Sprūdža augstie ētikas standarti

Kā jau iepriekš ziņots, 14. februārī, pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža priekšlikuma Ministru kabinets nolēma atbrīvot no amata līdzšinējo ministrijas pārstāvi Rīgas brīvostā Viesturu Silenieku, viņa vietā ieceļot zvērinātu advokāti Ingu Antāni. Kā vienu no iemesliem šādam lēmumam Sprūdžs minēja ētisko aspektu atšķirību viņa un Silenieka uzskatos. Bet tad rodas jautājums, vai ētiski ielikt valdē personu, kas ir zvērināta advokāte un reizē arī Sprūdža juridiskā padomniece?

Kā vēsta juridiskā biroja “Triniti” mājaslapa, kas ir jaunās valdes locekles darba vieta, Inga Antāne ir zvērināta advokāte, tomēr tajā pašā laikā strādā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) par ministra padomnieci juridiskajos jautājumos, līdz ar to kļūstot par valsts amatpersonu. Latvijas Zvērinātu advokātu padomes dokumentā “Metodiskie norādījumi” ir norādīts, ka pastāv “tiešs aizliegums sastāvēt valsts un pašvaldības, kā arī to kapitālsabiedrību dienestā”. Šāds punkts ietverts arī Latvijas Republikas Advokatūras likumā, kas nozīmē to, ka Antāne pārkāpj savas zvērinātā advokāta tiesības. Amatpersonas deklarācijā uzrādīts, ka Antāne valsts amatpersona ir kopš 2011. gada 9. novembra.

Iepriekš ziņots arī par Antānes pārstāvētā biroja “Triniti” saistību ar Vācijas uzņēmumu “Josef Möbius Bau-Aktiengesellschaft”  (“Möbius”), kas piedalījās brīvostas rīkotajā iepirkumu konkursā par termināļa infrastruktūras attīstību Krievu salā.

Neraugoties uz šiem faktiem, Sprūdžs apgalvo, ka Antāne tika atzīta par labāko valdes postenim no apmēram 200 kandidātiem, kas bija  pietiekušies uz šo amatu. Tomēr nav skaidrs, kad šāds konkurss noticis, kas ir bijis vērtēšanas komisijā un kādi tad bijuši kandidātu vērtēšanas kritēriji.

Kādā intervijā Zatlers apgalvoja, ka ir svarīgi, lai ostās strādātu cilvēki ar augstu godīguma pakāpi un izpratni par saimnieciskajiem jautājumiem. Ņemot vērā, ka jaunā valdes locekle ir juriste un tas arī bija pamatojums, kāpēc tieši viņa izvēlēta konkrētajam amatam, nav skaidrs, kāda tieši ir viņas izpratne par ostas saimnieciskajiem jautājumiem.

Kā Silenieka atstādināšanas iemeslus Sprūdžs minēja ostas valdes darba nepietiekamo caurredzamību un ētiskās izpratnes atšķirības. Tomēr šķiet, ka, ieceļot brīvostas valdes postenī savu padomnieci, Sprūdža kungs pats nonāk pretrunās gan ar saviem, gan ar savas partijas augstajiem ētikas standartiem.

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar