gan viss mūsu uzņēmēju zieds, gan arī Andris Keišs ar Kristapu Porziņģi, figurāli izsakoties.

Pēc vēlēšanu likuma izmainīšanas, kas notiktu pirmajā Saeimas sapulces dienā, šī partija, kā jau teicu, momentā pašlikvidējas un tiek izsludinātas jaunas vēlēšanas. Kur deputāti tiek ievēlēti nu jau tiešā veidā, iztiekot bez morāli korumpētajām partiju listēm vispār. Un no tā brīža sākas reāla tautvaldība. Īsta tautvaldība. Kurā arī, protams, neiztiks bez kaislībām un konfliktiem. Toties tauta būs atguvusi reālu iespēju ietekmēt savu likteni.

Šobrīd mūsu liktenis ir salīdzinoši nelielas cilvēku grupas rokās. Partiju elites, ierēdņu elites astoņkājis plus angažētie mediji.

Domāju, tie kopā ir pāris tūkstoši cilvēku. Viņi tagad valda pār mūsu likteni. Es nedusmotos, ja viņi to darītu talantīgi un produktīvi. Diemžēl to viņi nemāk. Tādu talantu un prasmju viņiem Dievs nav devis. Un nekas arī nemainīsies.

Jau tagad zinām, ka pirms nākamajām vēlēšanām cilvēki atkal vaimanās, ka viss ir slikti un nav par ko balsot. Mans priekšlikums piedāvā izbalsot ārā visas Latvijas partijas un ieviest reālu tautvaldību, kur katram Latvijas nostūrim būtu savs pārstāvis parlamentā. Ar personīgu atbildību deleģēts. Jo šobrīd Latvija nīkulīgi deģenerējas jau kuru gadu un neviens par to beigās tā arī nebūs personīgi atbildīgs.

Es pieļauju un esmu gandrīz pārliecināts, ka manam priekšlikumam ir vājās vietas. Piedāvāju to apspriest. Vēl jo vairāk, pats noteikti neesmu sataisījies kļūt par politiķi un pamest darbu teātrī. Bet, ja šis priekšlikums kādu iedvesmo, aicinu uzņēmīgus un drosmīgus cilvēkus pieslēgties un izdomāt, kā to realizēt.

Jā, jūs nepārklausījāties – mans nodoms ir aicināt sabiedrību dibināt jaunu partiju. Partiju, kuras programmā tikai viens vienīgs punkts: likvidēt visas partijas Latvijā un pāriet uz tautvaldību.

ps. man nepatīk ne Šlesers, ne Rosļikovs, ne arī pārējie.”

Ticu, ka kādam varbūt jau apnikuši mani prātojumi par Latvijas politiku, taču lūdzu izlasīt šo, jo tas, iespējams, ir…

Posted by Alvis Hermanis on Ceturtdiena, 2023. gada 17. augusts

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


16
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
mitjka
mitjka

patc nekur nevelas piedalīties tikai elitārs kamertonis :)

mitjka
mitjka

patc nekur nevelas piedalīties tikai elitārs kamertonis :)

Pilsonis
Pilsonis

Par kādu “tautvaldību” var būt runa, ja LR pilsoņu lokā ir naturalizētie padomju okupanti un kolonisti? Ir jāievēro Satversme, jo tur jau ir rakstīts: “Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai”, nevis jāizgudro jauni likumi. Kopš 1940. gada LR Satversme ir pārkāpta un līdz šai dienai netiek ievērota. Atcerēsimies, ka no 1990. gada no 8. līdz 23. aprīlim vairāk nekā 700 000 balsstiesīgo Latvijas Republikas pilsoņu ievēlēja Pilsoņu Kongresu, kas bija VIENĪGAIS likumīgais pārejas posma jeb pagaidu parlaments, kura uzdevums bija tiesiski atjaunot LR neatkarību. Obligāts demokrātisku un brīvu Saeimas vēlēšanu priekšnoteikums bija Latvijas valsts deokupācija un dekolonizācija. Nekas tiesisks… lasīt vēl »

perdeļu kongresmenis
perdeļu kongresmenis

To, ka ir nejēdzības , par kurām signalizē prominentas personības, ir saprotams. Risinājums meklējams Satversmes ietvaros – visas iespējas nav izsmeltas, nevajag izgudrot paradoksālus, teorētiski neiespējamus risinājumus, palasīsim kādu politoloģijas, sociālantropoloģijas grāmatu, lai kaut ko saprastu notiekošajā , sāksim ar vienkāršāko- aiziesim uz vēlēšanām un izsvītrosim savā izvēlētajā politiskajā spēkā visus ar”reputācijas problēmām”, nebalsosim par partijām bez reālām programmām, nočekosim solījumu izpildi, noskaidrosim korupcijas ietekmi politiskajā spēkā. Tas būs liels solis uz priekšu.

aicinājums Alvim
aicinājums Alvim

Aicinu tevi dabūt smuku, jaunu parūku.

levitkucins
levitkucins

latvija ir tikpat gatava kā ēdiens zarnās, tāds ir jānoskalo tualetes podā. tā ir bioloģija

paskaidrojums
paskaidrojums

Šī ir tipiska krieva domāšana.

Zelma
Zelma

Larvijas radio sācis ciklu par dažiem aizbraukušiem homoseksuāļiem , cik viņiem Latvijā grūti , bet kad intervēsiet kādu no pusmiljona aizmukušiem no veiksmes stāsta ?

paskaidrojums
paskaidrojums

Lielā daļa no tā ‘pusmiljona” ir krievi un līdzskrējēji. Novēlu tiem — pašol nahuj !

Edvīns Puķe
Edvīns Puķe

Piedāvāju uz vienu termiņu atteikties no partiju pārstāvniecības un balsot vienmandāta vēlēšanu apgabalos, kur Latvija sadalīta proporcionālās 100 daļās, un katra ievēlē savu pārstāvi. Alvis Hermanis 02.12.2019 Kārtības rullis 3. daļa
Viesos: Mārtiņš Bondars, Anda Čakša, Jūlija Stepaņenko, Jurģis Liepnieks un Edvīns Puķe

Preteklis
Preteklis

Jauna partija tiks noēsta bez sāls īsā laikā, jo šaurās interešu grupas (JV, ZZS) ļoti ātri saliedēsies un nokops. Jebkura izmaiņa vēlēšanu procesā ir Saeimas jautājums, kas par tādām nebalsos.

Gada glezna
Gada glezna

Diemžēl cilvēks kā suga ir ļoti nepilnīga būtne. Tajā brīdi, kad esi pie siles, gribas baudīt labumus. Un pašlikvidācija nenotiks, jo šobrīd pie siles esošās partijas darīs visu iespējamo, lai uzpirktu pa vienam deputātus, lai tie balsotu pret saeimas atlaišanu, pret jauno vēlēšanu kārtību.

Man arī gribētos ticēt brīnumam, bet līdz šim neesmu piedzīvojis nevienu brīnumu, jo PSRS sabrukumu neuzskatu par brīnumu tā vienkāršā iemesla dēļ, ka nomenklatūrai sagribējās dzīvot zaļi.

atkal !
atkal !

Tas ir tikai ko Latvijai vajag, atkal jaunu partiju ! Un tādu ar smuku nosaukumu, kas piemānīs lētticīgos vēlētājus.

rowdy
rowdy

Vispār Hermaņa kungam interesanta ideja, diemžēl, kā jau viņš pats teica, diezgan utopiska.

Niknais
Niknais

Hermaņa kungam ir ļoti perspektīvs variants es jau agrāk minēju ka pastāvošā partiju sistēma ir nepilnīga caurstaigājamā ka publiskais nams un partijas sastāv no vieniem liekēžiem kuriem pirmajā vietā ir siltā vieta nevis godīgi strādāt, bet ar Hermaņa kunga priekšlikumu to varētu mainīt.

Uldis
Uldis

Var jau tagad iestāties Vienotībā. Kur problēma?