Liek atteikties no gaļas produktiem – lauksaimnieki pauž satraukumu par Rīgas mēra Staķa absurdo lēmumu

Staķis

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) Rīgas domei nosūtījusi atklātu vēstuli, kurā tā pauž satraukumu un iebilst pret Rīgas domes mēra Mārtiņa Staķa (PP) lēmumu janvārī Rīgas Centrālajai administrācijai noteikt par pienākumu atteikties no gaļas produktu izmantošanas akcijas “Neapēd zemeslodi” ietvaros

LOSP pauž satraukumu par Rīgas domes mēra Mārtiņa Staķa pieņemto lēmumu 2023. gada janvāra mēnesī Rīgas Centrālajai administrācijai noteikt par pienākumu pasākumos atteikties no Latvijas vietējo ražotāju gaļas un citu dzīvnieku izcelsmes produktu izmantošanu ēdienu iegādē, teikts publikācijā biedrības lapā sociālajā medijā Facebook.

Atklātā vēstulē

LOSP pieprasa Rīgas domes mēram sniegt informāciju par veiktajiem iepirkumiem šā Rīgas domes sasaukuma laikā (2020.-2022.g.), kas veikti saistībā ar ēdienu iegādi, norādot precīzu apjomu, cik iepirkumos izmantotas Zaļā publiskā iepirkuma (ZPI) sniegtās priekšrocības.

“Ilgtspējīga, uz dabas resursu saglabāšanu vērsta saimniekošana, šodienas apstākļos Latvijas lauksaimniekiem ir ikdienas realitāte – kā institūcijās, tā arī “uz lauka”. Tomēr – kamēr lauksaimnieki savā darbā turpina ieviest reālus “zaļos” risinājumus, pilnveidojot un attīstot savas saimniecības, tikmēr

Rīgas domes mērs nodarbojas ar absurdu, no reālās dzīves atrautu populismu – ne tikai atsakoties no vietējo ražotāju gaļas un citiem nozares produktiem, bet arī maldīgi pamatojot to ar “vides draudzīgumu”, metot ēnu arī pār latviešu tradicionālo virtuvi, it sevišķi svētku laikā,”

pauž LOSP valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis.

Atklātajā vēstulē uzsvērts, ka informācija tiek pieprasīta ne tikai par Rīgas domes ietvaros veiktajiem iepirkumiem ar ZPI procedūru un pirkumiem pārtikas un ēdināšanas sektorā, bet arī par Rīgas domes pārraudzībā esošajām iestādēm, t.sk. pirmsskolas izglītības iestādēm, pamatskolām, vidusskolām un ģimnāzijām, pansionātiem un citām institūcijām, kas iepērk un/vai nodrošina ēdināšanas pakalpojumus.

Tāpat LOSP atklātajā vēstulē tiek pieprasīta informācija par šā Rīgas domes sasaukuma laikā veiktajām pārtikas un ēdienu iegādēm ārpus iepirkuma procedurām.

Latvija var lepoties ar vērtīgu, kvalitatīvu un plaša spektra vietējo produkciju, kas nāk no mūsu pašu laukiem, no Latvijas lauksaimniekiem. Nedrīkstētu būt tāda situācija, ka galvaspilsētas pasākumos un svētkos galdi tiek klāti nevis ar vietējo produktu, kas atvests no pašmāju ražotājiem, bet ar importa produktiem, kuri mērojuši ceļu pār trejdeviņām jūrām, teikts vēstījumā.

“Piemēram, katrs avokado, kas nonāk Latvijā, visticamāk, pa pasauli ir ceļojis vairāk nekā vidēji viens latvietis pēdējo gadu laikā. Tas, kādu negatīvo ietekmi veido avokado “lidināšana” pa pasauli – lidmašīnu un citu transportēšanas veidu radītie izmeši, ir graujoši un to negatīvā ietekme uz vidi ir nesalīdzināma ar vietējā produkta un tā piegādes ietekmi,” uzsver G.Gūtmanis.

LOSP norāda, ka lauksaimniekiem radušās pamatotas šaubas par Rīgas domes vēlmi un spēju piemērot Zaļo publisko iepirkumu, kas pēc būtības sniedz visas iespējas kā domei, tā arī pārraudzībā esošajām institūcijām kļūt “zaļākām” un “neapēst zemeslodi” ikdienā un ilgtermiņā, nevis kampaņveidīgi.

“Tai nav jābūt īslaicīgai un populismā mērcētai vēlmei izrādīties un imitēt zaļo domāšanu – Zaļajam publiskajam iepirkumam jābūt ikdienas darba procesu kārtībā ikkatrai valsts un pašvaldības institūcijai kā pienākumam, nevis iespējamībai.

ZPI sniedz reālas iespējas rīkoties un darīt, nevis tikai paziņot par “zaļākas” darba vides veidošanu uzkodu pasūtīšanā atsevišķiem pasākumiem, primitīvi atsakoties no individuāli izvēlētām pārtikas produktu grupām.

Rezultātā tas nav “zaļāks” dzīves vai darba stils, bet populāro kultūru imitējošs paziņojums, kas nes vairāk ļauna visai sabiedrībai, videi, lauksaimniekiem un tautsaimniecībai kopumā,” uzsver LOSP priekšsēdētāja vietnieks Jānis Irbe.

Tāpat LOSP biedri pauž neizpratni, kamdēļ galvaspilsētas vadītājs M.Staķis uzskata, ka ir svarīgāk tiekties uz sava tēla spodrināšanu, nevis pieturēties pie latviskām un nacionālām vērtībām, gatavojot un pasniedzot tradicionālus ēdienus arī pēcsvētku laikā.

LOSP atgādina galvaspilsētas mēram, ka Latvijā jau izsenis tautā mīlētas receptes sastāv no gaļas un citiem dzīvnieku valsts produktiem – cūkas šņukura, zirņiem ar speķi u.c..

📢⚠️LOSP pauž satraukumu par Rīgas domes mēra Martins Stakis pieņemto lēmumu 2023. gada janvāra mēnesī Rīgas Centrālajai…

Posted by Biedriba Losp on Piektdiena, 2022. gada 23. decembris

Staķis skaidro: Lauksaimnieku paustās bažas ir nepamatotas

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) paustās bažas par Rīgas domes atteikšanos no vietējiem produktiem ir nepamatotas, piektdien žurnālistiem stāstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP).

Rīgas lēmums janvārī pievienoties akcijai “Neapēd zemeslodi” nozīmē to, ka janvārī Rīgas domes centrālās administrācijas rīkotajos pasākumos, piemēram, ārzemju delegāciju uzņemšanā vai kādā konferencē, tiks nodrošinātas veģetāras uzkodas.

Savukārt nekas nemainoties attiecībā uz ēdināšanu pašvaldības izglītības iestādēs.

Tie esot divi līdz trīs pasākumi mēnesī, kuros nepieciešamas uzkodas. Turklāt, runa esot par atteikšanos no dzīvnieku izcelsmes, nevies no vietējiem produktiem, teica Staķis.

Pievienošanās akcijai esot simboliskas atbalsts šai idejai.

Staķa ieskatā LOSP paziņojums liecinot par pārpratumu.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, līgums par ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu pašvaldības centrālajai administrācijai noslēgts ar SIA “Pētertornis”, kas saimnieko restorānā “Pētergailis”. Līguma kopējā maksimālā summa ir 20 000 eiro. Tas noslēgts uz publiskā iepirkuma pamata un ir spēkā līdz 2023.gada 26.septembrim.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


19
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
a@a.lv

man liekas ka beigās tas komentārs no Staķa ka tas ir tīri simbolisks žests ar vienu saistīto iepirkumu, kas pa lielam ietekmēs tikai pāris delegāciju vizītes kaut kā nozīmē to, ka neviens īsti nelasa tālāk par virsrakstiem, ieskaitot organizācijas kuras tas “it kā” iespaido.
Interesants žests no Staķa, kas tika pārāk uzpūsts nepareizajā virzienā, bet hej, ja vien tas ģenerē klikšķus, komentārus un iespaido sabiedrības domu, tad jau tas ir atļauts un vērtīgs.

Ku-kū
Ku-kū

Jo dienas jo trakāk.Vakar elektro auto,šodien gaļu nē.Kas man var aizliegt ēst to ko vēlos un veselības problēmu dēļ to ko drīkstu.Nu nav taču 100procenti eko produkti,to tik var bazūnēt tas kurš audzis pilsētā.Nekad neizauga ja nepabarosi gan augu gan dzīvo radību.Kam garšo zàle lai ēd vesels.,kam patīk kopoties ar savu dzimumu lūdzu ,bet nav ko sevī afišēt,jo jums taçu ir divas rokas,divas kājas utt.nav ko borēt jaunatnei par dzimumu maiņu,labāk sameklēsim veco Zīlītes žurnālu,tas būs daudz noderīgàks

.

dajoš
dajoš

Bez vadoņu politakcijām jau nekas nesanāks. Te tāds nacionāls piesitiens pie tradicionālās plānprātības- vajag kaut ko tā pa īstam. Padomijas zivju ceturdienas vajag pārvērst par “Mesjačņik soveckoi vlastji v Gruzii”– reiz gadā tādu rīkoja. Veģētarisms te pašvaldības populistu domas lidojumā. Būšot vēl iniciatīvas- mēnesis bez seksa, mēnesis bez krūštura, mēnesis – un j’\apārtopp par īsti ziļo Solās būt arī veicināsanas balvas 0- izsniegšot indivijduālos staķīšus, ko spraust

Cūkcepure
Cūkcepure

Staķis ir rūpnieciski nobarots muļķis un derīgs tikai papua cilvēkēdāju pusdienām, ja dveš tādas muļķības.

Rietumu burka
Rietumu burka

Vai tam nav nekāda sakara ar to, ka Krievijas Zinātņu akadēmijas filiāle (Ранхигс) nāca klajā ar tieši tādu pašu priekšlikumu? Vai sakritība

akura
akura

ko tie sektanti nākošreizi izdomās – galvu bāzt krāsnī? Potenciāls Rīgas domē ir adekvāts

Derdz
Derdz

Dažiem vakcinācijas sekas

Tere
Tere

Nav jau vainas gaļā, bet gaļas daudzumā un industriāli audzinātā gaļā ar visādu ķīmiju iekšā.
Kas ir pamēģinājis cūku ar zināmu vārdu diez vai labāk ēdīs industriālu audzētu anonīmu ruksi.

Lai RD takš pērk zavā zaļajā iepirkumā bioloģiski ražotu gaļu. Tā taču vajadzētu varēt (drīkstēt?). Kādam takš tā zāle laukos tāpat ir jānograuž un gliemeži jāapēd, kamēr ar zaļo kalkulatoru nav sarēķinājuši, ka labāk noasfaltēt vai pļaut ar benzīna pļāvēju. Tur tad gan tie jaunlopi, tās pīlītes un truši zinās ko ēst.

Dīra
Dīra

Dumjums tikai pieņemas spēkā… bailes par pavasari, kad sāksies visi zilosvētku un praida gājieni Lai taču pamet to Rīgu beidzot visim ir pēdējais laiks apdomaties

Dziesmu un geju svētki
Dziesmu un geju svētki

Kas vainas mūsu gājieniņam?

divi
divi

Vaina nav gājienos, bet to iztaurēšanā par politidsku akciju un domes veicamo darbu prioritāti. Ja vien vēlkāds te sakata īpatnības saprašanā.

Auseklis
Auseklis

Pareizi, ka atsakās no gaļas.

rīgas mērkaķis staķis
rīgas mērkaķis staķis

Kurš atsakās? Jāievieš pārtikas biznesā dažas korekcijas, daži konkuru rezultāti jāpārskata, tas arī viss. Valdība nomainījās, rīgā arī šis tas jāpamaina

Latvānijas hronikas
Latvānijas hronikas

Rīgas domes prioritāte ir dzīvnieki. Zoodārzam 40 milijoni pārbūvei un Rīgas cirkam 100. Tāds ir jaunais kurss – dzīvniekus spīdzināt, nevis ēst.

hahaha
hahaha

Gna jau pats pa kluso ēdīs gaļu, ka šmakst vien. Baigais tomēr

hahaha
hahaha

GAN, NEVIS GNA. ATVAINOJOS

progresīvie deģenerāti
progresīvie deģenerāti

Tā jau mūsu ideja.

Kariņš
Kariņš

Jātransformē ekonomika. Lai latviešu nācija sūkā lāstekas. Jāizmanto visas dabas veltes

levitkucins
levitkucins

Ziemeļu izrēlā visi būs vegāni. Cūkas nedrīkstēs ēst ziemeļu izrēlā.