VP no žurnālistiem uzzina, ka par uzbrukumu Navaļnija līdzgaitniekam apcietinātais neskaitāmas reizes šķērsojis robežu ar viltotu Latvijas pasi

pase

Krievijas pilsonis Anatolijs Bļinovs, kurš Polijā apcietināts aizdomās par uzbrukuma organizēšanu cietumā nomērdētā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija sabiedrotajam Leonīdam Volkovam, pārvietojies pa Eiropu, izmantojot viltotu Latvijas pasi, kas izdota uz Liepājā dzīvojoša vairākkārt sodīta nepilsoņa vārda, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”.

Navaļnija līdzgaitnieku rīcībā nonākusī Bļinova sarakste ar, visticamāk, Izraēlā dzīvojošo uzņēmēju, bijušo naftas kompānijas “Jukos” vadības pārstāvi Leonīds Ņevzļins, liecina, ka pirms gada septembrī Bļinovs sūtījis foto no lidmašīnas salona, sekmīgi atlidojis no Madrides uz Varšavu. “Dokuments izgāja visas pārbaudes,” rakstīja Bļinovs.

Agrākā sarakstē Bļinovs mācījis Ņevzļinu, ka neīstas pases izgatavošanai vajadzīgas 6-8 fotogrāfijas, dažādās drēbēs, fotografētas tuvāk un tālāk. Bļinovs pats sūtīja ieskatam paraugus un minējis, ka pases var būt vienreizējas uz mēnesi vai iznomātas, vēsta “de facto”.

Raidījums izpētījis, ka viltotā Latvijas pase ir izdota 2017.gadā uz Latvijas nepilsoņa Sergeja Šturbas vārda. “de facto” pārliecinājās, ka pases dati ir īsti, izņemot bildi, kurā Šturbas vietā redzams Bļinovs.

Vairākkārt par zādzībām tiesātais Šturba dzīvo Liepājā, uz viņa vārda bijušas reģistrētas pāris firmas. Pirms 10 gadiem viņu noķēra zogam sieviešu cimdus, ziņoja avīze “Kurzemes vārds”. Regulāri zadzis kafiju un šokolādi. Kādā no tiesu spriedumiem sasummētas Šturbas kriminālās sodāmības – līdz 2018.gadam tādu bijis vairāk nekā 20. Vienu no saviem “tiktoka” video Šturba uzfilmējis, atrodoties restotā policijas busiņā, vēsta “de facto”.

Raidījumam Šturbu sastapis viņa dzīvesvietā Karostā. Atbildot uz jautājumiem caur atvērtu pirmā stāva logu, Šturba izklāstījis savu versiju, proti, ka viņam regulāri nozogot pases. Vairākas reizes tas noticis ārzemēs.

“Cietumā es vēl rakstīju iesniegumu, ka man bija nozagta pase. Ārzemēs zog, un es jums godīgi teikšu, pavirši attiecos pret dokumentiem. Tagad es dokumentus slēpju atsevišķi,” stāstīja Šturba, noliedzot, ka pasi būtu kādam pārdevis peļņas nolūkos.

Šturba pirms pāris nedēļām iznācis no Liepājas cietuma, kur bija ieslodzīts par vecām veikalu zādzībām. Tagad nokārtojis jaunu pasi.

“de facto” noskaidrojis, ka par dokumentu, kura datus izmantoja Bļinovs, Šturba tikai šogad augustā, īsi pirms iznākšanas no cietuma, ziņojis kā par nozaudētu it kā pērn decembrī. Tas nozīmē, ka tikai nesen pase anulēta.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs raidījumam pavēstījis, ka “Valsts policija veiks visus nepieciešamos pasākumus, lai izmeklētu iespējamo dokumentu viltošanas faktu.”

Viņš pieļauj, ka izmeklēšanā būs jāsadarbojas ar Poliju, kur Bļinovs pašlaik atrodas apcietinājumā.

“Nav šaubu, ka Valsts policijas izmeklētāji lems par vislabāko metodi kādā veidā iegūt šo informāciju,” pārliecināts Trofimovs.

Kā zināms, Navaļnija līdzgaitnieku filmā arī izskan norādes, ka Ņevzļins kopā ar līdzzinātāju Bļinovu ar pretlikumīgu maksājumu palīdzību mēģinājuši vai ir panākuši kriminālprocesa ierosināšanu pret bijušo Navaļnija dibinātā pretkorupcijas fonda izpilddirektoru Vladimiru Ašurkovu.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks noliedzis, ka šāda kriminālprocesu sarunāšana būtu iespējama.

Zināms, ka Latvijas izmeklētāji un prokurors iztaujājuši Ašurkovu Lielbritānijā, bet tas noticis jau agrāk sāktas lietas ietvaros saistībā ar kādu darījumu ar likvidējamās “PNB bankas” īpašumā bijušu ēku.

Bļinovs tika aizturēts 13.septembrī Polijā, kur viņam izvirzītas apsūdzības par 12.martā notikušās Leonīda Volkova piekaušanas organizēšanu. Polijas prokuratūras Organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas departamenta Mazovijas nodaļas prokurors viņam izvirzīja trīs apsūdzības, tostarp apsūdzību par Krievijas opozicionāra Volkova piekaušanu viņa tautības un politiskās darbības dēļ. Pēc prokurora lūguma Varšavas rajona tiesa aizdomās turētajam piemēroja pirmstiesas arestu uz trim mēnešiem, teikts prokuratūras paziņojumā.

Jums būs interesanti izlasīt par šo tēmu:

“The Insider”: Rīgas ekspolicists, kurš organizēja Navaļnija kolēģa piekaušanu un nodošanu FSB rokās, regulāri šķērsoja Latvijas-Krievijas robežu – Puaro.lv

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

1 Comment
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
Hvorfor
Hvorfor
17 d. atpakaļ

Pases, bļet…
Es pirms 1/4 gadsimta redzēju Microsoft peli ar pirkstu nospiedumu lasītāju. Mums tagad tajās “pasēs” ir ierakstīta bilde ar pirkstu nospiedumu. Bet nezkapēc nevar identificēt pēc tā pirkst nospieduma? Vajag lūk izdrukāt/uzlīmēt papīru, pa 30€. Katrus 10 gadus.
Daunēnu vergu slimība.