Pret klepu: sīrupi no tā, kas virtuvē – lēti un nekādas ķīmijas!

Aptiekas pret klepu piedāvā tik daudz dažādu medikamentu, ka tīri vai apjūk prāts. Taisi tik vaļā maku, un klepus pazudīs kā likts, sola farmaceiti. Bet televīzijas reklāmas nezin kāpēc nepopularizē zāles pret klepu, ko varam pagatavot no tā, kas ir ikvienā virtuvē, turklāt bez papildu tēriņiem un ķīmijas.

No sīpoliem

pret klepu

Sīpolus nomizo un sagriež plānās šķēlēs. Burkā pamīšus liek kārtu sīpolu un tikpat biezu kārtu cukura vai medus – sāk ar sīpoliem, beidz ar cukuru, kam noteikti jāpārsedz sīpolu kārta. Aizvāko, atstāj ievilkties. Jau pēc dažām stundām sāk izdalīties šķidrums, to pēc 12 stundām jau var lietot. Sīpolu sula izdalās divas, trīs dienas, pēc tam sīrupu nokāš, uzglabā slēgtā traukā, tumšā un vēsā vietā līdz 2 nedēļām. Lieto pa tējkarotei 3 – 4 reizes dienā vai biežāk saaukstēšanās slimību gadījumā.

 

No ķiplokiem

pret klepu

Ķiploku daiviņas nomizo, saliek burkā, pārlej medu, aizvāko un tur siltā vietā 2 nedēļas vai ilgāk, kamēr ķiploki kļūst tumši. Tad notecina un iegūto sīrupu iepilda aizvākojamā traukā. Lieto pēc nepieciešamības – 1 tējkaroti sīrupa atšķaida 2-3 ēdamkarotēs ūdens, labākai garšai var piepilināt nedaudz citrona sulas.

 

No ingvera

pret-klepu-ingvers

Šis augs stimulē imūno sistēmu, no tā var pagatavot sīrupu, ko pievieno karstiem dzērieniem. Ap 100 g ingvera saknes nomizo un sagriež ļoti plānās šķēlītēs. Katliņā ielej 100 ml ūdens, pievieno 100 g cukura, uz vidējas uguns maisot uzvāra, pievieno ingveru, maisot vēlreiz uzvāra un pāris minūšu pavāra. Noņem no uguns, uzliek vāku, ļauj 30 minūtes ievilkties. Tad sīrupu izkāš caur smalku sietiņu, iepilda aizvākojamā traukā. Vēsā vietā to var uzglabāt mēnesi. Savukārt sīrupā novārītām ingvera saknes strēmelēm ļauj notecēties un apžūt uz papīra dvieļa, pēc tam tās apvārta cukurā un izmanto kā sukādes.

Izsaki savu viedokli komentāros un seko mums Facebook un Twitter!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Subscribe
Paziņot par
guest

0 Comments
jaunākie
vecākie populārākie
Inline Feedbacks
View all comments