Stukāns: Tieslietu ministram vajadzētu ar cieņu izturēties pret tiesu varu

Juris Stukāns
Ģenerālprokurors Juris Stukāns

“[Tieslietu] ministram vajadzētu tomēr korektāk un ar cieņu izturēties pret tiesu varu, jo ministrs pārstāv izpildvaru. Un šāda veida šāda veida diezgan kategoriski secinājumi nav pieļaujami,” TV24 raidījumā “Kārtības rullis” teica ģenerālprokurors Juris Stukāns, runājot par tieslietu ministra Jāņa Bordāna izteikto aso kritiku par bijušā “Latvijas dzelzceļa” prezidenta Uģa Magoņa un miljonāra Oļega Osinovska attaisnošanu pirmajā tiesu instancē un tiesneša nepietiekamo kompetenci.

“Bet runāt par to, ka apgabala [tiesas] instance vai augstākās tiesas tiesneši tagad ir ietekmēti un nespēs pildīt savus pienākumus, – es varu simtprocentīgi apgalvot, ka tam nav nekādas saistības,” norādīja ģenerālprokurors.

“Tiesneši ir spējīgi norobežoties – tiesnesim nav [citu] variantu, tiesnesim ir jālemj pēc likuma, nevis pēc subjektīvas izpratnes vai emocijām, un tiesnesis var savu spriedumu balstīt tikai uz lietā konstatētiem faktiem, kurus pēc tam var vērtēt gan prokurori, gan advokāti, gan juristi, gan mācībspēki un jebkurš cits cilvēks. Līdz ar to, es nedomāju, ka šeit būtu tāda veida ietekmēšana, bet katrs ir tikai cilvēks, un tā ir vēl viena īpašība, ar ko tiesnesim jāsadzīvo, jāspēj no tā norobežoties. Tāpēc citās valstīs tiesnešus, kad viņi lemj lietas, norobežo no tāda veida publiskas informācijas, lai viņiem vispār nebūtu par to jādomā,” raidījumā pauda ģenerālprokurors.

Kā zināms, pēc bijušā “Latvijas dzelzceļa” prezidenta Uģa Magoņa un miljonāra Oļega Osinovska attaisnošanas pirmajā instancē tieslietu ministrs Jānis Bordāns asi kritizēja rezultātu , apšaubīja tiesneša Kārļa Jansona profesionalitāti un reputāciju un izteicās, ka vērtēs, vai pret Jansonu jāierosina jauna disciplinārlieta.

Juristu aprindās tas izsauca bažas par iejaukšanos tiesas neatkarībā un tiesnešu ietekmēšanu. Lietu apsprieda Tieslietu padome, kas rezolūcijā norādīja: tieslietu ministra Jāņa Bordāna pausto nepatiku par Vidzemes rajona tiesas spriedumu Magoņa un Osinovska kukuļošanas lietā var uztvert kā prettiesisku to tiesnešu ietekmēšanu, kuri skatīs šo lietu augstākās instancēs.

Plašāk ģenerālprokura pausto TV24 raidījumu “Kārtības rullis” var noskatīties ŠEIT.

Puaro.lv sadaļā “WHO IS WHO” esam apkopojuši politiķu CV. Šeit varat uzzināt, cik izglītoti ir Saeimas deputāti un  ministri, kā arī valsts amatpersonas, viņu parādsaistību apjomu, iepriekšējo pieredzi, partiju maiņu un citus sasniegumus.

Savukārt to, kurš patiesībā nosaka, kas notiek Latvijā, kurš ir ietekmīgs, kurš bagāts, bet kurš gan viens, gan otrs, uzziniet mūsu jaunajā sadaļā “Ietekme un nauda”.

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums  Facebook ,   Twitter,  Youtube un Instagram!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


3
Lasītāju viedokļi

avatar
jaunākie vecākie populārākie
Bijušais zemessargs
Bijušais zemessargs

Stukāns grib atlaist grēkus Lembergam, kas Latvijas valstij nodarījis simtiem miljonus eiro zaudējumus. Es uzskatu , ka lembergam vieta aiz restēm jāsēž vismaz 10 gadi.

Artuss
Artuss

Tieslietu ministrs tēlo naivu muļķi.

Lamata
Lamata

Tieslietu ministra Bordāna prātam neaptverami, ka tiesneši nevadās pēc JKP revolucionārās pārliecības, bet ievēro nevainības principu. Kas ir saistošs visā ES. Vaina ir jāpierāda prokuroram, pamatojoties uz izmeklētāju pierādījumiem par nozieguma veikšanu. Bordānam pēc saviem paziņojumiem nepieciešams steidzīgi demisionēt par iejaukšanos tiesu varā, kas nav pieļaujama arī Latvijā.