Deputātu kvotās izdāļātā nauda atņemta Latvijas aizsardzībai

deputātu kvotas

Fiskālās disciplīnas padomes vadītājs Jānis Platais raidījumam “Nekā personīgi” atklāj to, par ko jau iepriekš izskanējušas bažas kuluāros. Vairāk nekā divdesmit miljoni, kurus deputāti izdāļāja bilžu un sieru grāmatām, un tamlīdzīgiem draugu un pietuvināto projektiem, ir iegūti, atņemot līdzekļus Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Laikā, kad ģeopolitiskā spriedze pieaug un Latvija ir vienīgā Baltijas valsts, kura netērē savai aizsardzībai 2% no IKP, kā pati apņēmusies, Māra Kučinska vadītā koalīcija ne tikai nepalielina aizsardzības nozares finansējumu līdz vajadzīgajam apmēram, bet šai jomai paredzēto naudu izdala projektiņiem bez konkursa un izvērtējuma, pārsvarā ļoti apšaubāmām vajadzībām.

Fiskālās disciplīnas padome kritizē Saeimu un valdību, ka budžetā uzkrājumi neatliekamajām vajadzībām palielināti uz Aizsardzības ministrijas rēķina. Tas nozīmē, ka deputātu kvotas mazinājušas līdzekļus, ko Latvija varētu tērēt armijai.

“Lielāka summa līdzekļu neparedzētiem gadījumiem palika uz tā rēķina, ka, pārskatot iekšzemes kopprodukta apmērus, tika samazināts finansējums aizsardzības nozarei. Vai šajā ģeopolitiskajā situācijā tas bija tāds gājiens, ko mums vajadzēja darīt, ņemot vērā mūsu ārpolitiskās prioritātes, to ir ļoti grūti pateikt. Tā bija būtiska izmaiņa, kas palielināja apjomu rezervē “līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”. Un tagad viņiem būtu jārēķinās ar situāciju, ka daudz no šīm prioritātēm tika apmierinātas uz tā rēķina, ka absolūtā summā tika samazināts budžets aizsardzības vajadzībām nākamajam gadam,” piebilst Platais.

 

Izsakiet savu viedokli komentāros un sekojiet mums Facebook un Twitter!

Populārākie raksti


Jūs varētu interesēt


Lasītāju viedokļi

avatar