Prokuratūras celtā apsūdzība Lato Lapsam par Ievas Jaunzemes apkaunošanu

Lato Lapsa

Jura Stukāna vadītā prokuratūra ir uzstādījusi sava veida rekordu, apsūdzību Lato Lapsam par bijušās Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes nomelnošanu ceļot vēl pirms tam, kad jaunā grāmata “Vēža ieņēmumu dienests”, kura veltīta arī Valsts ieņēmumu dienesta “pasūtījumu galda” darbībai, bija nonākusi grāmatnīcās. Šodien Pietiek publicē Lato Lapsam celto apsūdzību pilnā apmērā.

LĒMUMS par personas saukšanu pie kriminālatbildības (apsūdzība)

Rīga 2024. gada 14. jūnijs

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Jānis Baumanis, izskatījis kriminālprocesa Nr. 18100000424 materiālus, konstatēja:

[1] Izmeklēšanā savāktie pierādījumi norāda uz personas vainu izmeklējamajā noziedzīgajā nodarījumā, un prokurors ir pārliecināts, ka pierādījumi apstiprina, ka Lato Lapsa izdarīja apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu pavairotā sacerējumā masu saziņas līdzeklī (neslavas celšanu), un konkrēti:

[1.2] Laika posmā no 2023. gada 17. februāra līdz 2023. gada 21. aprīlim, izmeklēšanā precīzi nenoskaidrotā vietā, Lato Lapsa, personīgu motīvu vadīts, ar vienotu nodomu un mērķi, nolūkā tīši celt neslavu Ievai Jaunzemei masu saziņas līdzekļos – internēta portālā “www.pietiek.com”, YouTube kanālā “Lato Lapsa” (lietotāja profils:  https://www.youtube.com/@latolapsa6866), sociālajā medija Twitter kanālā “Lato Lapsa” (lietotāja profils: https://twitter.com/Lato Lapsa) un interneta portālā “Dienas Bizness”, tīši izplatīja nepatiesus un apkaunojošus izdomājumus par Ievu Jaunzemi, proti,

[1.2.1] 2023. gada 17. februārī, ar nolūku izplatīt nepatiesus, Ievu Jaunzemi apkaunojošus izdomājumus, interneta portālā “www.pietiek.com” publiski izplatīts Lato Lapsas sacerējums ar nosaukumu: “Lato Lapsa: kamolītis ir sācis ritināties, daži zaudēs amatus, daži tiks apsūdzēti, daži sēdēs”, kurā publiskots Lato Lapsas sacerējums: “Bet vai ir cerība jau nekavējoties sekos Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonu atstādināšanas un kriminālprocesa sākšana, ņemot vērā publikācijā atklāto, ka “pasūtījuma” atbalstīšanā ir bijusi iesaistīta arī Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme un LR ģenerālprokurors Juris Stukāns”. Sacerējumā Lato Lapsa izplata nepatiesus, kā arī godu un cieņu aizskarošus apgalvojumus, ka Ieva Jaunzeme atbalstīja “pasūtījumu”, norādot, ka par to viņu jāatstādina un jāsāk kriminālprocess, tādējādi nepārprotami norādot, ka Ieva Jaunzeme ir izdarījusi noziedzīgu nodarījumu. Publikācija satur arī norādi uz Lato Lapsas YouTube kanālu, kurā Lato Lapsa ierakstā ar nosaukumu: ““Kas un kā pasūtīja Lato Lapsu un Jurģi Liepnieku” – ko nozīmē “Dienas” publikācija un kas būs tālāk”, kas publiski izplatīts 2023. gada 17. februārī (sacerējums plašam sabiedrības lokam pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=MKFewZ-7dfM), nepatiesi apgalvo, ka Ievu Jaunzemi jāatstādina no amata un viņa vainojama noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, Ieva Jaunzeme ir noziedzīgu darbību ja ne līdzdalībniece, tad atbalstītāja.

[1.2.2] Turpinot realizēt savu noziedzīgo nodomu, 2023. gada 20. februārī, ar nolūku izplatīt nepatiesus, Ievu Jaunzemi apkaunojošus izdomājumus, interneta portālā “www.pietiek.com” publiski izplatīts Lato Lapsas sacerējums ar nosaukumu: “Kāpēc VID Ieva Jaunzeme melo tik stulbi un nekaunīgi, un kuru viņa ar šiem meliem cenšas piesegt”, kurā publiskots Lato Lapsas sacerējums: ““Domāju, ka tas saistīts ar to, ka kriminālprocess ir nonācis prokuratūrā un jācer, ka drīz arī tiesā. Tiesa noteikti būs atklāta,” – šādi Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme Facebook atbildējusi uz jautājumu “Tad Jūsu minējums, kāpēc Lapsa ar Liepnieku tik saskaņoti tagad darbojas? Un kurās tiesībsargājošās iestādēs esat vērsusies ar sūdzībām pret Jums vērsto kampaņu?” Jaunākajā ierakstā savā YouTube kanālā Lato Lapsa izskaidro – kāpēc VID ģenerāldirektore melo tik stulbi un nekaunīgi un kas ir tas noziegumu pasūtītājs un uzkūdītājs, kuru viņa ar šiem meliem cenšas piesegt”. Sacerējumā Lato Lapsa izplata nepatiesus, kā arī godu un cieņu aizskarošus apgalvojumus, ka Ieva Jaunzeme piesedz noziegumu pasūtītāju un uzkūdītāju, melojot stulbi un nekaunīgi. Publikācija satur arī norādi uz Lato Lapsas Youtube kanālu, kurā Lato Lapsa ierakstā ar nosaukumu: “Kāpēc VID Ieva Jaunzeme melo tik stulbi un nekaunīgi, un kuru viņa ar šiem meliem cenšas piesegt”, kas publiski izplatīts 2023. gada 19. februārī (sacerējums plašam sabiedrības lokam pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=UJY73xjJCCE) nepatiesi, kā arī godu un cieņu aizskaroši apgalvo, ka Ieva Jaunzeme veicinājusi noziedzīgus nodarījumus Valsts ieņēmumu dienestā, ka Ieva Jaunzeme ir “pasūtījuma” saņēmēja un, ka ar primitīvajiem, nekaunīgajiem un apzinātajiem meliem viņa mēģina glābties pati un glābt “pasūtījuma” izdarītājus un uzkūdītājus uz noziegumu.

[1.2.3] Turpinot realizēt savu noziedzīgo nodomu, 2023. gada 23. februārī, ar nolūku izplatīt nepatiesus, Ievu Jaunzemi apkaunojošus izdomājumus, interneta portālā “www.pietiek.com” publiski izplatīts Lato Lapsas sacerējums ar nosaukumu: “Jaunzeme cer tomēr iedabūt amatā saviem saimniekiem vajadzīgo „Juraša brigādes” pārstāvi Prusaku”, kurā publiskots Lato Lapsas sacerējums: “Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme, kurai februāra vidū neizdevās paslepus apstiprināt vakantajā Nodokļu un muitas policijas pārvaldes vadītāja amatā Iekšējās drošības pārvaldes vadītāju Aigaru Prusaku, tomēr nav zaudējusi cerības nodrošināt šo amatu saviem saimniekiem vajadzīgajam „Juraša brigādes” pārstāvim, – kaut gan piespiesta izveidot oficiālu konkursa komisiju, viņa tajā „piemirsusi” iekļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāvi.”, “10. februārī pietiek.com publicēja labi informēta lasītāja rakstu, kurā tika minēts, ka I. Jaunzeme NMPP direktora amatā bez konkursa iecēlusi līdzšinējo VID Iekšējās drošības pārvaldes (IDP) vadītāju A. Prusaku, un rezonanse bija tik iespaidīga, ka I. Jaunzemei nācās izlikties, ka šāda lēmuma vispār nav bijis.”, “Šīs nespējas izskaidrojums, kā ziņo pietiek.com informācijas avoti VID, ir vienkāršs – vispirms I. Jaunzeme parakstījusi rīkojumu nozīmēt A. Prusaku par NMPP direktora vietas izpildītāju, bet pēc tam, sākoties rezonansei, pārbijusies un rīkojumu atcēlusi.” Sacerējumā Lato Lapsa izplata nepatiesus, kā arī godu un cieņu aizskarošus apgalvojumus, ka Ievai Jaunzemei ir “saimnieki” un viņu interesēs Valsts ieņēmumu dienestā amatā tiek apstiprināts darbinieks, nepārprotami norādot, ka Ieva Jaunzeme kā Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore nav objektīva un neatkarīga.

[1.2.4] Turpinot realizēt savu noziedzīgo nodomu, 2023. gada 1. martā, ar nolūku izplatīt nepatiesus, Ievu Jaunzemi apkaunojošus izdomājumus, interneta portālā “www.pietiek.com” publiski izplatīts Lato Lapsas sacerējums ar nosaukumu: “VID Jaunzeme TV intervijā par pasūtījuma lietu skandālu mēģina izvairīties, novelt vainu un izteikt sašutumu, ka kāds atļaujas atklāt viņas piesegtās noziedzīgās shēmas”, kurā publiskots Lato Lapsas sacerējums: “VID Jaunzeme TV intervijā par pasūtījuma lietu skandālu mēģina izvairīties, novelt vainu un izteikt sašutumu, ka kāds atļaujas atklāt viņas piesegtās noziedzīgās shēmas”. Sacerējumā Lato Lapsa izplata nepatiesus, kā arī godu un cieņu aizskarošus apgalvojumus, ka Ieva Jaunzeme piesedz noziedzīgās shēmas un vainu par to Ieva Jaunzeme mēģina novelt.

[1.2.5] Turpinot realizēt savu noziedzīgo nodomu, 2023. gada 4. martā, ar nolūku izplatīt nepatiesus, Ievu Jaunzemi apkaunojošus izdomājumus, interneta portālā “www.pietiek.com” publiski izplatīts Lato Lapsas sacerējums ar nosaukumu: “Kas patiesībā interesē “sabiedrisko” televīziju – kas bija VID pasūtījuma lietas visaugstākie organizētāji un uzkūdītāji vai kā novērst no tiem sabiedrības uzmanību?”, kurā publiskots Lato Lapsas sacerējums: “Kas interesē “sabiedriskos” medijus un pirmām kārtām Latvijas Televīziju – kuri bija tie, kas organizēja, pasūtīja un uzkūdīja laikraksta Diena 17. februāra publikācijā “Kas un kā “pasūtīja” Lato Lapsu un Jurģi Liepnieku”, vai kā novērst sabiedrības uzmanību no šīm personām, kuras, kā izrietēja no publikācijas, ir spējušas piespiest vai motivēt pasūtījuma lietu atbalstīt pat Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi”. Sacerējumā Lato Lapsa izplata nepatiesus, kā arī godu un cieņu aizskarošus apgalvojumus, ka Ieva Jaunzeme atbalstīja “pasūtījuma” lietu. Publikācija satur arī norādi uz Lato Lapsas Youtube kanālu, kurā Lato Lapsa ierakstā ar nosaukumu: “Svētdienas vakarā paši varēsiet pārliecināties – ko no tā Jums (ne)parādīs “sabiedriskā” LTV”, kas publiski izplatīts 2023. gada 3. martā (sacerējums plašam sabiedrības lokam pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=MfYKqdmsFmk&t=4s) nepatiesi, kā arī godu un cieņu aizskaroši apgalvo, ka Ieva Jaunzeme kā Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore izpilda “pasūtījumus”.

[1.2.6] Turpinot realizēt savu noziedzīgo nodomu, 2023. gada 11. martā, ar nolūku izplatīt nepatiesus, Ievu Jaunzemi apkaunojošus izdomājumus, interneta portālā “www.pietiek.com” publiski izplatīts Lato Lapsas sacerējums ar nosaukumu: “Lato Lapsa: VID Jaunzeme panikā rāpjas palmā aizvien augstāk, sarkanā melu pakaļa kļūst saskatāma aizvien labāk”, kurā publiskots Lato Lapsas sacerējums: “Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme panikā rāpjas palmā aizvien augstāk, sarkanā melu pakaļa kļūst saskatāma aizvien labāk, – tā VID šīsnedēļas paziņojumu, kurā izteikti jau neslēpti draudi tiem, kas atļaujas atklāt patiesību par VID koruptīvo sistēmu, savā jaunākajā YouTube ierakstā komentē Lato Lapsa.” Sacerējumā Lato Lapsa izplata nepatiesus, kā arī godu un cieņu aizskarošus apgalvojumus, ka ar Ieva Jaunzeme saistīta ar draudiem un VID koruptīvo sistēmu. Publikācija satur arī norādi uz Lato Lapsas YouTube kanālu, kurā Lato Lapsa ierakstā ar nosaukumu: “VID Jaunzeme panikā rāpjas palmā aizvien augstāk, sarkanā melu pakaļa kļūst saskatāma aizvien labāk”, kas publiski izplatīts 2023. gada 10. martā (sacerējums plašam sabiedrības lokam pieejams:  https://www.youtube.com/watch?v=8fsNiVnfEds), nepatiesi, kā arī godu un cieņu aizskaroši, salīdzinot Ievu Jaunzemi ar mērkaķi, apgalvo, ka ar Ieva Jaunzeme gādību un atbalstu īstenotas “pasūtījuma” lietas, ka Ieva Jaunzeme uz publikācijām reaģēja ar krimināliem draudiem trauksmes cēlājiem, ka Ievas Jaunzemes vadībā, uzraudzībā un gādībā ir veidota koruptīva sistēma Valsts ieņēmumu dienestā, ka Ievai Jaunzemei izdarīja noziegumus un noziegumu piesegšanu, par kuru viņai vajadzētu atbildēt.

[1.2.7] Turpinot realizēt savu noziedzīgo nodomu, 2023. gada 21. martā, ar nolūku izplatīt nepatiesus, Ievu Jaunzemi apkaunojošus izdomājumus, interneta portālā “www.pietiek.com” publiski izplatīts Lato Lapsas sacerējums ar nosaukumu: “Jaunzemes paspārnē noziegumi kļūst masveidīgi: KNAB pieķēris desmitus VID darbinieku, kuri nelikumīgi ieguvuši informāciju no datubāzēm”, kurā publiskots Lato Lapsas sacerējums: “Jaunzemes paspārnē noziegumi kļūst masveidīgi”, “Pašreizējās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes paspārnē dažāda līmeņa noziegumi ir kļuvuši masveidīgi”, “Taču patiesībā šis ir viens no izplatītākajiem noziegumiem VID, – I.Jaunzemes paspārnē darbinieki nodarbojas ar dažādu sensitīvu datu noskaidrošanu pēc noziedznieku vai uzņēmēju konkurentu pasūtījuma vai arī tos vienkārši pārdod. Pašlaik I. Jaunzemei jau ir nosūtīts informācijas pieprasījums šai sakarā, savukārt finanšu ministram, I. Jaunzemes „politiskajam jumtotājam” Arvilam Ašeradenam – kārtējie jautājumi par iecietīgumu saistībā ar VID plaukstošo noziedzību un pasūtījuma lietām.” Sacerējumā Lato Lapsa izplata nepatiesus, kā arī godu un cieņu aizskarošus apgalvojumus, ka Ieva Jaunzeme paspārnē Valsts ieņēmumu dienestā noziegumi kļūst masveidīgi, turklāt tas tiek sasaistīts ar pasūtījuma lietām, tādējādi nepārprotami tiek norādīts uz to, ka Ieva Jaunzeme piesedz noziedzīgus nodarījumus un iesaistīta “pasūtījuma” lietās, radot iespaidu par Ievas Jaunzemes noziedzīgo rīcību.

[1.2.8] Turpinot realizēt savu noziedzīgo nodomu, 2023. gada 22. martā, ar nolūku izplatīt nepatiesus, Ievu Jaunzemi apkaunojošus izdomājumus, Lato Lapsa sociālajā medija Twitter kanālā “Lato Lapsa” publiski izplatīja sacerējumu: “Pasūtījumu lietas ir tikai viens no VID vadītājas Jaunzemes piesegtajiem un kultivētajiem noziedzīgajiem rūpaliem. Bet nāksies atbildēt gan viņai, gan “jumtotājiem” no “Jaunās Vienotības” ar @aseradens priekšgalā” (sacerējums plašam sabiedrības lokam pieejams: https://twitter.com/Lato Lapsa/status/16384553463174799367s-20). Sacerējumā Lato Lapsa izplata nepatiesus, kā arī godu un cieņu aizskarošus apgalvojumus, ka Ieva Jaunzeme piesedz un kultivē noziedzīgus “rūpalus” – “pasūtījuma” lietas, tādējādi nepārprotami tiek norādīts uz to, ka Ieva Jaunzeme piesedz noziedzīgus nodarījumus.

[1.2.9] Turpinot realizēt savu noziedzīgo nodomu, 2023. gada 12. aprīlī, ar nolūku izplatīt nepatiesus, Ievu Jaunzemi apkaunojošus izdomājumus, Lato Lapsa savā intervijā, kuru publicēja Jānis Goldbergs interneta portālā “Dienas Bizness” ar publikācijas nosaukumu “Lato Lapsa kaļ jau nākamos plānus” publiski izplatīja sacerējumu: “Ir tā, ka Ieva Jaunzeme ir ilgus gadus uzturējusi, piesegusi un veicinājusi Valsts ieņēmumu dienesta noziedzīgo, koruptīvo sistēmu”, “Es pieņemu, ka Initas Lūres atklātie fakti par konkrēto pasūtījuma lietu ir tikai mazs stūrītis no pietiekami apjomīgās un noziedzīgās shēmas, kurā ir iesaistītas valsts augstākās amatpersonas. Paskaidrošu. Proti, ir izmeklētāja, kura saka, ka saņēmusi norādes par pasūtījumu pret mani no vidēja ranga VID amatpersonas, ka šo pasūtījuma lietu atbalstījusi VID ģenerāldirektore un to piesedzis Latvijas Republikas ģenerālprokurors”. Sacerējumā Lato Lapsa izplata nepatiesus, kā arī godu un cieņu aizskarošus apgalvojumus, ka Ieva Jaunzeme ir uzturējusi, piesegusi un veicinājusi Valsts ieņēmumu dienesta noziedzīgo, koruptīvo sistēmu, kā arī apgalvo, ka Ieva Jaunzeme kā VID ģenerāldirektore atbalstījusi “pasūtījuma” lietu.

[1.2.10] Turpinot realizēt savu noziedzīgo nodomu, 2023. gada 14. aprīlī, ar nolūku izplatīt nepatiesus, Ievu Jaunzemi apkaunojošus izdomājumus, Lato Lapsa sociālajā medija Twitter kanālā “Lato Lapsa” publiski izplatīja sacerējumu: “Interesanti, kādā tieši veidā Stukāna-Jaunzemes-Ašerādena-Levita organizētās noziedzības grupējums mēģinās ignorēt ŠO un kādas komandas tas šai sakarā dos “sabiedriskajiem” un “plašstraumes” propagandonu medijiem [..]” (sacerējums plašam sabiedrības lokam pieejams:

https://twitter.com/Lato Lapsa/status/1646721744525312001). Sacerējumā Lato Lapsa izplata nepatiesus, kā arī godu un cieņu aizskarošus apgalvojumus, ka Ieva Jaunzeme ir organizētās noziedzības grupējuma dalībnieks.

[1.2.11] Turpinot realizēt savu noziedzīgo nodomu, 2023. gada 21. aprīlī, ar nolūku izplatīt nepatiesus, Ievu Jaunzemi apkaunojošus izdomājumus, Lato Lapsa sociālajā medija Twitter kanālā “Lato Lapsa” publiski izplatīja sacerējumu: “Interesanti, vai arī šoreiz Ašeradenam un pārējai “Vienotības” VID noziedzīgā astoņkāja piesedzēju grupai izdosies paglābt korumpēto Jaunzemi un paglābties pašiem. [..]” (sacerējums plašam sabiedrības lokam pieejams: https://twitter.com/Lato Lapsa/status/1649259711412281345?s=20). Sacerējumā Lato Lapsa izplata nepatiesus, kā arī godu un cieņu aizskarošus apgalvojumus, ka Ieva Jaunzeme ir korumpēta.

[1.3] Ar minētajām darbībām Lato Lapsa apzināti izplatīja plašam sabiedrības lokam ziņas, kas nav patiesas un apkauno Ievu Jaunzemi, tādā veidā cēla Ievai Jaunzemei neslavu masu saziņas līdzekļos. Minētajos rakstos norādītie apkaunojošie Lato Lapsas izdomājumi diskreditē Ievas Jaunzemes tēlu sabiedrības acīs un ir vērstas uz viņas autoritātes mazināšanu un ir viņai neslavu ceļošas. Nepatiesi apgalvojumi, ka Ieva Jauzeme ir korumpēta, nepatiesi apgalvojumi par Ievas Jaunzemes izdarītajiem noziedzīgiem nodarījumiem, par “pasūtījuma” lietu atbalstīšanu, par Ievas Jaunzemes “saimniekiem”, kuru interesēs Valsts ieņēmumu dienestā amatā tiek apstiprināts darbinieks, par Ievas Jaunzemes piesegtajām noziedzīgām shēmām, par Valsts ieņēmumu dienesta noziedzīgās, koruptīvās sistēmas uzturēšanu, piesegšanu un veicināšanu, par “jumta” izveidošanu augstu amatpersonu darbību piesegšanai, par atstādināšanas iemesliem, grauj Ievas Jaunzemes reputāciju un ir viņas goda un cieņas aizskarošas.

Ar savām darbībām Lato Lapsa izdarīja noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 157. panta otrajā daļā.

[2] Turklāt Lato Lapsa izdarīja apzināti nepatiesu, otru personu apkaunojošu izdomājumu tīšu izplatīšanu pavairotā sacerējumā masu saziņas līdzeklī (neslavas celšanu), un konkrēti:

[2.1] 2023. gada 24. februārī izmeklēšanā precīzi nenoskaidrotā vietā, Lato Lapsa, personīgu motīvu vadīts, nolūkā tīši celt neslavu žurnālistei Lainei Fedotovai masu saziņas līdzekļos – sociālajā medijā “TikTok” (lietotāja profils: https://www.tiktok.com/@latolapsa ) un YouTube kanālā “Lato Lapsa” (lietotāja profils:

https://www.youtube.com/@latolapsa6866 ), tīši izplatīja nepatiesus un apkaunojošus izdomājumus par Laini Fedotovu.

[2.2] Proti, 2023.gada 24. februārī Lato Lapsa YouTube kanālā publieēja ierakstu ar nosaukumu: “Jautrs stāsts par VID Jaunzemi, viņas jumtotājiem un klientiem, Delfu tindermeitenēm un dolboj.biem ” (ieraksts redzams: https://www.youtube.com/wateh?v=zNJRQYHINDU&t=1s ), kā arī 2023.gada 24. februārī Lato Lapsa publicēja ierakstu sociālajā medijā “TikTok” (ieraksts redzams:  https://www.tiktok.com/@latolapsa/video/7203599110828510470?r=1&t=8a8YiMbFwCU) Ierakstā Lato Lapsa izplata žurnālisti Laini Fedotovu nomelnojošos, nepatiesus, cieņu aizskarošos un neslavu ceļošos izdomājumus.

[2.3] Ierakstā Lato Lapsa saka: “Mums ir tāds kantoris, kas saucas portāls “Delfi”, kas vienmēr bijis slavens ar to, ka nauda tam ir bijusi pāri visam un kurš grib pelnīt da vienalga no jebkā un kurš pārtiek ļoti trekni no visvisādām valsts naudām, no pasūtījumiem, no projektiem, no atbalstiem, no grantiem, kā tik vēl ne. Davai – iesim pie Delfiem. Prasīsim: “Delfi, uztaisiet man kaut ko foršu!”. Bet – “Delfi”, kā zināms, ir kantoris, kurš tik tiešām rūpējas tikai un vienīgi par naudu. Un “Delfi” ļoti labi saprot, ka viņi varētu uzrakstīt kaut ko jauku par lielisko Valsts ieņēmumu dienestu, kurš ir atmaskojis nomelnotājus un tā tālāk, un tā tālāk. Bet tad, kad viņi to izdarīs, viņi automātiski zaudēs savus reklāmdevējus, jo reklāmdevēji viņiem ir uzņēmēji. [..] Kaut kas ir jāizdomā. Un tad “Delfi” nolemj ķerties pie ģeniāla risinājuma. Pilnīgi gar acīm redzu, kā vadība. Tā, kas tur ir vadība? Bija tāds Ingus Bērziņš. Bet tas kaut kā pelnīja un pelnīja naudu un tad pēkšņi atcerējās, ka viņam ir kaut kāda lieta, ko sauc par principiem, ētiku un tā tālāk. Tikko viņš ko tādu iepīkstējās, viņu, latviski sakot, izpirda ārā ar kājas nospiedumu uz pakaļas. Lai dzejo citur. Un tagad tur ir ļoti paklausīgi, ļoti naudu orientēti ļaudis. [..] Un pilnīgi gar acīm redzu, kā šie visi Filipi Lastovski sapulcējas un domā “Tā, ko lai dara? Ko lai dara? Ko lai dara? Kaut kas ir jāuzraksta, lai Valsts ieņēmumu dienests ir kaut cik laimīgs, bet, lai arī mūsu reklāmdevēji ir laimīgi. Izdarīsim tā – paņemsim visstulbāko, visdumjāko, visnekompetentāko mūsu līdzstrādnieku vai līdzstrādnieci. Dzimums nav svarīgs. Izdomāsim visstulbāko tēmu, ko mēs varam šajā sakarā. Uztaisīsim kaut kādu rakstiņu, iebāzīsim viņu mūsu maksas sadaļā, kur tāpatās neviens normāls cilvēks par to, ko mēs tur iebāžam, naudu nemaksā. Un tātad puslīdz droši, neviens mūsu reklāmdevējs tur nelasīs. Iebāzīsim vēl šo rakstiņu pilnīgā pakaļā, lai viņu, pasarg Dievs, kāds nepamana. Un būs labi.” Tātad – tiek atrasta tā nu sanāk visdumjākā, visaprobežotākā, visnekompetentākā un visambiciozākā meitene visā “Delfu” kolektīvā. Viņai tiek teikts: “Davai uzmauc kaut ko! Tā, lai ir!” Meitene pakasa aiz auss, pakasa aiz otras auss, varbūt vēl kaut kur pakasa un izdomā tā – par pasūtījumiem kā tādiem nevar rakstīt, davai rakstīsim par to, vai ir labi intervēt cilvēkus par Valsts ieņēmuma dienesta pasūtījumiem. Lieliska ideja. Tā [..] Ja jūs gribat redzēt to, kā darbojas valsts pasūtījums, kā, cik stulbi tas tiek īstenots, cik stulbi tas tiek realizēts. Un viena maza nelaimīte – par lielāko daļu no tā tiek maksāts par mūsu, jūsu nodokļu maksātāju naudu. Apmeklējiet portālu “Delfi”, tur šitādu sūdu ir lielā vairumā. Turpinājums sekos.”

[2.4] Publikācijā Lato Lapsa nepatiesi, kā arī godu un cieņu aizskaroši apgalvo, ka Laine Fedotova ir nezināmo pasūtītāju atrasta kā visdumjākā, visaprobežotākā, visnekompetentākā un visambiciozākā žurnāliste, lai izveidotu pasūtījuma publikāciju, tādējādi nepārprotami norādot, ka Laine Fedotova kā žurnāliste nav objektīva un neatkarīga publikācijās satura veidošanā.

Ar minētajām darbībām Lato Lapsa ir veicis noziedzīgu nodarījumu, publicējot apzināti nepatiesu, apkaunojošu izdomājumus par pasūtījuma neobjektīvu rakstu veidošanu, kas negatīvi ietekmē žurnālistes Laines Fedotovas reputāciju, diskreditē Laines Fedotovas tēlu sabiedrības acīs, grauj viņas reputāciju un ir viņas goda un cieņas aizskaroši.

Ar savām darbībām Lato Lapsa izdarīja noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 157. panta otrajā daļā.

Pamatojoties uz iepriekš minēto un saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 402. pantu, 403. panta pirmās daļas 1. punktu, 403. panta otro daļu un 405. pantu, nolēma:

1. Saukt šajā kriminālprocesā pie kriminālatbildības Lato Lapsu kā apsūdzēto, uzrādot apsūdzību divu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, kas paredzēti Krimināllikuma 157. panta otrajā daļā, izsniedzot viņam apsūdzības kopiju un rakstveida informāciju par apsūdzētā tiesībām Kriminālprocesa likuma 406. pantā noteiktajā kārtībā.

2. Uzsākt kriminālvajāšanu pret Lato Lapsu.

Lēmums nav pārsūdzams.

Prokurors J. Baumanis

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

16 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments
Pelēns
Pelēns
2 mēnešus atpakaļ

kartiņjevitas zelta jaunatne norīkota plusot un mīnusot

maniaks
maniaks
2 mēnešus atpakaļ

Man ļoti patiktos, ka Jaunzemi tiesā kārtīgi izģērbtu tā, lai viņai pārietu vēlēšanās ņirgāties par cilvēkiem.

ruksis
ruksis
2 mēnešus atpakaļ

Lato ir čakarējies mazlit par daudz. Ir jābūt konsekvencēm.

un
un
2 mēnešus atpakaļ

Bet kā ar asteszvēra austrumu sponsoriem?

Zane
Zane
2 mēnešus atpakaļ

Tik šķidra apsūdzība par sacerējumu, par kaut kādām Jaunzemēm, kuras LV ir vismaz desmit. Lai uzsāktu lietu prokuratūrai vispirms bija jāveic sacerējuma faktu pārbaude un ļoti iespējams, ka tie ir patiesi. Lapsa ĻOTI delikāti, kā trauksmes cēlājs, informēja sabiedrību par iespējamiem noziegumiem Valsts ieņēmuma dienestā. Mūsu prokuratūra ir saaugusi ar valdību un nespēj vairs nošķirt vēlamo no patiesā, izpilda diktatoru pavēles, gluži kā Baltkrievijā……

Bruno
Bruno
2 mēnešus atpakaļ

Paldies L. Lapsa par dokumentālām grāmatām , Latvijas vēstures fondā !

Tā paiet pasaules godība
Tā paiet pasaules godība
2 mēnešus atpakaļ

Normāla apsūdzība. Kas kuram nepatïk?

Gada glezna
Gada glezna
2 mēnešus atpakaļ

Kad komunistei Krustiņsonei prasīja, pēc kādiem principiem tika sodīti cilvēki, viņa moži atbildēja: pēc revolucionārās sirdsapziņas. Šie tā saukto “normālo apsūdzību” rakstītāji nemaz nezin vēsturi: 1938. gadā Krustiņsoni arestēja arī pēc revolucionārās sirdsapziņas principiem. Tā ka šādu apsūdzību rakstītājiem arī var pienākt tā diena, kad pret viņiem būs uzrakstītas “normālas apsūdzības”.

Inquisitio
Inquisitio
2 mēnešus atpakaļ
Reply to  Gada glezna

Tur jau tā lieta, ka pierādījumus Lapsas apsūdzībā var apskatīt, izlasīt, noklausīties katrs. Tie visi ir publiski pieejami un apsūdzības rakstu sastādīs pat vecāko kursu students. Nekā slepena vai noslēpjama.

Gada glezna
Gada glezna
2 mēnešus atpakaļ
Reply to  Inquisitio

Tā jau ir: še “Inquisitio” acīm redzot atbalsta Krievijas tiesas lēmumus, kas konstatē Krievijas armijas apmelošanu. Šīs aposīdzības arī balstās uz publiski piejamām publikācijām. Tā teikt “apsūdzības rakstu sastādīs pat vecāko kursu students”.

Inquisitio
Inquisitio
2 mēnešus atpakaļ
Reply to  Gada glezna

Par kādu Krieviju tu te mels? Apskati rakstā dotās atsauces uz youtube; twitter; tiktok ar Lapsas daiļradi. Pat viņš nevarēs pateikt, ka tas ir kāds cits Lapsa, nevis Lato Lapsa. Pats iedevis pierādījumus.

Gada glezna
Gada glezna
2 mēnešus atpakaļ
Reply to  Inquisitio

>> Inquisitio || Izskatās, ka esat pilnīgs nejēga. Krievijā arī apsūdzības balstās uz ierakstiem Youtube. Ne jau no tukša gaisa notiek apsūdzības par Krievijas armijas diskreditēšanu. Te ir viens pret vienu: Krievija uzskata, ka šie ieraksti diskreditē Krievijas armiju, Jaunzemes gadījumā Latvijas prokuratūra uzskata, ka Jaunzeme tiek apmelota.
Izsaku līdzjūtību jūsu intelektam.

Inquisitio>> gada gleznai
Inquisitio>> gada gleznai
2 mēnešus atpakaļ
Reply to  Gada glezna

Tādiem nejēgām kā tev arī domāta Lapsas pasūtījuma nomelnošanas kampaņas, taču tādu sabiedrība, paldies dievam, nav daudz. Dzīvo tālāk savās izlūzijās.

Gada glezna
Gada glezna
2 mēnešus atpakaļ

>> Inquisitio || Neaizmirstiet vēl pieminēt, ka 7 miljardu dzelzceļa afēra nav nemaz afēra.
Ja neesat viens no aferistiem, tad teiciens “Dzīvo tālāk savās izlūzijās” ir domāts tieši jums.

dončips
dončips
2 mēnešus atpakaļ

Atliek tik taisnā ceļā aiz restēm.

Skunss
Skunss
2 mēnešus atpakaļ

Ja jau grib būt taisnīgi, tad Jaunzeme ir jāapsūdz mākslinieku nomelnošanā nosaucot viņu darbu par hobiju.